Zelenika sorozatunk 7/2. része: Hol sírjaik domborulnak

boninovo2.jpg

Magyar Adorjánról pár szót ejtettem az előző blogbejegyzésben. Sokan zarándokolnak a magyar turisták közül Magyar Adorján sírhelyéhez Herceg Noviban, ugyanakkor kérdésként merült fel bennem, hogy dr. Magyar Antal sírhelye vajon hol lehet. Kettőjük (valamint sok magyar katona) végső nyughelyéről olvashattok a továbbiakban.

Magyar Antal 52 évesen, igen fiatalon hunyt el. Tragikus sorsa volt, hogy minden jóakarata és igyekezete ellenére alkalmazottai csalták és lopták, adósságba keveredett, amit határidőre nem tudott törleszteni és – ismerve az 1900-as években jellemző helyzetet, a "katonatiszti becsület" nevében meghozott döntéseket – öngyilkos lett. Csupán hét év telt el a Zelenika Hotel hivatalos megnyitóját követően. Jómagam nagyon szívemre vettem sorsát.

boninovo1.jpgSírszobor Boninovo temetőjében, ahol Antal sírhelye volt

Antal két héttel az első törlesztési határidő előtt, feltehetőleg 1909 június 16-án Dubrovnikba utazott, s onnan levelezőlapot küldött haza, melyben azt írta, hogy sohasem tér vissza már szeretett Zelenikájára, keressék meg őt a lapadi Mala Petka magas sziklapartja tövében. Holttestét a halászok június 18-án találták meg a tengerben.

A Boninovo temetőjében (Dubrovnik, régi magyar nevén Raguza - latinul: Rausium később Ragusium, olaszul: Ragusa) - város és kikötő Horvátországban, az ország legdélibb részén, a város főtemetője Boninovo) 1909 június 22-én helyezték örök nyugalomra, de sajnos sírját az első világháború alatt a család értesítése nélkül felbontották. Magyar Antal földi maradványai örökre elvesztek.

Magyar Adorján

adorjan.gifFia, Magyar Adorján szép hosszú kort ért meg (1897-1978), kissé váratlanul halt meg a 91. szülinapja előtt. A Herceg Noviban található Magyar családi sírhelybe helyezték örök nyugalomra, a Szent Anna kápolna (Cverka Sv. Anni) mögé. Pap és kereszt a temetésen nem volt.

A helybeli régész és Adorján barátja méltatta az elhunytat a temetésen, melyben hangsúlyozta, hogy Adorján írásait az egész világon megismerhették az emberek.

A Savina-erdő Szent Anna kápolnáját török időben montenegrói területre jutott spanyolok (ld. arrébb a Spanjola erőd) emelték maguknak. Csontjaikkal tele van a kis fennsík. Jelenleg ide már csak kivételes személyeket temetnek.

A Magyar család családi sírhelye azért is van ott, mivel Herceg Novi községterület egyetlen katolikus temetőjének alapítását Magyar Adorján támogatta (modern szóval: szponzorálta) 1900 táján.

109689648_720568028674102_5283877719353087332_n.jpg

Ott található Antal feleségének Idának földi maradványai, valamint Adorján és felesége Aranka is. Magyar Zoltán említette, hogy saját maga végső nyughelyét majdan a magyarországi Kerepesi temetőben alapított családi sírboltban szeretné tudni. (A sírhely az alábbi térképen a piros pöttyel jelölve)

magyar_adorjan_sirhelye.jpg

Magyar katonák sírhelye is a Savina temető >>> Erről itt olvashatsz

Technikai információk: