Magyar katonák sírhelye is a Savina temető Herceg Noviban

emleksirhely2.jpg

Áder János köztársasági elnök 2017-ben, katonai tiszteletadás mellett koszorút helyezett el Montenegróban, Herceg Noviban, Savina városrészben, mint az Osztrák-Magyar Monarchia volt katonai temetőjében. A koszorúzáson részt vett Herczegh Anita, az államfő felesége, Pósa Krisztián, Magyarország montenegrói nagykövete és Magyar Csaba tiszteletbeli konzul.

emlekezes_savina_temeto.jpg

A domboldalon fekvő nyughelyen akkoriban 791 katonát és haditengerészt temettek el, akiknek több mint egyötöde magyar volt, köztük az otrantói tengeri csata 15 hősi halottját is. Az osztrák és a magyar katonák mellett, francia, angol és szerb katonák is itt voltak eltemetve. A pontos névsor is meg van: Magyar Csaba Montenegró tiszteletbeli konzulja kutatta fel. (A Magyar család sírhelyéről a Savina temetőben itt olvashatsz). A temetőt később felszámolták.

emlektabla.jpg

Az egykori sírokra később rátemettek, és ma már csak néhány katonasír található itt. 2009-ben az Osztrák Fekete Kereszt hadisírgondozó szervezet és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum együttműködésével emlékhelyet létesítettek. Az emlékhely a főbejárattól balra van, a második szinten, teljesen a bal oldalban.

emleksirhely.jpg

Az alábbi képen a narancssárga pötty jelzi a Magyar család sírhelyét, a lila pötty a magyar katonai emlék sírhelyet, a világoskék pötty a nagy katonai emlékművet.

katonaisirok2.jpg

Az itt eltemetett katonák emlékét montenegrói, magyar és német nyelvű emléktábla és két fémkereszt őrzi. Az elmúlt években több alkalommal is járt a helyszínen a magyar hadisírgondozó munkacsoport, amelyet Magyar Csaba is segített. 

A katonai emlékmű:

emlekmu.jpg

Technikai információk: