Ha nem szeretnénk az egész Kotori öblöt megkerülni ...

Update: 2023-as változásokkal folyamatosan frissítve

kotori_obol.jpgA fenti képen látszik, milyen előnye van a kompolásnak Lepetane és Kamenari között. Ha nem szeretnénk a "kétpúpú tevének" látszó kék vízrészt, vagyis a kotori öblöt végigjárni ahhoz, hogy átjussunk a túloldalra, úgy a piros csíkkal jelölt részen komppal átmehetünk, gyalogosan akár, vagy kocsival, motorral, biciklivel. 

----------------------------------------------

Kérem vegye figyelembe, hogy a cikk eredeti megírása óta 2023. februárjában változások történtek az alábbiak szerint (cikkünk 2023-ban folyamtosan frissül):

  • 2023. 02.17-én éjféltől felfüggesztették a Kamenari-Lepetane kompjáratot a tengeri forgalom számára, miután megkapták a kormánnyal 2019 óta kötött szerződésük felmondását – nyilatkozta az eddigi üzemeltető.

  • 02.18: A Kamenari-Lepetane vonalon a meghirdetett hét helyett ma kilenc órától egy komppal bonyolították le a forgalmat. A Briv cég "Vasilije" kotori kompjáról van szó, a vonalat pedig a Morsko Dobro vette át, amely bejelentette, hogy a szállítás ingyenes lesz. A Lepetane Kamenari vonalon beállított Vasilije komp kapacitása 20 jármű, ezért a rendőrség felszólítja a kamionsofőröket és a vontatókat, hogy használjanak alternatív utat, egy Boka körüli kerülőt. A Kotor felé vezető Vrmac alagút kilenc órától tart nyitva a tömeg csökkentése érdekében. A kormány sürgősségi közbeszerzés keretében két további komp beállításáról tárgyal.

  • 02.19: Éjszaka a komp nem jár jelenleg! A "Vasilije" komp most február 19-től, vasárnaptól 06:00 és 22:00 óra között közlekedik, 22 óra után, tehát éjszaka nem!

  • 02.27: 03.01-re egy újabb komp csatlakozik a Vasilije-hez, mely 60 autót tud majd kezelni, várható hamarosan még egy komp, a szezon beindulására pedig már hat komp fog járni.

  • 03.03: A „Prizna” komp megérkezett Bokába.

  • 03.06: Nem olyan egyszerű a Prizna-t szolgálatba állítani, a komp sajnos nem tud kikötni, a mólót át kell építeni, hozzá kell igazítani. Ezért továbbra is csak egy komp üzemel, reggel 6 és este 22 óra között.

  • 03.12: Március 13-ától közlekedik a Prizna komp is, melyet egyébként átkereszteltek "Augusztus 30"-ra.

  • 03.17: Friss hírek a komp kapcsán, április 5-éig lesz ingyenes a komp a felhasználók számára, illetve a kisebb Vasilije komp 03.20-tól 24 órában közlekedik, a nagyobb komp (Augusztus 30) reggel 6 és este 22 óra között közlekedik.

  • 04.15: Saját tapasztalat: A kompok még az ortodox húsvét idejére biztosan ingyenesek, tehát 04.17-ig. Cserébe viszont van, hogy akár fél órát, vagy még többet is kell várni, mire az ember felfér az egyik kompra. A kompon nincs wifi (a régin volt). A régi jegyárusító pavilont elbontották, helyette egy új, sötétszürke kioszkot állítottak be, mely még nem üzemel.

----------------------------------------------

A kotori öbölben igénybevett komp rengeteg időt spórolhat nekünk, ha Herceg Novi oldaláról az öböl Tivati részeire szeretnénk eljutni. A komp a kotori öböl legkeskenyebb pontjánál jár, a Verige-szorosnál. A Herceg Novi oldalon Kamenarinál, a tivati oldalon Lepetanénál köt ki.

nevtelen_4.jpg

A "Lepetane" szó a lepote-ból ered, mely szépségeket jelent. A legendák szerint évszázadokkal ezelőtt a kotori öbölben vitorlázó tengerészek a családjukhoz visszatérve útközben Lepetane előtt hajóztak el, ahol otthagyták kedveseiket, szépségeiket, hogy hazatérjenek. Ezért lett e hely neve Lepetane.

A kompút maga 5 percig tart, érdemes a kompról elénk táruló látványt lefotózni, közben Perast két kis szigetét is megpillanthatjuk útközben Lepetane felől.

65517501_387514571894996_4863754908840493056_n.jpg

A kompra a jegyet a dokkoknál található jegypénztárnál válthatjuk meg, a kocsit addig otthagyva a kioszk környékén. Szívesen veszik, ha a jegy árát pontosan kiszámolva adjuk át, s nem akarunk nagy címlettel (pl 50 Eurós) fizetni. A jegy készpénzben, ill most már bankkártyával is Euróban váltható meg. 2020. július 1-től bankkártyával is ki lehetett fizetni a Lepetane - Kamenari között közlekedő kompokon a viteldíjat. Sőt! 50 centtel olcsóbb volt, ha bankkártyával fizetünk. A viteldij személyautók esetében kártya használati kedvezmény nélkül 2022. július 1-től 5 euró volt.

66229266_387514601894993_5733239499970838528_n.jpg

A 2022. július 1. előtti árak a képen

Jótanácsok a kompoláshoz:

  • Mindig használjuk a kéziféket, miután felhajtottunk a kompra: Amennyiben a komp mozog és a kézifék nincs behúzva, a többi jármű közelsége miatt koccanások előfordulhatnak.
  • Ha mégis megsérül a kompon a kocsi, addig a kompon kellene maradni, míg a rendőrség meg nem érkezik. Ez az egyetlen módja annak, hogy a biztosítónál a kárt bejelentse, szükséges lesz hozzá a rendőrségi jegyzőkönyv. Nyilvánvaló, hogy ez komoly kényelmetlenséget okoz az utazóknak és a komp személyzetének is, ezért jobb megelőzni a bajt, és figyelni a motor leállítására és a kézifék behúzására.
  • Figyeljen a gépjármű ajtajának kinyitásakor: Kiszálláskor figyeljen arra, hogy ne üsse más gépjárművének az ajtót, vagy az ott közlekedő személyeket ne üsse meg vele.
  • Nem érdemes két jegyet venni (vagyis a visszaútra): Lehet, hogy szükségét érzi annak, hogy a visszaútra is megváltsa a kompjegyet. Ez azonban a komphajózási politikával ellentétes, s a megváltott jegy ellenére is kötelezhetnek arra, hogy az éppen használt komppal kapcsolatban váltson egy másik jegyet. Inkább szánjuk két percet a visszaútnál is a jegy megváltására.
  • Legyen türelmes és kövesse az utasításokat: Nyáron sorokban állnak az autók a komphoz való felszálláshoz, ami kaotikusnak tűnhet a legtöbb turista számára. A járművek tolakodnak, hogy feljussanak a kompra, ezért az ember úgy érezheti, hogy pont ő fog emiatt lemaradni. Csak kövesse a személyzet utasításait, és arra menjen, amerre mutatják. A kompra hihetetlen számú gépjármű felfér, és higgye el, Ön is fel fog jutni. Ha nem, 5 percen belül jön a másik komp.
  • Lehajtás csak sorrendben: A kompról való lehajtáskor értelemszerűen a középső sor indul meg először, majd a bal és a jobb sorok. Az emberek természetesen nyomakodnak és próbálnak elsőként lehajtani, Ön azonban figyeljen a személyzet iránymutatására.
  • Ne feledje, hogy a kasszánál készpénzzel és kártyával, Euróban fizethet.

 dsc00156.jpg

Technikai információk:

2022. Július 1-től drágábbak lesznek a jegyek a Lepetane - Kamenari kompjáraton

Az elmúlt évben különösen markáns általános áremelkedés miatt idén július 1-től a Kamenari-Lepetane között oda-vissza közlekedő kompjáratok árait emelik. Az árkorrekció a jelenlegi, 2012 áprilisa óta érvényben lévő, azaz a kisméretű személygépjárművek esetében 2013 januárja óta érvényes árlistához képest történik.
Idén július 1-től a kompjáratok árai járműkategóriától függően az alábbiak szerint alakulnak:

Jármű kategória
1. Kerékpár 1,00 €
2. Motorkerékpár 2,50 €
3. Kisméretű személygépkocsik (autók) 8 + 1 vagy annál kevesebb üléses személyszállító furgonok, amelyek szintén 5 m vagy annál rövidebbek 5,00 €
4. Kisméretű személygépkocsik (autók) pótkocsik és személyszállító kisteherautók 5 m-nél hosszabb 8 + 1 üléssel 9,30 €
5. Teherszállító furgonok, személyszállító furgonok és minibuszok 8 + 1-nél több, legfeljebb 22 + 1 üléssel és teherautók 5 t-ig 10,50 €
6 5 t feletti teherautó, kisteherautó (személy- és teherszállító) pótkocsival, teherautó 5 tonnáig pótkocsival
14,50 €
7. Buszok 17,50 €
8. Teherautók és pótkocsik, pótkocsis autóbuszok 25,50 €
9. Speciális járművek nem szabványos méretek 29,00 €
Arról nem szól a hír, hogy bankkártyával fizetve továbbra is olcsóbb lesz-e, illetve hogy a gyalogosok számára továbbra is ingyenes marad-e (ez utóbbi valószínűleg igen).

  • ÁRAK 2022. július 1. előtt:
    o gyalogosoknak ingyenes, o gépkocsival évek óta 4,5 Euró, o biciklivel 1 Euró, o motorral 2 Euró, o hétüléses autók 9 Euró
    • 2020. július 1-től bankkártyával is ki lehet fizetni a Lepetane - Kamenari között közlekedő kompokon a viteldíjat. Sőt! 50 centtel olcsóbb, ha bankkártyával fizetünk. A viteldij személyautók esetében kártya használati kedvezmény nélkül továbbra is 4,50 euró.
  • MENETREND:
    http://www.ferry.co.me/EN/RedVoznje.html
  • májustól - októberig: 6 komp közlekedik egész nap (24 órában), akkor indul, amikor elegendő gépjárművel megtelt (általában 5-15 percet kell várni)
    o novembertől - áprilisig: reggel 6-tól éjfélig, max 15 percenként
    24-6 óra között: kb. óránként
    o további infók: https://www.montenegropulse.com/kotor-bay-ferry.html
  • GPS KOORDINÁTÁK:
    o Lepetane: 42.465534 18.685562
    o Kamenari: 42.466473 18.674113
  • Érdekességként: a kompok nevei: Teodo, Igalo,Perast, Lepetane, Grbalj, Kamenari
  • Kihívás: mind a hat komppal a háttérben, vagy rajta készíteni egy szelfit (geocaching feladat)
  • Fotók: Gaál Angelika és Kalmár János Attila