Szent Lipót, a rákosok védőszentje

1.jpg

Szent Lipót (San Leopoldo /Bogdano/ da Castronuovo Mandić, evvel a névvel szerepel a világszerte keresztény írásokban) 1866. május 12-én született a festői szépségű Kotori-öböl egyik bejáratánál, a dalmáciai Herceg Novi városkában, egy hívő katolikus család tizenegyedik gyermekeként. 2020. február 16-án a szent földi maradványai Herceg Noviban voltak, ahol ünnepi misével emlékeztek meg a rákosok védőszentjének életéről. Üres kézzel jövünk-megyünk, csodálatos gondolatai és alázatos tevékenysége sokak életét befolyásolta. Köztük az enyémet is. A cikk megírását követő éjszaka megjelent álmomban Szent Lipót, és egy őt ábrázoló szobrot ajándékozott nekem hálából, hogy megemlékeztem róla. Még most is elönt egy jó érzés az élménytől, annyira valóságszerű volt.

dsc_0138_resize.jpgHerceg Novi 2020.02.16. Ünnepi mise

Az alacsony termetű fiúban erős lélek lakozott. Eredetileg a Bogdan keresztnevet kapta, amelynek jelentése: Isten ajándéka. Beszédes nevéhez méltón már igen fiatalon, tizennyolc évesen jelentkezett a kapucinus rendbe, ahol a Lipót testvér nevet kapta.

Életútja ettől kezdve Olaszországban folytatódott: Padovában filozófiát és bölcseletet, Velencében teológiát tanult. 1890-ben szentelték pappá Velencében. Több helyen szolgált, majd 1909-től haláláig, 1942-ig Padovában élt. Fél évszázad hosszú idő – ennyit töltött gyóntatószobájának rejtekén, félhomályban, napi tizenkét órán át. Kereszt a falon, egy szék és egy térdeplő volt az összes bútorzata. Több szláv nyelven beszélt, illetve hallgatta mások bűneit, és szeretettől sugárzó arccal adott feloldozást a hozzá fordulóknak.

3.jpg

Szavaiból megértés, együttérzés és vigasz áradt. Egyre többen tapasztalták tanácsának és imájának sokszor rendkívüli hatását. Sokat imádkozott gyónóiért, gyakran vállalt értük penitenciát. Ha szükség volt rá, tudott szigorú is lenni. A keleti egyház közeledését, egységét szívügyének tartotta. Ezért sokat imádkozott, felajánlotta áldozatait, a gyóntatás fáradalmait. Rendszerint korán reggel mutatta be a szentmisét, utána beült a gyóntatóhelyiségbe s ott maradt egész nap. De ha hívták, éjszaka is a gyónók rendelkezésére állt. „Prónto!” (Készen!) volt a felelete, akármikor hívták.

Ezt az életmódot követte 40 éven át. 1940-ben előre megmondta, hogy Páduát bombázni fogják, elpusztul a kolostor is, de gyóntató cellája megmarad. 1944. május 19-én öt bomba földig rombolta a kolostorépületet. Semmi más nem menekült meg, csak Leopold atya cellája és egy Mária-szobor.

leopold-mandic-fotografija.jpg

A Szűzanyát gyermekként tisztelte. „Még mint kisgyermeket - vallotta - a Szűzanyának szenteltek. Ő óvta, védte hivatásomat.” Nagybetegen, még a halála előtti napon is gyóntatott. Egész életében sokat betegeskedett. Élete végén rák támadta meg. A legsúlyosabb szenvedéseket is hősiesen tűrte, soha nem panaszkodott, nem húzta ki magát semmilyen kötelesség alól. Szenvedéseit felajánlotta engesztelésül az emberi bűnökért. 1942. július 30-án halt meg. Utolsó sóhajként a Salve Regina ima szavai hagyták el ajkait: „Ó áldott, ó drága, ó édes, szép Szűz Mária!”

ures-kezek.jpg

Szent Leopold Mandic rendkívül sokatmondó, hitet kifejező tanúságtétele volt, az üres kezek gesztusa. Az Isten felé fordított üres kéz jel, olyan jel, melynek az a jelentése, hogy semmiféle kegyelmet nem sajátítunk ki: annak a rendkívüli hitnek a rendkívüli jele, mely csodákat művelt Szent Leopold gyóntató munkájában.

Az üres kéz gesztusa által nem csupán lelki ügyekben fordulhatunk Istenhez, mint Szent Leopold Mandic esetében láttuk. Életünk minden pillanatában jelen kell lennie ennek a gesztusnak, mely kifejezi azt az alapállásunkat, hogy mindent Istentől várunk: hivatásunkban, a gyermeknevelésben, másokra gyakorolt hatásunkban, az imádságban. Az üres kezek gesztusával kell várnod a legnagyobb isteni kegyelemre is, amely Ő maga — vagyis a Szeretet — mely átölel, s melybe bele vagy merítve. Gyönyörű vers ezzel kapcsolatban Aranyosi Ervin: Üres kézzel jövünk-megyünk című költeménye.

05_12_leopold_05.jpg

A nép már életében „szentté kiáltotta”, és hivatalos kanonizálására nem is kellett sokat várni. 1976. május 2-án Szent VI. Pál pápa a boldogok sorába iktatta, 1983. október 16-án pedig Szent II. János Pál pápa szentté avatta a gyóntatószék hősét és a keresztény egység apostolát. Ez a nap a kapucinus rend ünnepe lett.

Antun Gabrić, a szerbiai Tavankút plébánosa így ír a szentről: „Apai nagyapjának származási helye Nyugat-Bosznia azon vidéke, ahonnan bunyevácok sora érkezett magyar földre a török előli menekülés során. Ez valószínűsíti, hogy szentünk bunyevác származású.” Lehet, hogy ez a példaértékű ember a bunyevácok első szentje.

05_12_leopold_03.jpg

Leopold nagyszerű tanúja volt a misszionáriusi és ökumenikus szellemnek. Egész életét és mindent, amit tett, Istennek szentelte, hogy imádkozzon a teljes egységért az összes keresztényért, különös tekintettel a katolikus és az ortodox egyházak teljes egységére és megbékélésére. Hidakat épített az emberek és a nemzetek között, és egyfajta előfutára volt az egységes Európa ötletének.

Megemlékezésének napja május 12. vagy július 30.

05_12_leopold_07.jpg

Hatvanhét ezren írták alá azt a petíciót Olaszországban, amelynek hatására az Olasz Püspöki Kar 72. általános gyűlésén a rákbetegek, daganatos betegek védőszentjévé választotta Mandic Szent Lipót kapucinus szerzetest, aki maga is nyelőcső daganatban szenvedett.

5.jpgSzobra Medugorje-ben

 

Ima Szent Leopold Mandićhoz

Kicsi Szent Lipót,
te a szeretet óriása voltál:
a te szíved, Jézus szívével összhangban
izzó hévvel vágyta a keresztények egységét
egy akolban, egy pásztor vezetése alatt.
Könyörögj értünk, hogy az egységnek
türelmes és állhatatos építői legyünk.

Kicsi Szent Lipót,
te az irgalmasság világítótornya lettél:
a hozzád térő bűnösökkel megéreztetted az Isten ölelését
és a megbocsátás örömét, mely begyógyít minden sebet.
Könyörögj értünk, hogy az
Isten irgalmasságának karja és arca legyünk.

Kicsi Szent Lipót,
te nagy voltál az alázatban!
Mária lába alá tetted a büszkeséget,
és a nyomdokain jártál,
tőle tanulva az egyszerűek hitét
és a hősök engedelmességét.
Imádkozz értünk, hogy Krisztus
ragyogóan tiszta és alázatos szolgái legyünk!
Kicsi és Nagy Szent Lipót,
segíts bennünket!

 

Technikai információk:

Forrásanyagok: