Az egyetlen bokabeli szélmalom

szelmalom1.jpg

A szélmalom (Vjetreni mlin) az egyetlen ismert bokeši és montenegrói szélmalom, amely az Adriai-tenger hátországában épült. A „török ​​szélmalom” néven ismert létesítmény Herceg Novi hátországában, Kruševice faluban található, közel Montenegró, Bosznia-Hercegovina és Horvátország hármas határához.

A domb kanyarulatában elhelyezkedő, kőből épült, hengeres alakú rom az avatatlan látogató számára valószínűleg valami erődítmény, torony vagy akár egy közönséges bunker maradványainak tűnik. De ez egyáltalán nem így van. A kruševićiek büszkélkedhetnek azzal, hogy ezekre a vidékekre rendkívül ritka szélmalom maradványai taláhatók. A szélmalom viszonylag könnyen megközelíthető, kevesebb mint 10 percre van a Kruševice felé vezető úttól. 

Az Adriai-tenger partján vitorlás szélmalmok a 16. és 19. század között épültek. Feltételezik, hogy a kruševicei szélmalom a török ​​uralom idején épült ezen a vidéken, valamikor a velencei-török ​​demarkáció idején Bokában, 1700-1701 között. 

szelmalom2.jpg

Az épület kör alakú, kb. 5 m átmérőjű, egységes, gondosan egymásra rakott, mészhabarccsal összekötött kőtömbökből épül fel (hasonlóan a herceg-novi-i Kanli Kula erődhöz). Körülbelül hat méter magas, és két ajtónyílással rendelkezik.

szelmalom3.jpg

A Dobrogled-hegyen épült, ahol a hideg Orjen és a meleg déli szelek keresztezik egymást, így feltételezhető, hogy éppen a szélrózsa és a kedvező légáramlatok miatt választották ezt a helyet az építők, hogy az akkoriban nagyon robusztus épületet építsenek.

szelmalom4.jpg

Hasonló építkezést sem a közvetlen, sem a távoli környezetben nem jegyeztek fel.

Technikai információk: