Hotel Zelenika, egy Magyar család álma

Jelenkori állapotok

Magyar vonatkozású látnivaló Montenegróban, Herceg Novi mellett, Zelenikán. Édes-bús emlék a magyaroknak az 1902-ben, az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült Hotel Plaža Zelenika (Strand Hotel) mely az első hotel és egyben az első turisztikai objektum volt Montenegróban, mondhatni, fontos indító mérföldköve és bölcsője a montenegrói turizmusnak…

Építtetője és tervrajzának megálmodója dr. Magyar Antal (1857-1909) volt, aki jogi doktor, huszártiszt volt, és úttőrő gondolkodású a turizmust illetően. Ő volt az első, aki szervezett kirándulásokban mutatta be Montenegrót az ide látogató turistáknak és szervezett üdültetést végzett a szállodában.

A hotelt körülvevő területet külföldről hozatott különleges növényekkel parkosította, megszervezte, hogy a vasút kiépítése egész a szállodáig megtörténjen. A hotelt az államosítás során 1948-ban elvették a Magyar családtól és a 60-as években gyermekek üdültetésére szolgált.

1_elsokep.jpg

A délszláv háborúban katonai objektumként üzemelt és sajnos nagyon lepusztult. 2005 óta elhagyatottan áll, az örökösökkel tárgyalnak ugyan a visszaszármaztatásról, de sajnos nagyon úgy tűnik, kedvező megoldás a Magyar család számára nem születik. :(

A képek 2019. június 14-én készültek a 117 éves épületről és ősfás parkjáról. Az utolsó képen az alapító unokája Magyar Csaba (tiszteletbeli magyar konzul) és felesége látható, akik küzdenek a birtok visszaszerzéséért, s akik a hoteltől nem messze, ugyancsak Montenegróban egyedülálló módon az első autóskempinget hozták létre és üzemeltetik évtizedek óta, a reményt fel nem adva, hogy örökségük egyszer visszakerül hozzájuk.

41.JPG

A Hotel Zelenikáról külön blogbejegyzéssel is készülök.

A galéria képeinek megtekintéséhez az alábbi képre kattints: