Gasztronómia: az okra a balkáni konyhában

easy-baked-okra-1-1.jpg

Én magam most hallottam először az okráról. Nem tudtam a létezéséről sem, pedig az okra évszázadok óta használt afrikai zöldség, sőt Egyiptomban már 4000 éve is termesztették, de itthon is és Montenegróban is egyre több helyen lehet kapni, sőt sokan próbálkoznak a termesztésével is. Sokféleképpen elkészíthető és számos pozitív egészségügyi hatása is van.

Az okrát évszázadok óta használják az indiai, pakisztáni konyhában, de igen elterjedt Afrikában, a Földközi-tenger partvidékén és az Amerikai Egyesült Államok déli államaiban is. Bámia néven is ismerik, de hívják bhindinek, gombónak és quimbombónak, hölgyujjnak (lady finger) is, latin neve Abelmoschus esculentus L. A mályvafélék családjába tartozik, egy zöld, elágazó szárú növény, mely kb. fél-egy méter magasra nő meg, amelyet Észak-Afrikában már több ezer éve termelnek. A fiatal, paprikára emlékeztető terméseket sokféle módon készítik el, a levestől az egytálételeken keresztül a sültekig rengeteg étel alapanyaga lehet. Az íze enyhe és sokféleképpen variálható, így az erősebb fűszerezést is elviseli.

the-secret-history-of-okra-1.jpg

Az okra meglehetősen egészséges zöldség. Nagyon magas a rosttartalma, ennek köszönhetően segíti az emésztésünket, biztosítja az egészséges bélmozgásokat. Azoknak, akik hajlamosak a székrekedésre, különösen ajánlott okrát fogyasztani. A rostdús étrendről kutatások bizonyították, hogy hozzájárulhat bizonyos típusú daganatos betegségek megelőzéséhez. Rosttartalmának köszönhetően a cukorbetegség megelőzésében is segíthet, valamint gátolja, hogy a szervezet túl sok koleszterint vegyen fel az ételekből, így a koleszterinszint csökkentésében is szerepet játszhat.

Kalóriában szegény, viszont A-, B6, C-vitaminban, valamint folsavban, riboflavinban, kalciumban, káliumban, magnéziumban, cinkben gazdag. A folsav miatt főként a várandós kismamáknak szokták felírni az okrát, amely nagyon fontos szerepet játszik a terhesség 4 és 12 hete közötti időszakban, a magzatfejlődés során ekkor van a legnagyobb szükség a folsavra.

okra.jpg

A szervezetre gyakorolt pozitív hatásai:

1. Az okra az egyik, antioxidánsokban leggazdagabb zöldség, ami azért nagyszerű, mert így a sejtek megfelelő biztonságot élveznek a káros szabadgyökök támadásaival szemben.

2. Szabályozza a vércukorszintet, amelyet a magas rosttartalmának köszönhetünk.

3. Megkönnyíti a máj munkáját a méregtelenítési folyamat során, serkenti az epetermelést.

4. Megszabadít a káros koleszterintől és rengeteg méreganyagtól is.

5. A rostok segítenek abban is, hogy a bélrendszerben élő jótékony baktériumok és probiotikumok zavartalanul végezhessék a munkájukat, így a bélflóra egészségének megőrzéséhez is hozzájárulunk, ha okrát fogyasztunk.

6. Védi az ízületeket, és megelőzhető például a gyomorfekély kialakulása is. Helyreállítja a szervezet pH-egyensúlyát, mivel megszünteti a sok betegség melegágyaként emlegettet savas környezetet.

d377b1649ccc0a59406aa14baf767b78_w758.jpg

7. Az okra véd a tüdőbetegségekkel szemben, enyhíti a torokfájást.

8. Elősegíti a vérképződést.

9. A magas C-vitamin tartalmának köszönhetően az asztmások számára is alkalmas az okra fogyasztása.

10. Óv a rosszindulatú daganatos sejtekkel szemben.

11. Fogyasztásával megőrizhetjük a vérerek rugalmasságát, szerkezeti épségét.

12. Egyes tanulmányok szerint az okra fogyasztásával csökken a szürkehályog kialakulásának esélye.

13. Mivel nagyszerűen tisztít, ezért a bőrnek is jót tesz, megakadályozza a faggyúképződést, így a pattanások már kisebb mértékben fognak megjelenni.

baked-okra-step-by-step.jpg

Hogyan válasszuk, tároljuk és készítsük el?

A legkellemesebb ízű okra kicsi és élénk zöld színű. Az apróbb okra lágyabb, kellemesebb íze van, a nagyobbak keményebbek és szálasak lehetnek. A termések legyenek feszesek és hibátlanok, az okra külsején található foltok ugyanis arra utalhatnak, hogy belül már rohad a zöldség. 

Az okrát megmosás nélkül, papírzacskóban érdemes tárolni, a hűtőszekrény melegebb részén, nagyon lehűtve ugyanis gyorsabban megromlik. Ha le szeretnénk fagyasztani, megtisztítás után dobjuk néhány percre forró vízbe, majd ezután tegyük a fagyasztóba. 

Felhasználás előtt alaposan mossuk meg. Az okrára jellemző, hogy feldarabolva nyálkás anyagot bocsájt ki, ez előny és hátrány is lehet a főzésnél: például egy levest, vagy ragut besűríthetünk úgy is, hogy felszeletelt okrát adunk hozzá. Ha nem akarjuk, hogy ez a sűrű anyag kiváljon az okrából, felhasználás előtt áztassuk citromos vagy ecetes vízbe, vagy adjunk a főzőlevéhez néhány csepp citromot, illetve ecetet.

Zsenge toktermését sokféleképpen lehet elkészíteni: levesnek, pörköltnek, lecsó módjára. Ebből készül a közismert bolgár givecs.

Termesztése

Az okra nem igényes a talajjal szemben, és a vízigénye is mérsékelt. Ezzel szemben igen sok melegre van szüksége. A magját állandó helyére kell vetni, mert az átültetést nehezen viseli el. A május végén elvetett magok június elején kelnek ki, és a növény a meleg, nyári napokon igen gyorsan fejlődik. A tokok szedését július végén lehet elkezdeni, és szüretelésük szeptemberig tarthat.

easy-baked-okra-1.jpg

Recept

Ez egy egyszerű, ízletes és egyszerű sült okra recept. Paprikával, sóval és egy csipetnyi cayenne borssal fűszerezve ez az okra kiváló harapnivaló vagy akár köret.

A sült okra készítése

Az alábbi receptben paprikát, sót és egy csipetnyi cayenne-t használunk az okra ízesítésére. Egy olyan fűszert is szeretnék megemlíteni, amely igazán jól használható az okra sütésére. Berbere-nek hívják. Az okra darabolható, vagy egészben felhasználható ebben a receptben. Ha úgy döntünk, hogy egész okrát sütünk, akkor kicsit inkább sűrű textúrája lesz, mint a vágott okrának.

easy-baked-okra-4.jpg

Hogyan kell sütni az okrát?
 
1. Melegítsük elő a sütőt 230 Celsius fokra.
 
2. Öblítsük le az okrát, és szárítsuk meg papírtörlővel. Vágjuk le a szár végét, majd vágjuk 1,5-2 cm-es darabokra. Terítsük szét az okrát egy rétegben. Szórjuk meg olívaolajjal, paprikával, sóval és egy csipetnyi cayenne-borssal. Keverjük meg.

3. Süssük az okrát kb. 15 percig. Az okra enyhén barnult, kellemes aromájú. Azonnal tálaljuk.  

Hozzávalók:
45 dkg friss okra
2 evőkanál. olivaolaj
1 teáskanál paprika
só ízlés szerint
egy csipet cayenne-bors (izlés szerint)

easy-baked-okra-5.jpg

Okra napok Ulcinjban

2019-ben már második alkalommal rendezték meg augusztus 18-19-én az okra napokat Ulcinjban.

poster-dani-bamije1.jpg

okranapok.jpg

Okra Ulcinj módra receptje:

okra_ulcinj.jpg

Borjúhús 140-160 gr egy adagra. Válasszunk láb- vagy vállízületet és vágjuk kisebb darabokra. Vágjuk a hagymát is apróra és daraboljuk be a húst. Adjunk hozzá szükség szerint sót, őrölt borsot és egy kis paprikát. Öntsünk rá vizet, és hagyjuk lassan főzni; adjunk hozzá néhány kockára vágott paradicsomot, sok apróra vágott petrezselymet. Körülbelül 30 percig főzzük.Addig készítsük el az okrát. Tisztítsuk meg őket, mossuk meg és pároljuk, főzzük meg a hagymát fűszerekkel (só, őrölt paprika, egy kevés elkészített fűszer). Amikor az okra szinte puha, vegyük le a tűzről. Helyezzük a húst az okra kerámia edényébe, és süssük még 5 percig a sütőben 200 fokos hőmérsékleten. Tálaljuk melegen.
 

Technikai információk: