Kotor - Lovćen felvonó: Mit is kell tudni róla?

fokep1.jpg

Most, hogy az ígéretek szerint két hónap múlva, 2023. július 13-án, az Államiság Napja (Dan Državnosti) alkalmából átadják a Kotor - Lovćen felvonót, jogos kérdés az, hogy mire is lesz jó? 

Történelmi előzmények

Osztrák-Magyar Monarchia-beli Kotor-Cetinje felvonó 1916-ból

2015 márciusában közmeghallgatást tartottak Montenegróban a „Kotor – Lovćen – Cetinje felvonó építése” projekt koncessziós törvény- és szerződéstervezetéről, amelyről évek óta számos cikk jelent meg a médiában. De egész 2022-ig nem történt érdemi előrelépés. Viszont a folyamat kapcsán meg kell említeni az előzményeket, a több mint 100 éves korábbi katonai felvonót ...

regi1_1.jpg

"Osztrák-magyar felvonó Kotor-Cetinje 1916 " Radojica Rasa Pavićević könyvének a címe, amelyet 2013 augusztusában mutattak be a szélesebb olvasóközönségnek. A csatolt régi képek a könyvből származnak.

Az Osztrák-Magyar Monarchia vezetése 1916-ban döntött úgy, hogy az első világháború forgatagában felvonót épít Kotor-Cetinje viszonylatban. A felvonót szükségszerűségként és egyetlen lehetőségként építették a Boka Kotorska és Lovćen hátországát meghódító osztrák csapatok ellátására. Nem személyszállításra, hanem katonai szükségletekre, katonai művelet logisztikai támogatására készült.

regi2.jpg

Cetinjétől 15 km-re, a hadseregnek logisztikai támogatásra, fegyverekre, lőszerre, élelmiszerre volt szüksége... a hadsereg, mint megszálló vállalta a felelősséget a megszállt területekért, a szóban forgó érintett lakosság 200 000 fő. A hátországgal nem volt kommunikáció, Kotorba közismerten szállítanak élelmet, lőszert, fegyvereket, az egyetlen megoldásnak így a felvonó mutatkozott. Az Osztrák-Magyar hadsereg speciális egységei nagy tapasztalattal rendelkeztek az ausztriai, svájci felvonók építésében. Az építkezés az 1916 januárjában zajlott háborús körülmények között nagyon nehéz és bonyolult téli időjárási körülmények között zajlott.

regi3.jpg

A felvonó nyomvonalának kiépítése nagyon megterhelő volt, nagy volt a magasságkülönbség, tartóoszlopos üzemeket, átemelő szerkezeteket kellett építeni, állomásokat, alállomásokat építeni, a raktárakat villamossággal ellátni, az építők három műszakban dolgoztak.

A Škurda - Krstac első ága rövid idő alatt, 1916. január 16-tól február 25-ig épült. A második ág Škaljari – Krstaca 23. Cable Car Company (23. Eisenbahn Kompanie) készítette, az útvonaltervezés 1916. február 11-től 20-ig, az építkezés február 21-től április 15-ig tartott. A harmadik ág Krstac – Cetinje. Ezen az ágon a munka 1916. április 1-től június 25-ig tartott.

regi4.jpg

Érdekes módon a Škurda és Škaljari állomásokról Krstacba érkező rakományt nem kellett fizikailag átvinni a Krstac - Cetinje kiinduló állomásra, hanem a monarchia mérnökei összekötő rendszerrel, függősínekkel oldották meg ezt a problémát.

regi5.jpg

A háború és Montenegró megszállásának vége után az amerikaiak és szövetségesek készen álltak a részben megsemmisült felvonó újbóli üzembe helyezésére. 1919-ben a "Novo doba" újság a hazaszeretetre apellált, és felszólította a polgárokat a Kotor-Cetinje felvonó helyreállítására. Nem jártak sikerrel.

regi6.jpg

A felvonó megtette, amire építették, aztán megsérült és a háború végén, 1918-ban leállították. Békeidő okán a sikló már nem volt használatban, a rendszer nem került helyreállításra, az alkatrészeket a lakosság (akik azokat elhordták) nem adta vissza.

regi7.jpg

A XXI. századi felvonó története megkezdődik, 105 év után újra jár a felvonó

Mint említettem korábban, 2015 márciusában közmeghallgatást tartottak Montenegróban a „Kotor – Lovćen – Cetinje felvonó” újraindításáról, de a terv sokáig csak terv maradt, mígnem 2022. július 13-án, az állami ünnepen le nem tették a leendő Kotor-Lovćen felvonó alapkövét.

fokep.jpg

A felvonó építési munkái a várt dinamikának megfelelően haladtak. A betonalap 2022 év végére készült el. Az acéloszlopok legyártása és leszállítása megtörtént, összeszerelésük időben megkezdődött. Az időjárástól függően minden oszlopot 2023 január végéig elhelyeztek.

Fotók az építkezésről
további fotókhoz kattints az alábbi képre 
(és csatlakozz MontenegroPictures csoportunkhoz)

epitkezesrol2.jpg

Technikailag elmondható, hogy a 40 gondolával rendelkező felvonó 1200 utas szállítására képes 11 perc alatt a kiindulási ponttól, a 65 méteres tengerszint feletti Dub-tól (Kotor opština), a Kuk 1350 méteres tengerszint feletti végállomásig (Cetinje opština).

gondolak.jpg

A felvonó 3900 méter hosszú. 19 oszlopból és két állomásból áll ez a szakasz. A berendezést az 1888-ban alapított Leitner cég gyártotta le, amely 1908-ban az első felvonót is építette.

epitkezesrol.jpg

A távolság / maga az út

A kiinduló állomás Dubban található, Kotor városának szélén, a várost Tivattal összekötő Vrmac alagút bejáratának közvetlen közelében.

terkep_szintkulonbseg.jpg

A Dub terminál a Grbaljsko polje területén található, 200 méterre a Budva - Tivat úttól és 500 méterre a tivati ​​repülőtértől. A Kuk terminál helye a Lovćen hegyen, a Kuk fennsíkon, 1348 méteres tengerszint feletti magasságban található.

Elérhető a Kukról:

Amikor a vendégek eljutnak a Kuk végállomásra, csodálatos kilátás nyílik Bokára, Kotortól egészen a Hercegovinai Riviéráig. A Kuk helyszín Štirovnik, a vadászcsúcs közvetlen közelében található, a mauzóleumot pedig mintegy 7 kilométernyi aszfaltúton érhetjük el.

terkep_njegos.jpg

Minden valószínűség szerint taxiállomást tervezhetnek a Kuk célállomáshoz, hogy a Njegos mauzóleumot, illetve a 20 kilométerre lévő Cetinjét könnyebben el lehessen érni.

terkep_cetinje.jpg
A jegy ára:

Még semmilyen pontos információt nem tettek közzé. Egyes hírek szerint az árát 20 Euró alatt szeretnék becélozni. Nem lesz tehát olcsó, de talán azért a fantasztikus látványért meg fogja érni, legalább egyszer kipróbálni.

Miért is jó a felvonó, ahelyett hogy autóval gyűrnénk le ezt a távot?

Valójában miért használjuk a kompot 5-10 percig, míg az öblöt másfél-két óra alatt is meg lehet kerülni? Mert minden megoldásnak megvan a maga előnye és szépsége, valamint hátránya is. Kinek mire van ideje és szüksége. Nem mindegy, hogy Kotorból 11 perc alatt elérni a Lovcenre környezetkímélő módon több ezer turistának, vagy ennek sokszorosa révén, környezetszennyezőbb módon. Egy jó program is egyben. Kifejezetten látványos például annak, aki nem szeretne Zipline-t igénybe venni, de szeretné a panorámát biztonságos módon élvezni.

A felvonóról pazar kilátás nyílik a tengerre, a partvidékre, és a montenegrói hegyekre: ez pedig egyedülálló turista-látványossággá teheti a létesítményt a belföldi és a külföldi turisták körében egyaránt. A hangsúly az élményen van, amit az 1657 méter magasan fekvő Lovćen felé vezető út ad a leendő utasoknak.

további tervek

Az eredeti tervek szerint a felvonó további két célállomással fog kiegészülni a következő építési szakaszt követően, Ivanova korita és Cetinje célponttal. Légvonalban összesen 14,7 km-nyi pályát terveznek.

tervek.jpg

Montenegróban láthatóan törekednek a fejlesztésekre és a hazai lakosság érdekeinek figyelembevétele mellett az országba érkező turistaáradat minél jobb kiszolgálására.

Technikai információk