Az Államiság Napja (07.13)

Dan Državnosti

8eb283f75ee59f706c028c5d055a9606-1000x555.jpg

Július 13-án van minden évben Montenegróban az Államiság Napja (Dan Državnosti). Ezen a napon arra emlékeznek, hogy 1878-ban a berlini kongresszus (1878. június 13 – július 13) független államnak ismerte el Montenegrót, valamint arra is, hogy a második világháború idején, 1941 július 13-án volt a felkelés a tengelyhatalmak ellen. 1878-ban a kongresszust követően ez a balkáni állam a 27. független ország volt az egész világon.

congress_of_berlin_13_july_1878_by_anton_von_werner.jpg

1878. június-júliusban ült össze a berlini kongresszus, ahol az akkori nagyhatalmak, Németország, az Osztrák-Magyar Monarchia, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és az Oszmán Birodalom egy új világtérképet rajzoltak. A találkozó célja volt annak meghatározása, hogy az 1877-1878-as orosz-török háborút követően mely államok tudnak önállósodni.

A legfontosabb vitakérdés a Balkán-félsziget volt, a résztvevő országok megállapodtak a San Stefano-i béke egyes rendelkezéseinek felülírásában. A kongresszus egyértelmű győztese a Monarchia volt, mely nemcsak arra szerzett jogot, hogy okkupálja Boszniát és Hercegovinát, de a Szerbia és Montenegró között húzódó Novibazari Szandzsák területén is helyőrségeket tarthatott fenn, ezzel sikerült meggátolnia Szerbiát abban, hogy kijusson az Adriai-tengerre.

A Monarchián kívül egyes balkáni népeknek is igazi ünnep volt a döntés, Szerbia, Montenegró, Románia területe megnövekedett, függetlenséget kaptak, a bulgárok hercegséget, míg másoknak, elsősorban a muzulmánoknak, ugyanaz a döntés szenvedést hozott, az elvándorlás és a bizonytalan jövő kezdetét jelentette.

montenegro_territory_expanded_1830-1944.png

Montenegró területi növekedése

Ezen a napon Montenegró nemzetközileg elismert önálló állam lett, területét megduplázta a 4900 négyzetkilométer hozzáadásával, Bar kikötője és Montenegró összes vize a többi nemzet hadihajója elől zárva volt; a tengerészeti és egészségügyi igazgatás Ausztria kezébe került.

Az új, állami ünnepekről szóló törvény szerint ezt a napot az Államiság napjaként 2005-ben ünnepelték először, ellentétben a korábbi évekkel, amikor ezt a napot a második világháború kapcsán a montenegrói nép felkelésének napjaként ünnepelték.

Ezen az ünnepnapon Montenegró elnöke koszorút helyez el Podgoricán a Gorica emlékparkban található partizán emlékműre.

2019_07_13_dusko_markovic_centralna_proslava_dana_drzavnosti_i_dana_ustanka_02.jpg

A mai megemlékezésen a miniszterelnök elmondta, hogy a mai Montenegró még nem tekint régi múltra vissza, ugyanakkor büszkeséggel kell emlékezni azokra az ősökre, akik évszázadok óta megőrizték a montenegrói nép szabadságát és identitását. 

Technikai információk: