Gađanje Kokota - A kakaslövés napja Perastban

3.jpg

Május tizenötödike az a nap (zavjetni dan - fogadalom napja), amikor a perastiak az 1654-es nagy győzelmüket ünneplik a törökök felett. Eszerint a perasti íjászok egy csoportja eltalálta Mehmed-aga Rizvanagićot, és legyőzte a számbeli fölényben lévő török ​​sereget. Ennek emlékére több szimbolikus szokás is fennmaradt Perastban, az egyik az állatvédők által manapság már nem támogatott, 2018-ban betiltott kakaslövés szokása.

A törökök felett aratott győzelem tiszteletére évszázados hagyomány mára egy igazi kakast a parttól kb 300 méterre egy lebegő deszkára helyezni. A partról pedig a versenyre jelentkező férfiak lövik puskával a kakast. A verseny napnyugta előtt kezdődik, és néha órákig is eltarthat, így előfordul, hogy ha besötétedik, másnapra is elhalasztják. A lövöldözést a Boke Navy tagjai nyitják meg, majd a perasti férfiak kapnak lehetőséget és végül a vendégek, ha a többiek nem találják el korábban a kakast.

9.jpg

Aki szeretne részt venni, annak golyót kell vásárolnia, az ára darabonként 5 euró. A nyertes régebben köteles volt minden vendéget később borral megvendégelni egy helyi kocsmában, ameddig őt a tömeg felvonulással kísérte, s a nyertesnek a kakasból a levest is el is kellett készítenie. A győztes manapság egy törülközőt (šugaman, peškir) kap, amelyen a törökök feletti győzelem és az ünnep évszáma van nyomtatva. 

5.jpg
Különös szimbolikával érkezett az ünneplésből még számos szokás, mint például a perasti asszonyok feladata, hogy a legfinomabb fehér szegfűből készítsenek csokrot (a helyi nyelvjárásban „garoful”). A csokrot a Szűzanyának, az ő lelki tisztaságának szánják, és a vágynak, hogy a hétköznapi halandókat boldoggá tegye. Egy fehérbe öltözött lány egy csokrot visz a templomban, és a Szűzanya képe alá helyezi, amely egy nagy művészi és anyagi értékű ezüstfüggöny alá kerül.

6.jpg4.jpg
Május 15-én ezen kívül négy misét tartanak. Az utolsó szentmisét 16:00-kor körmenet előzi meg, melyet egy köztiszteletben álló perasti polgár vezet, aki megörökölte a hely egykori kapitányának szerepét. Ezt követi a kotori City Music és a Bokelian Navy, amelynek zászlóvivője Perast önkormányzatának zászlaját viseli.

7.jpg
8.jpg
A zenekar a Bokai haditengerészet képviselőivel, a helyiekkel és a családtagokkal együtt a Perasti temetőbe megy, hogy tisztelegjen Vladislav Brajković Bokelian Navy Admirális akadémikusa előtt, és virágokat helyezzen el a sírján. Majd visszatéréskor, 16:30 körül a Szent Miklós téren a Bokelian Haditengerészet előadja a „kolo”-t – egy hagyományos körtáncot, amelyet főként Kotor patrónusának, St. Tripunnak szentelnek.

2.jpg

1.jpg

17:30-kor kerül sor a negyedik szentmisére. A szentmise végén négy férfi tartja a Szűzanya-képet a templom bejárati ajtajában vagy magában a templomban, és az emberek alája mennek, megérintik és irgalmasságért imádkoznak. Az egyik perasti férfi megoszt egy virágot a Szűzanya csokraiból a jelenlévők boldogságára.

Technikai információk: