A Szent Trifun ünnepség

szttrifunday.jpg

A hagyomány szerint a kotori tengerészek 809. január 13-án hajójukkal a városba hozták Szent Trifun földi maradványait. Tettükért ajándékot kaptak és örömükben spontán módon táncra perdültek. Ekkor járták el először a Szent Trifun kólót. A Szent Trifun ünnepség minden év februárjának első hetében tartott igen látványos esemény, ilyenkor Szent Trifunnak (sveti Tripun, írják még így is: Tryphon, Tryphun, Trypho, Trifon or Triphon), Kotor védőszentjének a mártíromságára is emlékeznek. Az ünnepség egyfajta termékenységi rítus is, melyek célja a szőlőtermesztés ösztönzése, és azt is gondolják, hogy ezen a napon az emberi meddőség gyógyítható.

A Campasada-i Szent Trifun 3. századi keresztény szent volt. A római katolikus és a keleti ortodox egyházak nagy mártírként és szentként tisztelik őt. Szent Trifunt korábban Szent Respicius-szal és Nympha-val együttesen, november 10-én ünnepelték a latin templom liturgikus naptárában a tizenegyedik századtól a huszadikig. Szent Trifunt azóta február 1-jén továbbra is ünneplik, mind az ortodox liturgikus naptárban, mind a római szentek naptárában.

akg351919.jpgSzent Trifun gyermekként kiűzi a gonoszt a megszállottból

Szent Trifun a kertészek és borászok patrónusa; Kotor (Montenegró), Moszkva, és Oroszország védőszentje; segítségét a rágcsálók és sáskák ellen kérik a hívők.

Azt tartják róla, hogy a mai Törökország területén született, kisgyermekként libapásztor volt. Neve a görög τρυφή (tryphe) szóból származik, ami lágyságot, finomságot jelent. Gyógyítóként szerzett hírnevet, különösen az állatok körében. Orosz ikonokban gyakran szemléltetik úgy, hogy sólymot tart, mely utalás a közbenjárásának tulajdonított csodára. 

saint-tryphon-day-of-the-grower.jpgA kertészek és a szőlőtermesztők patrónusa

A decian üldöztetés során Nicaea-ba vitték a 250. évben, és borzalmasan megkínozták. Karddal fejezték le, miután megtérítette Licius pogány prefektust. 

martir.jpgOlaszországban Szent Trifunt november 10-én ünnepelik Adelfia-Montrone városában, Bari megyében, Puglia régióban, náluk San Trifone néven. A legenda szerint az 1800-as évek végén egy eredetileg Montrone-ból származó tengerész, miközben kereskedelmi hajón szolgált, szörnyű viharba került az Adriai-tengeren, biztos halállal szembesülve. A tengerész azt imádkozta, hogy hajója megmeneküljön. Nem sokkal azután, hogy a vihar lecsendesedett, a hajó a montenegrói tengerparton kötött ki, Cattaro város közelében.

Ekkor a tengerész sietve ment a helyi templomhoz, hogy megköszönje Istennek megmenekülését. Itt találta meg Szent Trifun maradványait, akiről később székesegyházat neveztek el. Relikviáit visszavette Montrone-ba, ahol akkoriban a pestissel harcoltak, s a Szent képével arra kérte a városi embereket, hogy imádkozzanak Saint Tryphonhoz segítségért. A legenda szerint a kisvárost ellepő pestis eltűnt csodával határos módon eltűnt, így a város lakói védőszentjükké tették San Trifont. Azóta ő Adelfia-Montrone város védőszentje, és minden évben november 10-én ünneplik.

saint-tryphon-33079.jpgAz orosz ikonokon sólyommal ábrázolják

Ereklyéit először szülővárosában, Campsada-ban temették el. Később átszállították Konstantinápolyba, majd Rómába. Koponyájának egy darabkáját a Kotori székesegyházban tartják.

feje.PNG

A IX. században Andrija Saracenus kotori nemes templomot, székesegyházat építettett Trifun tiszteletére, az 1979 -es földrengés után a katedrális maradványait megtalálták, miután a területet rekonstruálták. A katedrális a tűzvészben elpusztulhatott a X. század végén, a kotoriak újból felépítették a XII. században. 2000-ben a városnak és a turistáknak ismét átadták a felújított katedrálist.

szekesegyhaz.jpgSzent Trifun katedrális Kotorban
Photo: Nico Trinkhaus

Szent Trifun szabadtéri ünnepe Kotorban január 27-én kezdődik, mely egybeesik Szent Szava napjával, amelyet az ortodox keresztények ünnepelnek. Ezen a napon a prédikáció után a Szent Miklós templom elől az ortodox és a római katolikus hívők a Szent Trifun székesegyház előtti tér felé vonulnak, a City Music együttes kíséretében. Pontosan délben a Bokai haditengerészet kis admirálisa (évente választják) a székesegyház loggiájából beszédet mond Szent Trifun emlékére, majd felhúzzák a szent zászlóját és elindul a kóló tánc a téren.

A fő kültéri ünnepség előtt a tengerészegylet (Bokeljska Mornarica Kotor - a tengerészegylet történetéről itt írtam) részt vesz Szent Trifun relikviáinak szállításában és őrzésében. A Szent Trifun napja előtti napon, február 2-án az ereklyéket átviszik a katedrálisba. A relikviákat hat tengerész, valamint a haditengerészet admirálisa, a kotori püspök és a papság kíséretében, valamint tizenkét kotori polgárral (hat ortodox és hat katolikus) szállítják, hangsúlyozva a lakosság egységét.

templom1.jpg

Az ereklyéket az oltárra helyezik, miközben a matrózok őrzik őket. Ezt követi a tömjén égetése, amikor hat katolikus és hat ortodox lakos átadja egymásnak az oltáron át a tömjénfüstölőt, amely a keresztény hit és egység szimbólumát jelképezi. Február 3-án, a Szent Trifun-napi ünnepségen négy egyenruhás tengerész őrzi az ereklyéket a mise alatt 10-kor és 18 órakor.

15.jpg

Az idei ünnepség székesegyházban készített fotói itt tekinthetők meg:
https://radiokotor.info/clanak/drustvo/kandelora-ekumenizam-na-djelu/2

Ezt a régi hagyományt a mai napig őrzik. A fő kültéri ünnepséget a Szent Trifun-nap utáni első vasárnap tartják. A modern időben ezt minden évben előre meghatározott ütemterv szerint hajtották végre az alábbiak szerint:

18:30 A Bokai haditengerészet Kotori részlege összegyűlik a haditengerészet székhelyén. 

19:30 A városi kapu elõtt várják a tengerészegylet részéről a Tivat és Herceg Novi felől érkező felvonulókat, akiket a tivati városi zenekar kísér. Tivat parancsnoka jelentést tesz a Kotorninak, majd mindhárom hadosztály a haditengerészet székhelye felé halad, hogy megalapítsa a Bokai haditengerészet fő hadosztályát.

19:45 Megalakul a Haditengerészet fő hadosztálya. A parancsnok jelentést tesz az admirálisnak, vagy távollétében az al admirálisnak. A jelentés után a hadosztály a Szent Trifun tér felé indul, városi zenei bandák kíséretében. Megérkezéskor a hadosztály a déli torony felé igazodik, ahol jelentést tesz a Bokai haditengerészet admirálisának.

10:00 A Haditengerészet előadja a kóló táncot St. Trifun tiszteletére. A tánc megkezdése előtt a kóló vezetője felkéri a Kotori püspököt, hogy áldja meg a táncot és a tengerészeket.

10:30 Pápai nagymisét tartanak a székesegyházban.

12:00 A körmenet áthalad azokon a tereken és utcákon, ahol a hadosztály a zászlókat hordozza. Nyolc tengerész szállítja St. Trifun relikviáit két lámpával, míg a másik kettő a zászlókat követi.

Február 11-én leveszik a lobogókat a katedrálisról, ez jelzi, hogy az ünnepségeknek vége van.

A kóló táncról bővebben: http://www.balkaninfo.hu/a-balkani-kortanc-kolo/

Technikai információk: