A legendás Szent György sziget (Island of the dead)

szt_gyorgy_sziget.jpg

Perasttal szemben két festői kis sziget terül el: az egyik a természetes eredetű Szent György sziget, amely az egykori perasti nemesség temetkezési helye volt. Ma bencés kolostor működik rajta, ahol a szerzetesek teljes elzártságban élnek, így ez a sziget nem látogatható. Ezért is különleges az alábbi videó.

forrás: Pavel Pomonarev és Dmitriy Shalaev, 
Черногория. История и достопримечательности


A sziget nevét a rajta lévő bencés kolostorról kapta, melynek története a IX. századig nyúlik vissza. A régi templomból szinte semmi sem maradt fenn, a szigetet folyamatosan bombázták a megszállók, valamint az 1667-es földrengés elpusztította a templom mennyezetét és az apszist.

templomszigetek_01.jpg

A legenda szerint 1667-ben olyan erős földrengés volt, hogy az éppen miséző apát az alatta megnyílt sírba esett!. A sziget a híres perasti hajóskapitányok temetkezési helye, így a sírkövek a templomkertben egyedi heraldikai jelképeket láttatnak. Emiatt „A halott kapitányok szigetének” is nevezik.

szt_gyorgy_sziget2.jpg

A 19. század elején, az apátságot megszállták a franciák. A szigetet 1812-ben a francia hadsereg szállta meg, és elkezdte kiépíteni az erődítményszerű falakat, a lőszerraktárat, az ágyúhelyeket. Az Adria keleti feléért vívott háborúban az Osztrák–Magyar Monarchia hadserege győzött 1814-ben, így az fejezte be a sziget kiépítését. Abból az időből maradt a szigeten két nagy ágyú, azok még ma is a falak mellett pihennek.

szt_gyorgy_sziget3.jpg

A holtak szigetéhez egy szomorú, de romantikus legenda kötődik. A napóleoni háborúk idején a francia sereg egy kis egységét a Szent-György szigeten szállásolták el. A katonák egyike Perast város elöljárójának lányába szeretett, de egy napon tűzparancsot kaptak, s bár igyekeztek áltámadást intézni, egy eltévedt ágyúgolyó mégis eltalálta a szeretett lány házát és megölte őt. Ennek hírére a francia katona szerzetesnek állt és élete végéig a kolostorban maradt, majd itt is temették el a lány sírja mellett.

templomszigetek_04.jpg

fotó: Ranko Maras

isle_of_the_dead.jpg

A német romantikus és festő Alfred Boklint megihlette a Szent György sziget legendája, s megfestette világhírű festményét "Az Isle of the Dead."-et. 

Technikai információk

  • címkefelhő: #sziget #legenda #SzentGyörgysziget #HoltakSzigete #IsleOfTheDead #francia #Alfred_Boklin #OsztrákMagyarMonarchia #Perast
  • forrásanyagok: 
    • videó: https://www.facebook.com/100005434932367/videos/1022563995509089
    • https://idress-hu.techinfus.com/chernogoriya/ostrova/
    • http://www.szemelyi-utazasi-tanacsado.hu/2015/09/montenegro-8-nap-7-ejszaka/
    • https://csamborgo.hu/2022/09/26/ket-templomsziget-a-kotori-obolben/