Leopold Mandić egy másik csodája

szent_lipot1.jpg

Mandić Lipót kapucinus szerzetes volt, a gyóntatók, az Egyház egységéért munkálkodók, a daganatos betegek védőszentje. Szent Lipót (San Leopoldo /Bogdano/ da Castronuovo Mandić, evvel a névvel szerepel a világszerte keresztény írásokban) 1866. május 12-én született a festői szépségű Kotori-öböl egyik bejáratánál, a dalmáciai Herceg Novi városkában, egy hívő katolikus család tizenegyedik gyermekeként. Már írtam egy csodáról, mely hozzá kapcsolódik, most hoztam egy másikat is.

Három csodálatos gyógyulás – Elsa Raimondi, Paolo Castelli és Elise Ponzolotto –  járult hozzá a kapucinus szerzetes szentté avatásához, mely 1983. október 16-án történt meg.

Az alábbi csoda 1946 szeptemberéből származik: a Rovigo tartománybeli Cavazza di Lusiában 1922. június 30-án született Elsa Raimondit 22 évesen vakbélgyulladással és lágyéksérvvel operálták meg 1944. január 6-án a lendinarai kórházban.

szent_lipot2.jpg

A tartós láz és a fokozódó fájdalom miatt 1946. április 16-án újabb műtétet hajtottak végre. Ez azonban csak feltáró jellegű volt, mivel a tuberkulózisos hashártyagyulladás súlyos formájának jelenlétét találták. Rossz prognózissal bocsátották el; egyszóval kevés remény volt. Otthon teljes mozdulatlanságba kényszerült, mert elájult, amikor csak megpróbált felülni az ágyon. A falu plébánosa beszélt neki Leopold atyáról (aki akkor már négy éve elhunyt), és bátorította, hogy imádkozzon hozzá.

Novéna Szent Lipótnak

Július 30-án a lány elkezdte felolvasni a novénát (kilencedet) Szent Lipótnak és könyörgött, hogy járjon közben a Szűzanya előtt. A novéna végén Raimondi azt állította, hogy látta Leopoldot, aki arra a kérdésre, hogy meggyógyul-e szeptember 12-ére, a betegek napjára, így válaszolt: "Igen, igen, igen".

--------------------------------

novéna jelentése: kilenced; kilenc napos ájtatosság; jámborsági gyakorlat, a szokásosnál intenzívebb imádságban töltött kilencnapos időköz. - Várakozást fejez ki, kérést nyomatékosít. Mintája az Urunk mennybemenetele és pünkösd közötti 9 nap, amikor a Boldogságos Szűz Mária és az apostolok Jeruzsálemben visszavonulva, imádkozva és böjtölve várták a Szentlélek eljövetelét (ApCsel 1,12-14). A novénák tartásának közvetlen oka, célja többféle lehet: készülődés bizonyos ünnepre vagy rendkívüli eseményekre, mint amilyen a házasság szentségének felvétele, vagy egy életbevágóan fontos döntés meghozatala, illetve szükségállapot, segítségkérés... A kilencedeket felajánlhatjuk a magunk, szeretteink vagy mások javára, a földi életben való boldogulásra, illetve lelkünk/lelkük üdvére. 

-------------------------------- 

"Nem vagyok már beteg"

A kimondhatatlan szenvedés ellenére elérte azt a napot, és a többi beteggel együtt a szentélybe akarták vinni. A beteget segítő orvos azonban azonnal hazahozta, mert féltette az életét. Este felé Raimondi egy hangot hallott magában, amely kitartóan azt parancsolta, hogy keljen fel az ágyból. Azonnal végrehajtotta a parancsot, és felállva mondhatta a jelenlévőknek: " Már nem vagyok beteg, már nem vagyok beteg: meggyógyultam!" Láttad, Leopold atya? Éppen abban a pillanatban érkezett meg az orvos, és elképedt; amikor nagy csodálkozására klinikai gyógyulást tapasztalt.

szent_lipot3.jpg

Térdelve a tabernákulum előtt

Elsa a templomhoz rohant, amit a falubeliek egyfajta felvonulása követte, akik látni akarták, mi fog történni. Csodálatos módon meggyógyult, hosszú ideig térden állva imádkozott a tabernákulum előtt, majd gyalog tért haza. Hálája jeléül életét a rovigói „Piccola Casa di Padre Leopoldo”-ban összegyűlt árvák megsegítésének szentelte. 1997-ben halt meg, jótékony és szorgalmas élete végén. 

-------------------------------- 

A tabernákulum (oltárszekrény, szentségház) fő jelentése magyar nyelvterületen az oltáriszentség őrzésére szolgáló és a római katolikus templomokban rendszerint az oltár közepére állított szekrény. 

-------------------------------- 

Technikai információk: