Szent Lipót a festménye által is csodát tett

szentlipot.jpg

Mandić Lipót kapucinus szerzetes volt, a gyóntatók, az Egyház egységéért munkálkodók, a daganatos betegek védőszentje. Szent Lipót 1866. május 12-én született a festői szépségű Kotori-öböl egyik bejáratánál, a dalmáciai Herceg Novi városkában, egy hívő katolikus család tizenegyedik gyermekeként. Még egy róla készült festmény is csodát tett az 1979-es nagy montenegrói földrengés idején.

Szt. Lipót 1942-ben Padovában hunyt el. Egy róla készült festmény (ami a cikk elején található) megmentette egy öt hónapos kislány életét Kotorban az 1979-es földrengés során.

A Muóban található "Svetište Bl. Gracije iz Mula" szentély (Muo 93 85330 Kotor) bejáratánál, a jobb oldalon Szt. Lipótról készült festmény látható.

muo_szentely.jpg

Bár a kép nagy méretű, nincs művészi értéke, mert "csak" egy szent sikeres portréjának reprodukciója. Azonban különleges értéket és titkot rejt, amit nem mindenki ismer.

1.jpg
Amikor 1979. április 15-én egy pusztító földrengés rázta meg Montenegrót, és a partvonal jó része romokban hevert, ez a festmény egy kotori család lakásában volt. A lakás kétszintes volt, lépcsőházzal, az emeleten hálószobák voltak.

A felső emeleten a szoba sarkában egy kiságy volt egy öt hónapos kislánnyal. A földrengés pillanatában a ház mennyezete beomlott, és megölte volna a csecsemőt, ha ez a kép Szent Lipótról nem védte volna meg a babát. Amikor ugyanis a családtagok magukhoz tértek, a mennyezet romjai elfedték a felső szintet, és azt hitték, hogy a gyerek meghalt a romok alatt. Elkezdték eltakarítani a mennyezet egyes részeit, hogy felkutassák a gyereket, aki továbbra sem mutatott életjeleket. Amikor végül odaértek a kiságyhoz, felfedezték, hogy Szent Lipót képe ráborult a kiságyra, amely alatt a baba zavartalanul aludt. A szülők csodának tekintették a festménnyel történteket és azt hálájuk jeléül a Muo-i szentélynek ajándékozták.

3.jpg

A nép egyébként már életében „szentté kiáltotta” Lipót szerzetest, és hivatalos kanonizálására nem is kellett sokat várni. 1976. május 2-án Szent VI. Pál pápa a boldogok sorába iktatta, 1983. október 16-án pedig Szent II. János Pál pápa szentté avatta a gyóntatószék hősét és a keresztény egység apostolát. Ez a nap a kapucinus rend ünnepe lett.

-------------------

Olvass tovább Szent Lipót életéről és Montenegróhoz való kapcsolatáról ebben a cikkben: Szent Lipót, a rákosok védőszentje

-------------------

Technikai információk: