Perast egyik építészeti gyöngyszeme

A perasti Visković Palota

2boritokep.jpg

A Visković Palota különlegességéről korábban írtam, Katya különleges látásmódjának segítségével. Most kitérnék egy kicsit a palota történetére is, mely Perast szempontjából jelentős momentum, egyben ahogy mondják, a település egyik építészeti gyöngyszemének is számít, ezért érdemes egy kicsit mögé nézni az omladozó falaknak.

perast_viskovic_palate_46.jpg

A komplexum egymást követő több építkezési fázissal alakult ki a 15. és a 19. század vége között. A legrégebbi, a 15. század végén épült rész, egy kétszintes, tetőtéri ház, egyszintes tetővel borítva. A komplexum 1718-ban jött létre, amikor a palota legérdekesebb és legszebb barokk részét a tenger és a loggia felé építették, amely az egész komplexumnak különleges hangsúlyt ad, nyitott termek sorozatával az egykor gyönyörűen parkosított kert felé.

perast_viskovic_palate_2.jpg

A barokk palota a város egyik legfontosabb lakóépítészeti komplexuma. A torony (čardak) építészeti módja rendkívül fontos Perast több évszázadra tekintő életmódjának és működésének tanulmányozásában. A torony latin nyelvű szövege a következőt írja: "Parvum Propugnaculum Pro Praesidio Perasti" (kis osztag Perast védelmére). A torony legfelső emeletén ágyú volt található. Ebből dördült lövés a törökök ellen a Peraška-i csatában 1654-ben.

perast_viskovic_palate_45.jpg

A palota főbejárata északnyugatra található. Conte Fran Visković ezredes (FCCV - Francesco Conte Colonello Viscovich) kezdőbetűit vésték e portál kapujára az 1718-as évszámmal. Ugyanezen az oldalon található a portál a loggia földszintjén. Az udvar falának déli oldalán található egy másik portál, amely a tenger felé néz.

perast_viskovic_palate_44.jpg

A címer a portálokon egy fogazott hal szimbólumával jelenik meg s amely annak a testvériségnek (kazade) a szimbóluma, amelyhez a Viskovićok is tartoztak, a Dentalima-hoz (Zubacima).

perast_viskovic_palate_5.jpg

A palota Perast egyik legrégebbi és leginkább tisztelt családjának több mint öt évszázados életéről is tanúskodik, akik nagyban hozzájárultak a haditengerészethez, a katonasághoz, a kereskedelemhez, a város politikai és kulturális múltjához.

perast_viskovic_palate_3.jpg

H í r e s s é  v á l t  p e r a s t i a k

  • Nikola Visković (16. század) Perasti származású volt és ő vezette Perast népét Kotor ostroma alatt, amelyet 1539-ben a Hayreddin Barbarossa által vezényelt török ​​flotta fémjelzett.
  • Krsto Vickov Visković (1612-1676), Perast egyik leghíresebb polgármestere, aki 1654-ben a Mehmed-aga Rizvanagić vezette török ​​támadás során szervezte meg a város védelmét. Ebben a csatában a perastiak történelmük egyik legdicsőbb győzelmét aratták.
  • Frano Marjanov Visković ("colonello") (1665-1720) ezredes, aki kitűnt a kalózkodás és a törökök elleni harcokban Görögországban, Peloponnesusban, Eubijaban, Moreaban és Hercegovinában. Ő volt az első Perast hét embere közül, akit 1703-ban polgármesterként a legmagasabb velencei kitüntetéssel, a Szent Márk-kereszttel tüntettek ki.

  • További figyelemre méltó hírességei közé tartozik Josip Alvize Josipov Visković (1760-1824), tengerészkapitány, aki hírnevet szerzett Velence egyik utolsó védőjeként. 1813-ban a Boka Kotorska és Antonov Visković (1828-1891) egyesítési nyilatkozatának egyik aláírója, óceánjáró hajók kapitánya.Az Osztrák-Magyarország Monarchia főkonzulja Brindisi-ben (Olaszország). Katalogizálta Montenegró községi levéltárát.
  • Perjei Vjekoslav (Luiđi); Frano Antunov Visković (1836-1905) a legkiemelkedőbbek a család tagja közül. 1856-ban lett egy óceánjáró vitorlás hajó kapitánya, és 37 évig az osztrák Lloyd társaság vitorlás hajóinak és gőzhajóinak kapitánya volt. A hajózási eszközök feltalálójaként és a tengerészeti iskolák tankönyveinek szerzőjeként ismert. Tanulmányozta a családi levéltárat, amelynek eredményeként a "Storia di Perast" (Perast története) című könyv és egy monográfia készült Szent György szigetén.
  • Krsto Josipov Visković (1856-1913) tengerészkapitány és a Kotori Lloyd's fõnöke. Svédország és Norvégia alkonzul-konzulja volt Constantában (Románia). Figyelemre méltó törekvései voltak a turizmus fejlesztésére Boka Kotorska területén a 20. század elején. Josip Visković és húga, Anka, akik házasságot kötöttek a Radimir családdal, ennek a régi Perasti nemesi családnak voltak az utolsó leszármazottai.

perast_viskovic_palate_12.jpg

V i s s z a  a  p a l o t á h o z

A Viskovic-palota, Perast egyik építészeti gyöngyszeme, amelynek legrégebbi része a 15. századból származik, évtizedek óta rom. Annak ellenére, hogy az első kategóriába tartozó építészeti örökségként szerepel a montenegrói ingatlanok kulturális emlékek nyilvántartásában, nem hasznosították eddig. Nem része annak az örökségnek sem, amely Kotor területét az UNESCO világörökség részévé tette. Papíron Kotor önkormányzata 1970 óta gondozza ezt a palotát.

perast_viskovic_palate_23.jpg

Josip Visković utolsó akarata szerint 1970 januárjában aláírtak Kotor önkormányzatával egy életre szóló támogatásról szóló megállapodást, miszerint megalapítják a Visković család múzeumát az épületért cserébe. Mivel az épület akkor is rossz állapotban volt, 1978-ban rekonstruálták a tetőt, és a házban lévő berendezéseket megjavították. Ebben az időszakban a múzeum nagyszámú látogatót fogadott, ezért fontolóra vették a kiállítások számára további helyiségek biztosításának lehetőségét.

A terveket az 1979-es földrengés zavarta meg - az ingó örökséget ekkor átadták Perast város múzeumának, a palotát pedig az idő rombolására hagyták. A földrengésig a palotában korabeli bútorok, műalkotások, velencei tükrök, antik fegyverek voltak, a falakon selyem tapéta.

perast_viskovic_palate_31.jpg

A palota mellett van a "kert", magas növényzettel és virágokkal. A tengerészek a távoli országok flórájának példányait is elhozták ide, emlékeztetőül a távoli világokkal való kapcsolatra. Ezen palota és a Brajković-Martinović palotáé a legjobban megőrzött kert Perastban.

perast_viskovic_palate_20.jpg

A 90-es években az idő vasfoga tovább rombolta a palotát. Ekkor a Visković-palota bérleti szerződését 59 évre a belgrádi Medifarm céggel kötötték meg. Az akkori szokás szerint a megállapodás nem határozta meg az épület jövőbeni rendeltetését, míg a Visković család kulturális és történelmi kincsének kiállításához helyiséget - csupán egy 40 négyzetméteres emléktermet - terveztek biztosítani.

perast_viskovic_palate_40.jpg

Az akkor végrehajtott beavatkozások keretében teljesen eltávolították a tetőt és lebontották a félemelet szerkezeteket. A földrengés után az ingóságok egy részét Perast városi múzeumában tárolták. Ezt követően a szerződést felbontották.

Íme egy képgaléria a perasti Városi Múzeum kiállításából,
a Visković család kulturális és történelmi kincseiből
A galéria megnyitásához kattints az alábbi képre!

fotók: Kalmár János Attila

Az említett intézmény alapszabálya 2019-ben megváltozott, így az ma kimondja, hogy Perast Város Múzeumának három gyűjteménye van: történelmi-művészeti, néprajzi és tengeri, valamint a Visković család öröksége, a Visković család korábbi megfogalmazása, az "Emlékgyűjtemény" helyett.

perasti_varosi_muzeum.jpg

A perasti kiállításon virtuálisan is körbenézhettek: https://my.matterport.com/show/?m=5x9rMbP2jQc&fbclid=IwAR0IJJ5Esr7kB4mr0DHD-wUuLjOyvPO8QW3Bjsw4In8aPsnYUhh94T4R2Wg 

Technikai információk: