Non nobis domine, non nobis sed nomini, tuo da gloriam

A perasti Visković Palota - Katya szemével

1boritokep.jpg

A Facebookon láttam meg Burakova Katya fantasztikus fotóit a perasti Visković Palotáról, a képekbe első percben beleszerettem. Ezért érdekelt a fotók alanya is, melyre rákeresve érdekes történettel ismerkedhettem meg. A palota szinte minden kapuja felett latin feliratok üdvözlik a belépőt, de elkápráztató a falak stencilezett festése, a mély hallgatásban várakozó oroszlán, a buja növényzet, mely ellepte a romos falakat, és a történelem, mely elhagyatottságában is körbeöleli az épületet.

perast_viskovic_palate_46.jpg

Az épület történetéről egy másik blogcikkemben olvashattok. Röviden jellemezve az épület egyrészt az 1500-as években épült, majd kibővítették 1718-ban, az 1979-es földrengés erősen megrongálta. A barokk palota a város egyik legfontosabb lakóépítészeti komplexuma. Papíron Kotor önkormányzata 1970 óta gondozza ezt a palotát, sajnos azonban az épület állaga csak romlik. Most új kezekbe került a felújítása, kérdéses, hogy mennyire őrzik meg az épület évszázados örökségeit.

perast_viskovic_palate_20.jpg

Ebben a cikkben Katya szemével mutatom be az épület elragadó, még romos állapotában is tekintélyt generáló sajátosságait.

Katya csodás fotói is tükrözik az épület három olyan jellegzetességét, amiért azonnal bele lehet szeretni. Az első: a latin nyelvű feliratok, idézetek, melyek a ház minden ajtaja, bejárata felett megtalálhatók. A cikk címét is az egyik felirat adta:  "Non nobis domine, non nobis sed nomini, tuo da gloriam."

perast_viskovic_palate_11.jpg

A felirat az egyik kapu felett olvasható a palotában. Ez egy részlet a templomos lovagok jelmondatából, magyarul úgy hangzik: "Nem miérettünk, Uram, nem miérettünk, csakis a te nevednek dicsőségére!"perast_viskovic_palate_7.jpg

perast_viskovic_palate_10.jpg

"Timor domini" - jelentése talán: Féllek Uram?

perast_viskovic_palate_13.jpg

A toronyrészben, mely az 1500-as években épült, az alábbi latin felirat olvasható: "Parvum Propugnaculum Pro Praesidio Perasti", vagyis "Kis erőd Perast védelmére".

További latin mondatok megfejtése az ajtónyílások felett igazán izgalmas felfedezésekhez vezethet. Már amennyiben a jelenlegi tulajdonos által elkezdett helyreállítási munkálatok ellenére beengednek minket a palota területére.

perast_viskovic_palate_18.jpg

perast_viskovic_palate_21.jpg

A felirat a kapu felett "in te confido benedixitque virgo" vagyis "Bízom az áldott Szűzben".

A második a méltóságteljes oroszlán az íves ablakos terasznál. Gyönyörű régi, csempemintás volt a terasz, sajnos a csempék már nincsenek meg. A gyönyörű íveket később befalazták.

perast_viskovic_palate_1_2.jpg

perast_viskovic_palate_1.jpg

perast_viskovic_palate_19.jpg

perast_viskovic_palate_6.jpg

A harmadik jellegzetesség a falak díszítése. A falakon természetesen abban a korban nem volt tapéta, és nem voltak egyszínűre festve sem, ahogy a modern korban szokás. A falakat stencil mintákkal festették, a díszekben a balkáni motívumok is természetesen megjelentek. Elsősorban a helyi fauna, vagyis virágok sora díszítette a falakat és a nyílászárókat. Igen kevés ilyen jó minőségű stencilezett falú épület található Montenegróban, mint a Visković Palotában.

perast_viskovic_palate_22.jpg

perast_viskovic_palate_23.jpg

perast_viskovic_palate_24.jpg

perast_viskovic_palate_43.jpg

perast_viskovic_palate_3.jpg

perast_viskovic_palate_4.jpg

perast_viskovic_palate_5.jpg

perast_viskovic_palate_17.jpg

Montenegrói látogatásunk során Perast egyébként is kihagyhatatlan látnivaló, ha már ott vagyunk, vessünk egy pillantást erre a több, mint ötszáz éves épületre és fotózzuk le, amíg még láthatóak ezek a "kőbe vésett" örökségek.

Technikai információk:

  • Cím: Obala kapetana Marka Martinovica bb, Perast, Kotor Municipality 85336 Montenegro
  • GPS: 42.48515929200822, 18.70028035683541
  • Google térképen: https://goo.gl/maps/nVhWvt4Rq4tNRRgP7
  • Fotók: Burakova Katya
  • Köszönet azért, hogy felhasználhattam a képeket és az inspirációért: Burakova Katya
  • Az épület történetéről másik blogcikkemben olvashattok >>>
  • Az épület romos állapotú, felújítási munkálatok alatt áll, belépés csak saját felelősségre.
  • Szerethetőségi skálán: 10/10
  • Akadálymentesen megközelíthető: kívülről igen.