Don Carlos Gonzage lángoló kardja

langolo_kard.jpg

A perasti Városi Múzeum kiállításán elhelyezkedő késő XVI. századi lángpengés rapier (hosszú egyenes kétélű kard, hosszú tőr, rapir, vívótőr) értékes példája a Montenegró területén megőrzött korabeli fegyvereknek. Tulajdonosának karját kitépték és elvették kardját, amiért két perasti hölgyet elrabolt a spanyol hadvezér, Don Carlos Gonzaga.

perasti_varosi_muzeum.jpgA perasti városi múzeum árkádja
fotó: Kalmár János Attila

A kardot a penge kinézetéről, vagyis az elkészítés módjáról nevezték el. A penge kanyargós, és lánglapokra emlékeztet. Az egész kard hossza 118 cm, és a pengéje 94 cm hosszú. A fogantyú tetején kerekített és díszített, míg a kézimarkolat 3 fél kerekített különböző méretű bordából áll, ovális borda közepében.

kard.jpg

A kard spanyol eredetű, s Don Carlos Gonzagától, a spanyol hadvezértől származik, aki két perasti lányt rabolt el. A legenda szerint Carlos spanyol kapitány veszekedett Perast (akkor velencei szuverenitás alatt lévő) városlakójával, amely végül a parti város két lányának elrablásával végződött. A lepantói csata után a perasti férfiak elfogták don Carlos Gonzagát, kitépték a karját és elvették a kardját. Azóta a kard a perasti városi múzeum kincse lett.

langolo_kard_muzeumban.jpg

A perasti kiállításon virtuálisan is körbenézhettek, a kard az alábbi linken 3D virtuális túra keretében is megnézhető, a főbejárat után bal kéz felől az első szobában, az ablak mellett bal kéz felől a falon van felakasztva: https://my.matterport.com/show/?m=5x9rMbP2jQc&fbclid=IwAR0IJJ5Esr7kB4mr0DHD-wUuLjOyvPO8QW3Bjsw4In8aPsnYUhh94T4R2Wg

 

Technikai információk

#Montenegro #CrnaGora #Perast #DonCarlosGonzaga #virtuálismúzeum #MuzejGradaPerasta