Dr. Magyar Zoltán: Zelenika történelmi áttekintése

78088025_2469951336455932_3449257230048690176_n.jpg

A napokban megjelent Montenegróban dr. Magyar Zoltán okleveles építészmérnök, Magister Artium történész és PhD promovált legújabb könyve, "Istorijski pregled" vagyis "Zelenika - történelmi áttekintése" címmel. Az 1970 óta Németországban élő szerző Zelenikában született, általános iskoláit itt, a gimnáziumot Herceg Noviban és Budapesten végezte, majd építészetet és történelmet tanult, Zágrábban s a budapesti Műszaki Egyetemen szerzett doktorátust. A Zelenika hotel magyar vonatkozású látnivaló Montenegróban, Herceg Novi mellett. Édes-bús emlék a magyaroknak az 1902-ben, az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült Hotel Plaža Zelenika (Strand Hotel) mely az első hotel és egyben az első turisztikai objektum volt Montenegróban, mondhatni, fontos indító mérföldköve és bölcsője a montenegrói turizmusnak… 

115804223_2687409604803755_2735831452908531310_o.jpg

Ez a most megjelent monográfia 100 oldalnyi terjedelemben nyújt áttekintést a Herceg Novi Riviérán található Zelenika kisvárosának történelmi fejlődéséről - mely az egyik legfiatalabb tengerparti város a bokai öböl területén, amelynek első írásbeli említése 333 éves. Nevezetesen Zelenika Kuti Novi falujából jött létre, és különösen a 20. század elején nyert jelentőséget kikötőként, valamint a keskeny nyomtávú vasút utolsó állomásaként Szarajevótól Dubrovnikig a Kotori-öbölbe.zelenikahoz1.jpg

A könyv szerzője a mai Zelenika történelméről ír az illír és a római időktől kezdve a középkorig, a török, a velencei és a francia uralomig, egészen az Osztrák-Magyar időszakig, amikor Zelenika gazdasági fellendülést tapasztalt a kikötő, a vasút és a modern szervezett turizmus kezdeteinek köszönhetően. 

A szerző elmeséli a Zelenikában lakó eredeti helyi családok és a hely történelemét, a montenegrói függetlenség helyreállításáig, egészen a királyság és a szocialista Jugoszlávia idejéig. Dr. Magyar Zoltán e könyv oldalain kisebb, szívmelengető emberi történeteket és anekdotákat ír le a bokaiakkal kapcsolatban, ennek a helynek az életéről és múltjáról, amelyek különleges varázsosságot adnak e kiadványnak. 

cropped-titel.jpg

A könyvben megemlítésre kerül az államfők ezen a helyen tett látogatásainak története, ugyanakkor a Boka News hírével szemben az osztrák-magyar trónörökös, Ferdinand Maximilian von Habsburgnak nem járt Zelenikán, járt azonban Nikola Petrovic Njegos montenegrói király, Alekszandr Karadjordjevic jugoszláv király, Josip Broz Titó is, így ezen keresztül több uralkodó itteni látogatásáról is képet alkothatunk. 

A könyv különlegessége a szerző áttekintése Zelenika város építészeti fejlődéséről és számos kapcsolódó anyag ezzel kapcsolatban, valamint Dr. Magyar Zoltán gondolatai és javaslatai, amelyek a régi, értékes helyi épületek, például a "Zelenika" szálloda helyreállításával kapcsolatosak. A Zelenikát, mint a térség első klasszikus szállodáját, 1902-ben a szerző nagyapja, egy ismert budapesti jogi doktor és nyugdíjas huszár lovassági kapitány, Dr. Magyar Antal építette.

zelenikahoz2.jpg

Dr. Magyar Zoltán 1928-ban született Zelenicában, a nagyapja, Dr. Magyar Antal által épített házban, a múlt század első éveiben. Zoltán Zelenikában nőtt fel, majd házasságát követően Tivatba költözött, ahol a város fő várostervezőjeként dolgozott. Építészeti tanulmányait Belgrádban fejezte be, és 1970 óta Németországban él és dolgozik, ahol korábban Karlsruhe-ban megszerezte az építészettörténet doktori fokozatát. 

2007.JPG

Dr. Magyar Zoltán számos natív tanulmányát 2002-ben a "Panzió na zelenoj plaži" szálloda akkori centenáriumának alkalmával, a Zelenika - a turizmus bölcsője című könyvben tette közzé. Erről a könyvről értékes összefoglalót olvashatunk magyarul ezen a linken: http://www.c3.hu/~klio/klio061/klio069.htm. A könyv pedig letölthető innen: http://www.magyar.de/zelenika/ZELENIKA.pdf.

Új könyve, a 2020-ban megjelent "Zelenika - történelmi áttekintése" megvásárolható Herceg Novi-ban, és az abból származó összes jövedelem, amint azt a szerző bejelentette, humanitárius célokra kerül adományozásra.

Az alábbiakban megtekinthető a Zelenika Hotel 2019-es állapotáról készült videónk:

Technikai információk: