A Mimóza Ünnep népszerűsítése Szegeden

dsc_3913.jpg

2020. január 12-én Szegeden járt a montenegrói Herceg Novi küldöttsége, Európa nagyvárosaiban az egy hónapos Mimóza Ünnep rendezvénysorozatot népszerűsítendő. Bár az idő éppen cudar volt, sok érdeklődő kísérte figyelemmel az ünnepi viseletbe öltözött zenekar felvonulását, a bohócok bolondozását. Csodás képek születtek a szeged.hu tolmácsolásával.

dsc_3964.jpg

Idén 51. alkalommal rendezik Herceg Noviban a Mimóza Fesztivált. A sárga mimóza Európa mediterrán vidékein egészen korán, már január-februárban elkezd nyílni, így egyike az év legkorábban nyíló friss virágainak, egyben a tavaszvárás és - köszöntés egyik jelképe.

dsc_3929.jpg

A február 14-e és március 14-e között sorra kerülő eseményt ezúttal Szegeden is népszerűsítették a szervezők. Egy montenegrói fúvószenekar ugyanis a Széchenyi térről indulva vidám hangulatban masírozott végig a Kárász utcán a Dugonics térig.

dsc_3926.jpg

A csontig hatoló hideg ellenére mintegy 50 érdeklődő kísérte őket útjukon. Sokan fotózták őket, a menet előtt haladó bohócruhás szervezők pedig mimózaágakat és Herceg Noviról szóló prospektusokat osztogattak a bámészkodóknak. Sokan kijöttek az utcára a környékbeli éttermekből, kávézókból is, amint meghallották a pattogós dallamokat.

dsc_3924.jpg

A szeged.hu beszámolója szerint aki a barátságtalan idő ellenére végigkísérte a műsort, egy tanulságot mindenképpen feljegyezhetett magának: a mimóza a közhiedelemmel ellentétben nem érzékeny növény, mert jól bírta a hideg szegedi estét.

dsc_3888.jpg

A másik tudnivaló, amit ezen az estén érdemes volt megjegyezni, hogy Herceg Novi Szegedhez hasonlóan igazi fesztiválváros, így ha valaki Montenegróban jár, feltétlenül látogasson el oda.   

dsc_3878.jpg

A programokról bővebben, ajánlókkal itt tájékozódhatunk: https://www.facebook.com/praznikmimozehercegnovi/. 

dsc_3872.jpg

Technikai információk:

Kortörténeti érdekesség, Mimóza Ünnep Herceg Noviban 1985-ből: