Különös ortodox karácsonyi népszokás

tolgyfaegetes1.jpg

Az elmúlt napokban több olyan videóval is találkozhattunk az ortodox karácsony alkalmából, ahol egy máglyára dobálnak ágakat az ortodox hívők. Mit is jelent ez a hagyomány?

Az ó- vagy Julián-naptár szerint január 7-én ünneplik az ortodox Karácsonyt. Az ezt megelőző napon sötétedéskor a hívők összegyűlnek, hatalmas tüzet raknak tölgyfaágakból (badnjak), amelyeket a hagyomány szerint kora reggel minden családfő magának és családjának vág az erdőben.

tolgyfaegetes.jpg

Évszázados hagyomány szerint ezen a napon, karácsony böjtjén napfelkelte előtt az ortodox családok férfi tagjai kimentek az erdőbe tölgyfát keresni. Számukra a száraz tölgyág, azaz a badnjak jelképezi a szent fát. A néphiedelmek szerint a badnjak azt a faágat szimbolizálja, amelyet egykoron a pásztorok a jászolban fekvő kis Jézusnak ajándékoztak, és amelyből József tüzet rakott a Szent Családnak. A hajnalban kivágott tölgyfaágat a hagyományok szerint az ortodox pap, a pópa is megáldja a családoknál.

tolgyfaegetes2.jpg

A hagyományos népi és egyházi értelmezés szerint az ágak tüze és izzó parazsa a melegséget szimbolizálja, és a sötétséget oszlatja el az emberek életéből. A tölgy a hosszú életet is szimbolizálja, az erőt és a keménységet. Az ortodox hívők életében ez a jelentéstartam egyesül a tűzzel, vagyis a fény szimbolikájával. E kettő közösen megtöri a sötétség erejét, ezzel pedig Jézus Krisztus eljövetelét hirdeti.


Montenegróban is őrzik a hagyományt, hiszen a lakosság 72 százaléka ortodox vallású.

 technikai információk

forrásanyagok: