Az ortodox karácsonyi ünnep

Srećan Božić - Hristos se rodi!

karacsony1.jpgAz ortodox hívek 3 napig ünneplik a karácsonyt, Jézus születését, január 7-9. között. Több szokás is kapcsolódik ehhez a legünnepélyesebb időszakhoz. Bár Jézus Krisztus születésének hónapját és napját nem határozták meg pontosan, ezt az ünnepet az ortodox hívek mindig január 7-én ünnepelték 380 óta.

Két ortodox egyház működik Montenegróban. A szerb ortodox egyház és a montenegrói ortodox egyház. A 620 ezres Montenegró lakosságának háromnegyede a szerb ortodox egyház hívének vallja magát.

karacsony5.jpg

Az ősi hiedelmek és szokások szerint ezen a napon nem hívnak vendégeket, Krisztus születését a hívők saját házukban ünneplik. A házigazda (vidéki ortodox területeken) elmegy az erdőbe tölgyfát szerezni - karácsony estéjén. Este a rönköt a kandallóra teszik, mert a tűzön lévő tölgyágak a fényt és a meleget jelképezik, amely felmelegíti és közelebb hozza a családot. Az ünnep előestéjén szalmát szórnak a padlóra, ami a betlehemi barlangot idézi, ahol Krisztus született.

karacsony3.jpg

A városokban a karácsonyfa állítása már szokásosabb. A karácsonyt 40 napos böjt előzi meg, az ünnep napján az asztal gazdagon terített.

Az ortodox hívők otthonában a česnica-t (Božićna pogača, Christmas pogača) karácsonykor annyi részre bontják, ahány tagja van a háztartásnak. Ezüstből vagy aranyból készült érmét helyeznek a sütibe, amely az újszülött Krisztusnak adott ajándékot szimbolizálja. Aki az érmét benne megtalálja, különösen szerencsés lesz az új évben. Erről a témáról bővebben itt olvashattok: A karácsonyi kenyér (Česnica) hagyománya és elkészítése Montenegróban

karacsony7.jpg

A szokás szerint az ortodox házhoz karácsonykor kora reggel érkeznek a házba, általában egy férfi, aki gratulál az ünnephez, és boldogságot, haladást és egészséget kíván a vendéglátó otthonának.

A karácsonyt három napig ünneplik. A szokásos köszönés ilyenkor: "Hristos se rodi", erre a válasz pedig: "Vaistinu se rodi". (Krisztus született - Valóban megszületett).

karacsony6.jpg

Montenegróban karácsonykor kötelező az éneklés. Ezt egy tradicionális „guszla” nevű egyhúros, vonós hangszerrel kísérik. Amikor vendég érkezik a házba, egy kis pénzt hagy a háziasszony által kitett jelképes tölgyfaág mellé, aki ezt úgy viszonozza, hogy zoknit, törlőkendőt, apróbb ajándékot ad a vendégnek. A szokások régiónként kismértékben változhatnak.A guszláról itt olvashattok: Guszlén játszva megszólal a lélek

karacsony4.jpg

Pljevlja környékén például a falvak többségében szokás a nők és az idősebbek körében, hogy a karácsony reggelén a temetőbe mennek, és mindegyikük egy üveg cukros édesített pálinkát visz magával. Isznak a sírhantok között, a halottaik tiszteletére.

Krisztus születése utáni nyolcadik nap az új év kezdetét jelenti a régi naptár szerint, amelyet az emberek fiatal karácsonyként ismernek, ortodox újévnek hívják. Ezért az új évet az ortodoxok január 13 és 14 közötti éjszakán ünneplik. 

Technikai információk: