Pestingrad - hiperpanorámás túra úticél

petar_jovanov.jpg

Pestingraddal kapcsolatban meséltem már Alkima legendájáról, a Tündérkapu történetéről, a pestisesek barlangi búvóhelyéről, de talán a történeti jelentőségén túl a legfontosabb, hogy olyan kirándulóhelyről beszélhetünk, mely csodálatos hiperpanorámával kápráztat el minket. Ha van időnk, energiánk és bírjuk izomzattal, tegyünk egy kirándulást a Kotor felett javasolt túraútvonalakon.

Pestingrád 1009 m tengerszint feletti magasságban lenyűgöző hegycsúcs, amely uralja Kotor városát. Innen lenyűgöző, egyszerűen lélegzetelállító kilátás nyílik a kotori öbölre. Ugyanakkor felkészült túrázónak kell lennie annak, aki megmássza a csúcsot. 

itinari-com.jpg

A végén, amikor Pestingrád hátoldalához érünk, figyelni kell arra, hogy az út váratlanul lefordul a szikla szélén, körülbelül 20 méter hosszúságban. Legyünk nagyon óvatosak és koncentráljunk. Azon se lepődjünk meg, ha a csúcson megtaláljuk Kína fél lakosságát csücsülni a szirten, mivel nagyon kedvelt célpont az onnan elérhető látvány miatt.

csucson.jpgA képre kattintva elérhető egy rövid videó a mászás milyenségéről, érdemes megnézni, mielőtt nekiindulunk!

Felfelé tartó utunkon megtekinthetjük a Tündérvilla kapuját (kb 800 méteren), ha pedig van még erőnk Pestingrad csúcsa után is, még tovább mászhatunk a pestisről híres barlangok felé. Amennyiben nyáron túrázunk, feltétlenül vigyünk magunkkal elegendő ásványvizet, vagy izotóniás vizet.

kotorska_avantura.jpg

joterkep1.jpg

A geocachinget kedvelőknek elárulhatom,  hogy a Tündérkapu környéke kisméretű geoládát rejt :) Bővebb információk itt találhatók.

Pestingrad több útvonalról is megközelíthető jelölt ösvényekkel. Van, aki a Szent János erőd felől, a Tündérbarlangon keresztül közelíti meg, a régi montenegrói út kanyonjain át a Praćištaig, majd a Škurda-kanyonon át a Krstac-átmenőig. Mások a legnehezebb utat választva a Kotori nullpontból, a Škurda kanyonon keresztül jutnak "vertikálisan" a hegy tetejére. A legendás „Villa Alkima barlangja” mellett egy hegymászó szakasz is található, amely a Dobrota partjától is látható természetes léghíd alatt halad át.

"Aki a sziklamászásból igen, de a kilátásból nem akar kimaradni, van egyszerűbb turistaút is. A Đerinski oldalában, a Pestingradra átvezető nyereg felé és onnan visszafelé nem árt figyelni. A turistaút elején ott a tábla, hogy csak saját felelősségre. A Konoba Krstactól nem messze indul a turistaút, átmegy az egykori monarchiahatáron, megkerüli a Đerinskit a csúcsa alatt, és onnan megy át egy nyergen a Pestingradra. A Konoba Krstac és eközött alig van szintkülönbség." *


Túraútvonal Pestingradig

pestingrad.jpgKilátás a csúcsról

Technikai információk: