Tündérkapu a hegyen Pestingrádnál

Villa Alkima

fokep_1.jpg

Bár nincs pontos információ Kotor alapításáról, a régészek úgy vélik, hogy az Acruvium ősi városának alapjaira emelkedik. Annyira egyedülálló Kotor szépsége, hogy nem csoda, hogy az emberek hisznek isteni eredetében. A legenda szerint élt valamikor itt egy görög tündér, Alkima. Az otthona nem volt más, mint egy szerény barlang a síkság felett, ahol jelenleg Kotor található. Pestingrad egyik legendájáról szólnék most.

A legendák szerint Alkima, a tündér, azt tanácsolta a szerb királynak, Stefan Dusannak, hogy ne építse városát a dombokba, "ahol a hajóknak nincs kikötőjük, és ahol a lovak nem futhatnak", hanem inkább a tenger közelében építkezzenek.

branka_mumalo_tunderajto.jpgA Tündér kapuja közvetlen közelről (fotó: Branka Mumalo)

A tengerészek megfogadták a tündér tanácsát, hálából készített egy hidat a szomszédos dombokhoz, Pestingradtól távol, varázserejét használva. A híd hasonlított egy nagyvárosi kapuhoz, így a Tündér kapujának nevezték, mely a mai napig fennmaradt. Úgy hiszik, hogy az éjszaka egy bizonyos pontján néhány, a tündérek által kedvelt Kotori ember láthajta Alkimát a Tündér kapuján ülni. Más szóbeszéd szerint néha napfelkelte közben látni a tündért a kapuban ülni, fésülve hosszú aranyhaját, majd látni, ahogy hajából zsinórt fon. Csak azok láthatják őt, akik szeretik, illetve a költők és a természet szerelmesei. Csak számukra engedélyezett e látványban gyönyörködni. A tündér ott várja őket és az aranyhajót, mely közel dokkol a kőkapuhoz, hogy aztán a tengeren vitorlázhassanak.

dmitry_kiseliov_tunderajto.jpgA Tündér kapuja távolról (fotó: Dmitry Kiseliov)

A mítosz szerint a tündér Alkimának (görögül: Erős) palotája volt a Pestingrad hegyén, de úgy döntött, hogy inkább a hegy lejtőin él. Az emberek és istenek között is kedvelt volt jótettei miatt. Szeretetteljessége mentette meg őt a Posszeidon által egyet nem értésük miatt elrendelt haláltól.

Az öbölben úgy tartják, hogy Kotor felett lakik, és néha elhagyja a környező hegyeket azért, hogy vándorlásai során jó cselekedeteket tegyen, hogy visszanyerje a dühös istenek kegyelmét és bocsánatát, hogy engedjék meg neki, hogy visszatérhessen a görög istenek birodalmába.

tunderkapu.jpgA Tündér kapuja közelről

Legendákba öltözve és az időjárással szembeszállva, Pestingrad a tündérek és a mennydörgés nyughelye. Éjszaka az ókori római Vízöntő védőszentje, ideértve a bizánci Dekaderont is. A mondás szerint a Hold a görög villa Alkima ködös ágyában tűnik el.

Az ott élő emberek szerint évente egyszer a Nap olyan szögben bukik a horizont alá, hogy aki a Tündérkapuban áll akkor, szinte csak a Nap ragyogását látja, aranyfényben ragyog minden.

82279146_1116472912018006_1548455642874773504_n.png

Montenegrót illetően az egyik legrégebbi irodalom, mely barlangok vonatkozásában információt ír le,  1820-ból való. Ez a COL. VIALLA DE SOMMIÉRES, LOUIS C. (1820): Travels in Montenegro, London című kötet. Ennek a 9. oldalán található a fenti kép, melynek jelentősége abban is áll, hogy már akkor kiemelték a Kotor felett található Tündérkapu jelentőségét, amit a könyvben Nikita ablakaként neveznek meg. 

Technikai információk:

kotorska_avantura.jpg

tunderajto_terkepen.jpg