Egy titokzatos, szerelmetes kirakat Kotorban

Alkima legendája

kirakat2.jpg

Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt. A Facebookon láttam először videót a Kotor óvárosában található NAMFLEG ékszerüzlet kirakatáról, és azonnal tudtam, hogy ezt nekem is látnom kell.

Nyomozásba kezdtem, vajon hol található ez a csodás kirakat. A Namfleg Jewelry and Watches Exclusive Shop Kotor óvárosában (Star Grad 368.) található. Honlapjuk címe: https://www.namfleg.com/.

A kirakatban található antikvitás installáció óránként 5 percre indul be, a kirakat mellett lévő tábla meséli el a mozgókép történetét.

Bár nincs pontos információ Kotor alapításáról, a régészek úgy vélik, hogy az Acruvium ősi városának alapjaira emelkedik. Annyira egyedülálló Kotor szépsége, hogy nem csoda, hogy az emberek hisznek isteni eredetében. A legenda szerint élt valamikor itt egy görög tündér, Alkima. Az otthona nem volt más, mint egy szerény barlang a síkság felett, ahol jelenleg Kotor található. A legendák szerint Alkima, a tündér, azt tanácsolta a szerb királynak, Stefan Dusannak, hogy ne építse városát a dombokba, "ahol a hajóknak nincs kikötőjük, és ahol a lovak nem futhatnak", hanem inkább a tenger közelében építkezzenek.

A tengerészek megfogadták a tündér tanácsát, hálából készített egy hidat a szomszédos dombokhoz, Pestingradtól távol, varázserejét használva. A híd hasonlított egy nagyvárosi kapuhoz, így a Tündér kapujának nevezték, mely a mai napig fennmaradt. Úgy hiszik, hogy az éjszaka egy bizonyos pontján néhány, a tündérek által kedvelt Kotori ember láthajta Alkimát a Tündér kapuján ülni.

Ez a történet elevenedik meg Kotor óvárosában a NAMFLEG ékszerüzlet kirakatában óránként 5 percre. Az alábbi videóban az installáció működése látható.

Alkimával kapcsolatban él még legendás történet. Egy mítosz szerint a tündér Alkimának (görögül: Erős) palotája volt a Pestingrad hegyén, de úgy döntött, hogy a hegy lejtőin él. Az emberek és istenek között is kedvelt volt jótettei miatt. Szeretetteljessége mentette meg őt a Posszeidon által egyet nem értésük miatt elrendelt haláltól. Az öbölben úgy tartják, hogy Kotor felett lakik, és néha elhagyja a környező hegyeket azért, hogy vándorlásai során jó cselekedeteket tegyen, hogy visszanyerje a dühös istenek kegyelmét és bocsánatát, hogy engedjék meg neki, hogy visszatérhessen a görög istenek birodalmába.

Az alábbi videóban pedig az installáció csodálatos részletei láthatóak képekben. 

 Térkép: terkep.jpg

UPDATE: Ez a kotori kirakati installáció sajnos 2021-ben már nem található meg itt, további sorsáról nincs információnk. (2021.10.11)

Technikai információk (a cikkírásakor 2018-ban):

 

forrásanyagok:

https://go.montenegro.travel/en/legends-and-stories

http://www.montenegro.com/city/gradovi_primorje/Kotor,_Montenegro.html