A Szöcske Szeme gyönyörű kék és jéghideg

Oko Skakavice

szocske_szeme2_1.jpg

Igen, azt tudtam, hogy Albániában van egy "Kék szem" forrás, de nem tudtam, hogy Montenegróban is találhatunk hasonlót, mégpedig keleten, a montenegrói-albániai határ, Gusinje mellett, Vusanje község közvetlen közelében, a Rupojana völgyében, az Oko Skakavice, vagyis a Szöcske Szeme forrást. A Szöcske Szeme gyönyörű kék és jéghideg. És hogy miért?

4.jpg

Az Oko Skakavice egy karsztforrás a Prokletije hegyeknél (ún. Albán Alpok). A kristálytiszta vízű forrás  legmélyebb részeibe is lelátni, egyrészt ezért nevezték el a helyiek a Szöcske Szemének (angolul Grasshopper's Eye, de hívják még Sava's Eye-nak, Sava's water-nek, albánul Sini i Skakavcit).

5.jpg

1000 méter tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, a forrás kör alakú, ahonnan a víz folyik, az pedig tölcsér alakú. Az északi és a déli oldalon 3-5 m magas mészkősziklák veszik körül. A forrás a Prokletije régió egyik legerősebb forrása.  A forrás 30 x 25 méteres, mélysége 8 méter. A kristálytiszta víz forrása a maximális mélység pontjában látható. A meleg nyarak során, különösen augusztusban, a forrás vize kevesebbet áramlik, mint a téli hónapokban, mivel a vízszint olyannyira leesik, hogy nem áramlik át a forrás partjain.

3.jpg

Az Oko Skakavice vize nagyon hideg, a Prokletije magas részeiből származó olvadt gleccser hó miatt, amely a felületet körülbelül 5 C°-ra hűti, a mélyebb részekben pedig 4,3 C° -ig.  A Rijeka Skakavica nevű kis patak, amely a forrást táplálja azokban a hónapokban, amikor a vízszint elég magas ahhoz, hogy folyjon, 2,5 kilométernyit folyik, mielőtt végül a Gusinje melletti Ali Pasha forrás részévé válna.

1.jpg

Ha szeretünk geocaching után kutatni, ezen a helyen bizony van egy láda elhelyezve. (ld. www.geocaching.com). Spoilerezek, de elmondom, hogy a geoláda egy fa gyökerében van elhelyezve, rögtön a sziklák mögött. Azért így is feladat megtalálni :)

A forrásban nem szabad fürdeni, vigyázzunk annak környezetére is, ne szemeteljünk, hogy a csodálatos kristálytiszta víz ne szennyeződjön általunk. A Skakavica egy közelben lévő, a forrással összeköttetésben lévő patak neve, mely a szöcskéről lett elnevezve, másrészt ezért is ez a forrás elnevezése. Vusanje felé a patak a Vrulja vízeséshez kapcsolódik.

terkep.jpg

Technikai információk: