Egy szent, akit különösen tisztelnek a kotori öbölben

Páduai Szent Antal

crkva_sveti_anton3.jpg

Páduai Szent Antal, akit az "egész világ szentje"-ként is említenek Montengróban is ismert. Ünnepét a katolikus egyház naptára szerint június 13-án tartják, így a kotori öbölben is. A kora reggeli óráktól kezdve istentiszteletek sorát tartják, valamint körmenetet tartanak ezen a napon a tiszteletére szentelt templomok körül például Kotorban, Tivatban, Herceg Noviban vagy Perastban. Szent Antal 1734 óta Tivat védőszentje.

A bevezetőnél és az alábbi  képen pedig a tivati Szent Antal templom (Crkva Sv. Antuna Padovanskogo) látható.

crkva_sveti_anton1.jpg

A Szűzanya után Szent Antal Boka Kotorska legtiszteltebb szentje. Ebben nincs semmi meglepő, mert a bokai környéken sok helyen működtek szerzetesek, elsősorban a ferencesek, akik számára Szent Antal az egyik fő szent, és ők terjesztették ezt az öböl területén.

1.jpg

Figyelembe véve Szent Antal csodáit, ő volt a védelmezője a tengernek, a tengerészeknek, halászoknak és utazóknak. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy Szent Antal jelen volt és tisztelt ezen az éghajlaton. Ő egyébként a világ legtekintélyesebb szentje, akit nemcsak a katolikusok, hanem az ortodox keresztények, protestánsok is tisztelnek.

Páduai Szent Antal

A katolikus egyház egyik legfontosabb szentje, 1195-ben született Lisszabonban és 1231. június 13-án halt meg Padova közelében. Bár nemesi származású, korán kolostorba került, és gyorsan pappá szentelték. Rövid ideig tartózkodott Észak-Afrikában, de betegsége miatt visszatért. Szent Ferenc 1226-os halála után a ferences gyűlésen a kibővített észak-olaszországi Bologna tartomány provinciálisává választották. Még életében hírnevet és tiszteletet szerzett, és sok hívő szerint szent erővel rendelkezik, és csodákat tesz a gyengék és betegek javára.

Csodás kilátás a tengerre a templom dombjáról

crlka_sveti_anton2.jpg

A tivati Szent Antal templom

Szent Antal tiszteletét a velencei idők hozták Tivatba. Lepetane, Kalimanj és Tripovići településeken három templom is épült e szent tiszteletére.A velenceiek határozatával nevezték meg Tivat védőszentjének.

1731. március 29-én döntés született a Szent Antal-templom felépítéséről Perovo helyén, amely Mihovil Buće tulajdona volt. A templom három évre rá, 1734. március 29-én készült el. Akkoriban a plébános Don Ivan Galata, a kotori püspök pedig Zanobeti monsignor volt.

A tábla szerint Bruno Lazzari javaslatára 1724-ben alapított templomot
a nagy földrengést követően 1988-ban
Nika Lazzari, a Hosszú Vitorlák kapitánya tiszteletére újították fel

4.jpg

1734. július 11-én szentelték fel és áldották meg a Szent Antal-templomot. Az 1734 november 8-án néhány fontos kotori ember halála alkalmából megtartott első misével Szent Antalt Tivat összes polgárának szentjévé nevezték meg. "Szent Antal előtt nem mész tengerre" - mondták régen a tivati ​​öregek gyermekeiknek.

A kotori egyházmegye számos templomában az "egész világ Szentjét", Páduai Szent Antalt hagyományosan szentmisékkel, áhítattal, gyermekáldással és kenyérrel ünneplik.

3.jpg

A 18. században (első harmadában) épült templom épülete a Tripovici régióban (városközpont) egy dombon áll. Maga az épület a macskaköves udvarral és a zupa épületével együtt egy egész építészeti komplexumot alkot. Innen látható a Kotori-öböl, vagy inkább annak nyugati része. Ez a templom az egyik leglátogatottabb kápolna Tivatban.

Az alábbi képen körbenézhetünk a templom környékén

A Szent Antal-templom a középkori barokk építészet ékes példája. Feltétlenül meg kell csodálni a templom gazdag homlokzatát és Francesco olasz művész Szent Péter és Pál képeit. A templomnak két oltára van: fő- és segédoltár. A segédoltárt Szűz Mária tiszteletére szentelték fel. 

2.jpg

A templom udvaráról csodálatos kilátás nyílik a tengerre, esti naplementés fotózáshoz is kivételes hely, ha már egyszer Tivatban töltjük az estét.

 

Technikai információk: