A különleges Fekete Mária szobor Herceg Noviban

hn_satkula_2_1.jpg

Ha Herceg Noviban járunk, és a Trg od soli (Nikola Đurković tér) irányából haladunk a Belavista tér (Herceg Stjepan tér) felé, érdemes figyelmet szenteljünk a falban jobb oldalt elhelyezett fekete figurára, a híres Óratorony alatt. Ezen a helyen találjuk ugyanis Isten Fekete Anyját, a Herceg Novi óratorony (Tora) alatti folyosó fülkéjében. Ez a Mária szobor nagy művészi értéket képvisel, a múlt egy darabja, mely két okból is szokatlan.

Montenegró tele van legendákkal, az egyik szerint a törökök és a velenceiek közötti csaták során, 1687-ben három perasti ember egy olajfa mögé menekült, ami megmentette életüket, amikor egy ágyúgolyó eltalálta az olajfát.

hn_satkula_8.jpg

Perast lakossága megfogadta, hogy ebből az égett fából Isten Anyjának szobrát készíti el a hála jeleként. Így a szobor jelképezi a híres csata emlékét, a megmenekülés pillanatait és Máriát, aki a bokaiak védelmezője.

-------------------------------------------

további írásunk a témakörben:

Az óratorony története Herceg Noviban

-------------------------------------------

A 2003-as állagmegóvási és helyreállítási munkálatok során a szakemberek megállapították, hogy a szobor valóban olajfából készült. Zorica Čubrović szerint "az Istenanya szobor felállításának legkorábbi időpontja a város velencei hódításával, azaz a 17. század végével hozható összefüggésbe".

hn_satkula_4.jpeg

Bár egész Európában (Franciaország, Olaszország, Németország, Belgium stb.), Ázsiában (Fülöp-szigetek), Észak- és Dél-Amerikában (USA, Brazília, Chile, Costa Rica stb.) találhatóak fából vagy kőből készült fekete Szűz Mária szobrok, a Balkánon, különösen Montenegróban nem jellemző.

A kis Jézust tartó fekete Istenszülő szobornak nincsenek negroid tulajdonságai, arcrészei európai ember anatómiájának megfelelően készültek. Annak érdekében, hogy megvédjék az állagromlástól, üveg mögé helyezték az óratorony falazatában.

hn_satkula_9.jpg

Egyes szakértők megpróbálják összekapcsolni Isten Anyjának fekete színét az "Én fekete vagyok, de gyönyörű" (Niger sum sed formosa) verssel, a Biblia Dalából. Mások úgy vélik, hogy a sötét szín az egyszerű emberek életét szimbolizálja.

Ha Herceg Noviban járunk, biztosan ellátogatunk az óratoronyhoz, melyről most már azt is tudjuk, hogy legendás kincset rejt a falaiban. 

Technikai információk: