2021-ben 15. születésnapját ünnepli Montenegró

15eves_montenegro.JPG

Montenegró 2021-ben 15 éves lett, minden évben május 21-én ünnepli a Függetlenség Napját (Dan Nezavisnosti). Jómagam 2014-ben ismerkedtem meg Montenegróval, szeptemberben mentünk, két hétre, naná, hogy két hétig szakadt az eső. Ennek ellenére ez a tündéri, kincsesdoboz ország azonnal belopta magát a szívünkbe. Montenegróval kapcsolatban a magyar szívnek sokféle kapcsolódási pontja van, csak be kell nézni a kövek alá, a történelem lapjai közé. Eddig hétszer voltunk, örök szerelem lett, álmodozunk arról, hogy egyszer ott telepszünk le. Édes Montenegró, boldog és békés születésnapot kívánok!

Montenegróban mindenki megtalálja maga számára a kikapcsolódást, akár kirándulni, akár strandolni szeret, vagy különlegességeket vágyik felfedezni, vagy csak a gasztronómiával ismerkedni, vagy mindezt egyszerre.

gospa_od_skrpjela.jpgGospa od Skrpjela

Montenegró az a kincses sziget számomra, mely megrekedt még egy kicsit a múltban, az összes retró jellegével, romantikájával együtt, ugyanakkor megannyi felfedeznivalót tartogat. Azt szoktam mondani, hogy egy életre szóló látnivalóval kecsegtet, vagyis minden évben tudunk olyan új dolgokat felfedezni, amit még addig nem látogattunk meg. 

2006. május 21-én, az EU-val három évvel korábban aláírt átmeneti egyezmény menetrendjének megfelelően népszavazást rendeztek arról, hogy Montenegró továbbra is része legyen-e Szerbia és Montenegró államszövetségnek, vagy függetlenedjen tőle.

puskin.jpgPuskin szobor Podgoricán
(Pushkin and Natalia Goncharova and János Kalmár )

Az Európai Unió 55%-os küszöbhöz kötötte a montenegrói függetlenség lehetőségét. A referendum eredménye szerint a montenegrói lakosok 55,5%-a szavazott a Szerbiától való függetlenségre.

A különválás hivatalosan 2006. június 3-án lépett életbe, az Európai Unió Külügyminiszteri Tanácsa pedig 2006. június 12-én ismerte el. Montenegró 2006. június 28-án az ENSZ 192. tagállamává vált.

kapela_sv_mihovila_tivat.jpgKapela sv. Mihovila, a tivati karnevál sajtóeseményének díjátadó helyszíne

2008-ban beadták csatlakozási kérelmüket az Európai Unióhoz, 2010 óta hivatalos tagjelöltek. Az EU 2020-as országjelentése Montenegróról letölthető innen: https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/sites/default/files/montenegro_report_2020.pdf.

Az Ostrog kolostor harangjátéka

FB csoportunkban lehetőség van Montenegróval mélyebben, elmerültebben, csodára vágyóan megismerkedni, látogatnivaló célpontok után kutatni, alapinformációkkal megismerkedni: https://www.facebook.com/groups/montenegroszerelmesei/.

 Technikai információk: