1212 éve történt

feje.PNG

A hagyomány szerint a kotori tengerészek 809. január 13-án Konstantinápolyból Kotorba hozták Szent Trifun földi maradványait. Ennek immár 1212. éve. Ennek emlékezetére minden január 13-án ünnepi szentmisét tartanak a kotori székesegyházban.

Ennek a misének a népszerű neve a Karike, amely az olasz "incaricare" szóból származik, ami "befogadást", egyfajta ceremóniát jelent.

unnepi_mise.jpg

A Szent Trifun ünnepségről korábban itt írtunk: https://ilovemontenegro.blog.hu/2020/02/02/jelesnapok_st_trifun

szarkofag.jpg

Az 1840 végi régészeti feltárások során egy szarkofágot találtak Andrea Saracenis kotori származású nemes és felesége, Maria testével, melynek latin felirata utal arra, hogy ők vásárolták meg egy velencei kereskedőtől Szent Trifun ereklyéjét. Kotorban ennek tiszteletére a IX. században emelték a templomot.

unnepi_mise2.jpg

Ennek a templomnak az alapjait az 1979-es katasztrofális földrengést követő régészeti feltárások során fedezték fel. Ezen kívül a mellvédlemez egy része IX. századi, amelyen egy latin felirat található, amely János püspököt említi, és megadja a dátumot, a hónapot és az évet - 13. I. 809. amely tulajdonképpen megerősíti Kotor város védőszentjének, Szent Trifunnak való felajánlásának dátumát.

maliadmiral2020.jpg

A XV. századtól kezdve pedig ezen a napon választanak kis tengernagyot is, aki január 27-én elmondja Szt. Trifun dicséretét a székesegyház erkélyéről. Idén meghosszabbították a tavalyi kis tengernagy (Karlo Ribica, maliadmiral) mandátumát a koronavírus miatt. 

Technikai információk: