Zelenika sorozatunk 6. része: Rövid történeti összefoglaló

belle.jpg

Közel 120 év telt el a szálloda alapjainak meghatározása és a mai nap között. Viharos évszázad volt ez a Zelenika Hotel számára, megannyi háborút. katonai megszállást, gyermekotthoni működést megérve, ugyanakkor a hotel létrehozása önmagában megalapozta a montenegrói szervezett turizmus létét, első tengerparti szállodaként a montenegrói partszakaszon Európa figyelmét magára vonva. A montenegrói és a magyar nép számára egyaránt fontos jelentőséggel bíró épület önmagában egy szimbólum. Kinek tetszik, kinek nem, de mindenkiből érzelmeket vált ki a mai napig. Egy kis rövid összefoglaló a történetéről.

A falakat kőből építették a közeli területekről, beépített vasbilincsekkel a szeizmikus területekhez, és az összes anyagot és téglát Velencéből hozták. Ennek az épületnek kivételes történelmi szerepe van, mivel még ma is, több mint 100 év után, középkori kastély-jellegű sziluettjével, három piros tornyával szembetűnő a tengerparton és történelmi mérföldkőnek számít, nemcsak Zelenika, hanem a Herceg Novi Riviéra és a Kotori-öböl számára is.

1902 - Montenegró modern turizmusipara innen ered. A «Penzió a Zöld Tegerparton»-nak címezett szállót dr. Magyar Antal alapította 1902-ben, egy régi pesti jómódú polgárcsalád sarjaként: rögtön magas szintű látogatottsággal, leginkább Magyarországról érkező, leginkább nemesi vendégkörrel.

1914-1918 - Az I. világháborúban a Montenegró-offenzíva vezérkara székelt a Hotelben. A két világháború között Magyar Adorján, Magyar Antal fia örökösként vezette tovább a szállodát, főleg magyar és csehszlovák látogatottsággal.

hotelprospektus_1930.jpg

1939 - 1945 - A II. világháborúval ismét jött a katonaság: jugoszlávok, olaszok, németek – az alkalmi változások szerint foglalták el a Hotelt. A rettentően megrongált épületet azután államosították, jól-rosszul javítgatták.

1948 - A második világháborúban súlyosan sérült házat 1948-ban államosították, ám az elvégzett javítások nem jelentették a modernizációt. A szálloda nyaralási helyként üzemelt a szakszervezeti kötődéssel rendelkező munkavállalók számára.

1960-tól gyermeknyaralónak alkalmazták, úgy, hogy Herceg Novi városháza túladott rajta Szarajevó-Belváros javára, örökhasználati jog potom 100.000 US-dollár ellenértékben. A polgárháború alatt ismét katonaság ült benne: a maradék jugoszláv flotta admiralitása.

1979 - Közbejött az 1979-es katasztrófa földrengés, a ház szerkezetileg jól kiállta ugyan, de lakhatatlan lett. Szarajevo államsegélyt kapott, de arra használta, hogy építészetileg "megrongálja" a házat.

1991-2005 - A Jugoszláv Haditengerészet katonái 2005 májusában hagyták el a Hotelt.

2008-2020 -  Sajnálatos módon a Magyar család küzdelmei ellenére a szálloda és földterületének tulajdonjoga nem került vissza a családhoz. A montenegrói Legfelsőbb Bíróság 2018 májusában hozott határozatával a szállodát Szarajevó Önkormányzata részére ítélte.

Technikai információk: