Zelenika sorozatunk 3. része: A Zelenika Hotel napjainkban (külső)

14.JPG

Napjainkban a Zelenikára látogató magyar hontársaink szívfacsaró állapotokat találhatnak a Hotel területén, melyet az alábbi - saját készítésű - videóban is láthattok. Ennek ellenére, sőt ezért is javaslom mindenkinek egy kirándulás erejéig felfedezni montenegrói magyar gyökereink eme részét felfedezni és elképzelni az 1900-as évek elején uralkodó állapotokat.

Kiemelkedő jelentőségű ez a helyszín nem csak a magyaroknak, de Montenegró turisztikai területét érintően is, hiszen a legendák szerint (hivatalos dokumentumok ezzel kapcsolatban nem lelhetőek fel) dr. Magyar Antal szervezte meg, hogy az akkoriban Szarajevó felől kiépülő keskeny nyomtávú vasút egészen Zelenikáig jöjjön el, a könnyebb közlekedés érdekében alagutat is készíttetett (melyen ma is közlekedhetünk, ha Zelenika mellett megyünk el).

A szervezett turizmus előhírnöke volt, olyan kirándulásokat tervezett, mely akkoriban nem volt szokás (vadászat, horgászat, kirándulás vonzó helyekre), s a tengerparti részen az első igazi vendégfogadó szállodát tervezte és alapította meg.

Technikai információk: