Zelenika sorozatunk 4. része: A Zelenika Hotel napjainkban (belső)

Exkluzív idei felvételek a hotel belsejéből!

13.JPG

A Hotel és parkjának területe magántulajdonban áll, ott kószálni elvileg nem megengedett. De magyar emberként ki bírná ki, hogy legalább egy pár fotót ne készítsen eme híres épületről. Az épület belsejébe pedig bejutni szinte lehetetlen, mivel mindenhol le van zárva, elég veszélyes mutatvány is lehet annak leromlott belső állapota miatt. Idén belső felvételek készültek azonban ...

Igazi kuriózum a Svaštara TV alábbi felvétele, ahol igen hosszan (37 percen keresztül) szembesülhetünk a mai belső állapotokkal, ugyanakkor jó képzelőerővel beleláthatjuk, hogy milyen is lehetett valójában. Az épületet sokan és sokféleképpen rombolták, kívülről-belülről, megannyi háború és az 1979-es földrengés elszenvedőjeként azonban továbbra is büszkén áll a tengerparton.

Az épületet magát dr. Magyar Antal tervezte s a bécsi katonai Arzenál ihletésére alakította át a pár évvel korábban épített családi nyaralóházat. A maga korában 1255 négyzetméterével a hotel Boka és a montenegrói partvidék legnagyobb kereskedelmi épülete volt.

A szállodában 40 szoba és 80 ágy volt, irodák Prágában, Budapesten, Bécsben és Belgrádban, a személyzet képzése Budapesten, Bécsben és Párizsban történt.

A háborúk során a szállodát és belső terét építészetileg tönkretették, és múzeumi értékű berendezését, felszerelését ellopták, megsemmisítették. 2006 óta a szálloda üresen áll. A montenegrói Legfelsőbb Bíróság 2018 májusában hozott határozatával a szállodát a Magyar család ellenében Szarajevó Önkormányzatának ítélte.

Technikai információk: