Zelenika sorozatunk 5. része: A Zelenika hotel eredeti belsője

zelenikahoz1_1.jpg

Sajnálatos módon az eredeti belsőről nagyon kevés fotó és tárgyi emlék maradt. A világháborúk, a katonai lefoglalások, a szerkezeti és belső átalakítások, a műemléki jellegű bútorzat és belső szerkezeti elemek megsemmisítése azt eredményezték, hogy a mai belső látvány semmiben nem emlékeztet az 1900-as évek első harmadában dr. Magyar Antal, s később Magyar Adorján által kialakított enteriőrhöz. Lépjünk azonban be kicsit a mesekönyvbe és lapozzunk vissza közel 120 évet.

arsenal1ff.jpg

Dr. Magyar Antal, aki korábban építésznek készült, ám végül jogot végzett és katonai pályára váltott, nem csupán maga tervezte meg a Zelenika Penzió alaprajzát és külső jegyeit (tudvalevő, hogy a bécsi katonai Arsenal épülete is megihlette ennek során), de saját készítésű bútorokkal is megörvendeztette családját.

butorok1.jpg

Dr. Magyar Antal által tervezett és készített bútorok,
illetve egy híres festmény
általa készített másolata látható a képeken

magyar_antal_felesegevel_ff1.jpg

A házaspár 1891-ben

A szállodaberendezést, különösen a rézgombos, magas támlás vaságyakat és a márványos éjjeliszekrényeket meg mosdóasztalokat Olaszországból hozatta Magyar Antal. A masszív családi bútor azonban Budapestről érkezett, és jellemző, hogy egyetlen szecessziós darab sem volt közötte. Az új stílus nyilván nem tetszett Antalnak és feleségének, inkább tartották magukat az akkoriban már szinte giccsnek kikiáltott Makart hagyományhoz.

A szalon garnitúráját Antal maga tervezte és Budapesten csináltatta, A garnitúra több összetolható karos-székből állott, amelyek szegletes támlája elég kényelmetlen ülést kínált. Kis tea-asztalka tartozott ezekhez, meg nagy tükrök, valamint kis íróasztal titkos fiókkal. Azelőtt tartozott ezekhez kupolás felépítménnyel egy kopjás állvány is, amely organdint tartott kifeszítve, ráapplikált Árpád lovasképpel. Ezt Antal saját kezűleg festette fehér selyemre - Feszty kép másolata volt.

6.jpgRészlet a Feszty körképből, Árpád fejedelem lovas alakjával,
melyről mintázhatta Antal az állvány képét

A Magyar Antal készítette bútorokon nem volt nyoma semmiféle stílusmotívumnak, se történelminek, se szecessziósnak. A színezés is világos volt: krémszínűre festett fa, nefelejcskék atlasz- párnázás és virágsorok, az íróasztalon piros bársonyborítások is és a faragásokban kék, zöld meg piros festések. A szalont pedig kiegészítette Antal pazar orientális gyűjteménye.

vegyes_kep.jpg

Az alábbi képen Magyar Adorján, és az általa készített fali festmények láthatóak az ablakok közötti részeken. A két világháború között, Adorján, Dr. Magyar Antal fia, 1921-től folytatta a szálloda üzemeltetését. Művészi adottságait kihasználva a szálloda addig fehér falait belső és külső falfestményekkel gazdagította éveken keresztül mitológiai és folklór motívumok alapján.

belso_atrium1.jpg

A festményeket a falakon folyamatosan, sorozatban készítette, teljes összhossza 31 méter volt, magasságuk szerint 2 méteresek voltak, összesen 62 m² falfelületen. Az alkalmazott dekorációkban a Zelenika (Phillyera media) növény szimbolikáját és színét használta, igazodva a Hotel elnevezéséhez is.

phillyrea_media1.jpg

Sajnálatos módon a második világháború során a falfestményeket eltüntették, azok már csak régi fotókon láthatóak.

magyar_adorjan_egyik_falfestmenye.jpg

Magyar Adorján egyik falfestménye

A gyönyörű tágas ebédlőhelység csupa üvegablakával természetesen a tengerpartra nézett, vendégül látva az akkori nemesség színe-javát, volt az akár magyar, akár a környező országok képviselője. Az étterem az épület közepén, a főtorony alatt helyezkedett el.

ebedlo1.jpg

Az alábbi képen pedig Magyar Adorján látható feleségével Arankával 1927-ben a hotelirodában, az általa készített fali fa dekoráció művészi képességeit kellően jellemzi.

magyar_adorjan_es_neje_aranka_hotelirodaban_1927.jpg

A szállodát és éttermet illusztris vendégek látogatták a hotel fénykorában, Karagyorgyevics Péter, későbbi szerb király, Ferdinánd bolgár cár, Ahmed Zogu, a későbbi albán király.

hiressegek1.jpg

vendegsereg1.jpg

terasz.jpg

vendegek.jpg

Az alábbi kép már a két világháború között, Magyar Adorján szállodavezetése alatt készült, mikoris az első világháború után visszakapta a hotelt.

ket_haboru_kozott.jpg

strand.jpg

Dr. Magyar Antal gyermekei, Adorján és Ida:

magyar_adorjan_es_ida.jpg

 

Technikai információk: