Egy különleges rejtekhely, Gospa od Milosti szigete

sajatkep1_alairt.jpg

Egy csodálatos búvóhely elvonuláshoz, meditáláshoz, "ízek, imák, szerelmek"-hez. Montenegróban, Gospa od Milosrđa (Gospa od Milosti, Our Lady of Mercy) szigete.

Tivat mellett található az úgynevezett "szent szigetcsoport" (holy Archipelago), amely 3 részből áll: a Miholska Prevlaka-félsziget (Virágsziget), a Szent Márk-sziget és a Gospa od Milo-sziget (a kegyelemes Szűzanya). Mindhárom szigetet számos legenda övezi, és egykor zarándoklatok kultikus helye volt.

ogurlic4.jpg

A Szent Márk sziget csodálatos strandjairól híres (melynek hossza 4 km), ahol a strandszezon hat hónapig tart. A Miholska Prevlaka-félsziget vagyis a Virágsziget („virágos-félsziget”), azért félsziget, mivel egy keskeny részen kapcsolódik a parthoz. Miért "virágos"? Mivel ezen a helyen sokféle fa, virág és növény él meg. Ezenkívül gyönyörű olajfa-ligettel díszítették, amelyet a legtöbb virágos kerthez hasonlóan sajnos szinte teljesen elpusztítottak a boszniai menekültek. A Virágszigetről itt írtam bővebben:

gospa_uod_milosti_tivat_myikophotographystudio_03.jpg

A szigetcsoport legkisebb szigete a tivati öböl közepén áll, a Szent Márk szigetétől nyugatra fekvő Gospa od Milo sziget (ez azt jelenti: "irgalmas Szűzanya"), háromszáz méterre a Szent Márk szigettől nyugatra, és hatszáz méterre a Lustica félszigettől. Otok-sziget a sziget második neve, kicsi helyet foglal el a vízen, szélessége nem haladja meg a 80 métert, és hossza a 147 métert, és kívülről 1,5 méteres fallal veszik körbe. Remete szerzetesek építették a XV. században. 

gospa-od-milosti-tivat-1.jpg

Hogy mi rejtőzik a falak mögött?

A szigeten található azonos nevű kolostor élő kolostorcellákkal, a Miasszonyunk temploma, egy harangtorony és különféle háztartási melléképületek, egy udvar galériával, sétányok és gyönyörű kert.

Úgy tűnik, hogy a szigetek legkisebbje tekintetében, az úgynevezett tivati "szent szigetcsoportba" besorolva sincs semmi meglepő. A Gospa od Milo kulturális, történelmi és vallási jelentőségét azonban nagyon nehéz megbecsülni. A Gospa od Milo-sziget egyedülálló "szent sarok", amely lenyűgöző természettel és rejtélyekkel bír, amelyre a válasz számos történetben és legendában található meg.

ivica_jocic.jpg

Például a tudósok nem tudták bizonyítani a szigeti élet jelenlétét mintegy ötezer évvel ezelőttről, ugyanakkor ismert, hogy a kegyelmes Szűzanya szigete évezredek óta a különböző vallási szertartások színhelye. Például találtak itt olyan faragott kőoltárokat, amelyeket Jupiter feleségének, a gyönyörű Juno Lucinanak szenteltek, s amelyet az ókori rómaiak hagytak hátra, akik itt üdvözölték isteneiket.

Van egy olyan legenda is, mely három nőről szól, Juno, Mary és Dana, akik közül ketten istennők voltak, az anyaság őrzői és istenfélő nők, akik templomot építtettek a szenvedőknek. A sziget a védelmük alatt áll.

ivica_jocic2.jpg

Azt is tartják, hogy a szlávok áttelepítését és kereszténnyé való átalakulását egy másik jelentős megállapítás is jellemzi. 1955-ben egy bizonyos kis templom négyzet alakú kő részletét találták a sziget aljnövényzetében. A latin felirat szerint a Szent István templomot a IX. század elején Dana és férje, Yurok alapította. Feltételezhetjük, hogy a párnak nem volt gyermeke, mivel templomot építettek az évezredes zarándokhely helyén, és reményeiket és imáikat Szent Istvánra bízták.

A sziget története

A szigetnek meglehetősen gazdag és érdekes története van. 1479-ben remete szerzetesek alapították itt kolostorukat, akiket a sziget varázsa vonzott. Felépítették a Célestins kolostort és egy nagy templomot is, az irgalmas Szűzanya tiszteletére. Abban az időben egy helyi mester faragott egy "kegyelmes Szűzanya" -szobrot, amely után a sziget is kapta a nevét.

szobor.jpg

1524-től egy kisebb szerzetesrend birtokában volt. Ezt követően, a XVII. Században (1620) a szigetet törökök foglalták el, a kolostort és a templomot is felégették. A körzetben élő hűséges szerzetesek segítségével később fokozatosan helyreállították.

28322284805e67e719fd29bf4f3fafbb_thumb_1.jpg

Az 1844. január 27-én egy rendkívül erős vihar idején villám csapott be az irgalmas Szűzanya templom harangtornyába, mely ledőlt, a vihar jelentősen megrongálta a templomot és a kolostort is. A két lelkész egyike meghalt, a másik megsebesült.

nadica_chaparatkova.jpg

A Miasszonyunk ősi, fából készült szobra, amely a 15. század elején készült, sértetlen maradt, és különleges szimbólummal bírt a hívek számára, akik több mint 500 éve zarándokolnak a szigetre.  

A szigeten lévő templomot 1854-ben felújították, 1901-ben Frano Uccellini kotori püspök újjáépítette a kolostort, és a korábbi romok felhasználásával díszítette a templomot, és a nyaralóházat a Školje-i püspöki szeminárium hallgatói számára biztosította.

ogurlic2.jpg

A második világháború után a szigetet államosították és átadták a Vöröskeresztnek, amely üdülőházat nyitott a gyermekek számára a szigeten. A Vöröskereszt távozása után a szigeten lévő épület fokozatosan lepusztult, és egyszer még a templomba is betörtek és kirabolták.

1967-ben, a Boldogságos Szűz Mária katolikus ünnepén a kolostor és a sziget visszakerült a kotori egyházmegyébe. Gondozását a horvát jezsuita apátokra bízták, akik nagy szeretettel és gondossággal végezték a helyreállítást.

gospa_uod_milosti_tivat_myikophotographystudio_08.jpg

A munkákat 1973 elején fejezték be a harangtorony restaurálásával és egy tehetséges művész, Marianne Gayshak által készített ólomüveg beépítésével.

1979 húsvét reggelén a legerősebb montenegrói földrengés majdnem minden épületet elpusztított a szigeten.

A szigetet és a rajta található épületeket mára felújították, és ez a komplexum Tivat és Montenegró egyik legfontosabb turisztikai látványossága. 

gospa_uod_milosti_tivat_myikophotographystudio_04.jpg

A Gospa od Milosti szigete megőrizte ezt a felépítést a mai napig, és elbűvölő a kolostor kőépületének és a templomnak a harmóniája, amelyek bár csak egy kis földterületen helyezkednek el a tenger közepén, de gyönyörűen parkosított kerttel. 

gospa_uod_milosti_tivat_myikophotographystudio_13.jpg
A szentélyen kívül a történelmi emlékmű nagy monumentális és művészeti értéket is képvisel, mivel falai között vannak Longobard és román stílusú töredékek és építészeti fragmentumok, valamint a 10. századi szláv szobrászat kezdeteinek töredékei.

ogurlic3.jpg

Az Irgalmas Szűzanya szobrot a híres mester Jakob Kotoranin készítette, aki 1462-ben dolgozott Szűz Mária szobrán Milánó egyik templomában, ahol azt a festett figurát még mindig a Művészeti Múzeumban őrzik. 

68287179_1369312589891328_6930228339697254400_o.jpg

Ezen a szobron kívül az iskolában egy római kőoltárt is őriznek, melyet Juno Lucina istennőnek - az anyák védőszentjének - szenteltek, amely régészeti ritkaság.

gospa_uod_milosti_tivat_myikophotographystudio_10.jpg

A Tivat-öböl kicsiny szigetén található kolostorban Boka egyik leggazdagabb könyvtára található, ritka teológiai és tudományos irodalmi művekkel, és a legtöbben ezt az egyedülálló szentélyt minden évben augusztus 15-én látogatják meg, amikor a Boldogságos Szűz Mária mennybemenetele ünnepét tartják a Gergely-naptár szerint.

Ha valaki szeretné kipróbálni az "ízek, imák, szerelmek" élményt, ezen a linken talál ajánlatot egy pár napos szigeti pihenésre, akár főzőtanfolyammal. 

Technikai információk: