Velji Zalazi, ahol megállt az idő

templombelso_nestvarna_blog3.jpg

Montenegró délnyugati részén, a Kotori-öböl feletti fennsík tengerre meredek parttal leszakadó peremén, a sonkájáról és sajtjáról híres Njeguši településtől mintegy 5 km-re észak-északnyugati irányban található „szellemfalu” Veliki Zalazi (Velji Zalazi). Ma már senki sem lakja, de minden ugyanúgy van ott, ahogy az utolsó ember hagyta, mintha megállt volna az idő. A világ más pontjain is találhatunk még ilyen elhagyatott helyeket, általában valamilyen természeti, vagy ipari katasztrófa után maradtak hátra, ahol pillanatok alatt menekülniük kellett az embereknek, így csak a legszükségesebbeket vitték magukkal. Itt viszont nem ez történt.

Közigazgatásilag Njeguši-hoz tartozó kis falvak közé tartoznak az alábbi település(rész)ek (zárójelben a 2011-es népszámlálás adataival):

  • Dugi Do (11 fő): Njeguši-polje északi vége, igazából ma már összeépült Njeguši-val.
  • Žanjev Do (csak hétvégi házak, nincs bejelentett lakos): kis településrész még a meredeken Kotor felé leszakadó hegyoldalban, mielőtt felérünk a fennsíkra. Aktívan használt, egy működő étterem is van itt
  • Erakovići (100 fő): igazából Njeguši központi része, a poljéban, itt van Njegos szülőháza (Njegoševa rodna kuća), számos sonka és sajt árus, valamint étterem és szállláshely.
  • Kopito (24 fő): a Njeguši-polje déli végében, a másik „központi” rész az egyetlen élelmiszerbolttal, számos árus és vendéglátóegységgel
  • Vrba (26): a Polje peremén kis zsákfalu,
  • Raićevići (61): Erakovići és Kopito „közötti”, tőlük kicsit keletre lévő része Njeguši-nak.
  • Velji Zalazi (0 fő)
  • Mali Zalazi (0 fő)
  • Majstori  (csak két tanya, lakóik nem ide vannak hivatalosan bejelentve, csak nyári időszakban élnek itt): Ivanova Koritától nyugatra, a fennsík szélénél, töbrök között megbújó kis falu
  • Mirac (79 fő): Kotor felett, a Njeguši-ba vezető szerpenpinről a Goražda-erődhöz vezető úton az erődtől továbbhaladva érhető el

terkep_1_turistautak.jpg

Turistautak a környéken

A fenti települések majdnem mindegyike megközelíthető személyautóval aszfaltozott úton. Majstori-ba vezet egyedül murvás burkolatú út, jó időben egy nem túl alacsonyépítésű autóval be lehet ide is hajtani. Velji és Mali Zalazi viszont csak gyalogosan, vagy öszvéren ülve közelíthető meg. 

latkep_2_velji_zalazi_tavolbol.jpg

Velji Zalizi távolból, dél felől

Montenegró középkori viharos történelmében a lakosság gyakran vándorolt, menekült az ellenségtől, illetve gazdasági okokból.  Njegos 1847-ben írja: „Amikor a vad ázsiai csapatok elpusztították a kicsi, de hősies birodalmunkat, akkor őseim és néhány más válogatott család, akik ott nem haltak meg a törökök közül, elhagyták az szülővárosukat és elmenekültek ezekbe a hegyekbe. " Kotorból, Njeguši-ból már a XV. században bújtak el a hegyek közé az emberek, ekkor jöhettek létre ezek a karsztvidékeken megbújó kis települések.

latkep_3_velji_zalazi.jpg

Velji Zalizi dél felől

latkep_4_gornije_gacevici.jpg

Gornje Gacevici egyetlen megmaradt háza

Az egykoron itt élő emberek a mélyedések, töbrök aljából a köveket elhordva, a területet elegyengetve kis parcellákon növényeket termesztettek, a karsztos fennsík peremén állataikat legeltették. Ezek az aprófalvak így önellátóak voltak, napi szükségleteikhez való dolgokat helyben tudták megtermelni. Piacra , kereskedni Kotorba tudtak lemenni.  A településnek saját temploma is van, a Crkva Sveti Vračevi, mely a mai napig áll.

Lakóház belseje

Velji Zalazban egykoron rokon családok éltek:  Vukčevići-ék (5 ház) és Bratićevići-ék (4 ház), a másik család Nikolići-ék (12 ház) és Djurovići-ék (10 ház). Tőlük délre vannak a Gornji  Gačovići és Donji Gačovići egykor különálló, de már a legutóbbi cenzuskor sem létező falvak, amelyekben a Zalazi-ban élő családoknak szintén rokonaik laktak. Gornji  Gačovići-ben ma még egy ház áll, melybe időnként járnak gazdálkodni, Donji Gačovići-ben már csak a bozót által benőtt falmaradványok jelzik, hogy valamikor itt házak álltak.

temeto_8_a_templom_kertje.jpg

templomkulso_9_templom_bejarata.jpg

A Crkva Sveti Vračevi a bejárat felől

A mai világban, a második világháború vége óta megfigyelhető tendencia, hogy vidékről a nagyvárosokba és vonzáskörzetükben lévő kisebb településekre költöznek a fiatalok. A falvak lakossága elöregedik, az utolsó ember túlvilágra költözésével magukra maradnak az egykor lakott vidékek.  Különösen érvényes ez a távoli, gyéren lakott országrészekre, ahová az infrastruktúra nem jutott el: nincs burkolt út, elektromos áram.

Crkva Sveti Vračevi belülről

A kis település lakosságának száma az alábbiak szerint alakult a második világháború után:

év 1948 1953 1961 1971 1981 1991 2003
lakos 85 58 36 18 8 4 0

 

Láthatóan a kilencvenes évek végén néptelenedett el a falu.  Velji Zalazi „testvértelepülése” Mali Zalazi, tőle alig több mint másfél kilométerre fekszik északra, hasonló sorsra jutott: az 1979 évi földrengés óta nem lakják.

latkep_14_velji_zalazi_eszak_felol.jpg

Velji Zalazi észak felől, háttérben Mrajanik, a Ðerinski Vrh és a Pestingrad teteje látszik

Sok esetben ezeket a végső magukra hagyott településeket kifosztják, így csak a falak maradnak, helyüket visszaveszi lassan a természet. De itt, távol a járt utaktól, erre a csak gyalogosan megközelíthető helyre nem ér el a fosztogatók ereje. Az itt maradt házakat őrzi, óvja Zalazi kis templomában lakozó Isten keze. Aki pedig ide eljut, csak ámul, és gyönyörködik a letűnt kor apró lenyomatán, ahogy pillangók szállnak a templomkert síremlékei közül felnövő virágokra.

templombelso_michal_klajban2.jpg

Fotó: Michal Klajban

Ha hosszú sétánk végén beérünk az egykori házak közé, különös érzés fog el minket, a templom ajtaján belépve az utolsó mise vége óta ott van letámasztva a pap reverendája, nyitva az imakönyv, a szertartás többi kelléke…

Kérlek, ha erre vezet utad, ne mozdíts el semmit, ne vigyél el semmit, hagyd meg az utókornak ezeket a mementókat.

templombelso_veljizalazi4_przno_me.jpg

Fotó: przno.me

Manapság itt halad át a piros  (PPT) turistajelzés, amely összeköti a montenegrói part menti hegyeket Orjen-től Lovćen -en át  Rumiaig.

Velji Zalazit csak az láthatja, aki megküzd érte, messziről kell besétálni. De a táj gyönyörű bármely irányból érkezel, és a visszaúton elfoglalnak majd a gondolatok, az érzések, és a hited…

templomkulso_michal_klajban1.jpg

Fotó: Michal Klajban

Megközelítése:

1. legegyszerűbben a Kotori szerpentin tetejétől (Krstac-i hágó) nem messze induló turistajelzésen haladva közelíthető meg, az út nagyrészt egy monarchiabeli szekérúton halad. Távolság úton: 5,3 km, az elején némi szintemelkedéssel (100m), részletek ide kattintva (figyelem, a térképen kékkel jelölt út alig járható, a bozót szinte teljesen benőtte, nem ajánlom!): http://www.pestingrad.com/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=74:krstac-v-zalazi&catid=35:staze&Itemid=2

A túra oda-vissza nézelődéssel minimum 3 óra. Víz, élelem, esőkabát kell. Javasolt egybekötni a Pestingrad megtekintésével, így egy teljes napos programnak kiváló.

Túra után a Krstac nyeregben a „Konoba Krstac” vendéglőben lehet enni – inni (olcsó).

Fotó: przno.me

2. Dobrota felől: azon a szamárúton, amit Velji Zalaziban élők építettek, ezen jártak Kotorba. Meredek, sziklás, gyér növényzetű út, gyönyörű panorámával. Hossza: 3,8 km sok szintemelkedéssel (közel 900m!), tűző napon.

http://www.pestingrad.com/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=67:dobrota-velji-zalazi&catid=35:staze&Itemid=2

Oda-vissza nézelődéssel minimum 4 óra. Víz, élelem, esőkabát kell. Javasolt egybekötni a Pestingrad megtekintésével, Kotorba visszasétálással a gyalogszerpentinen, így egy teljes napos programnak kiváló.

Fotó: Anton Sinistaj

 

Technikai információk: