Elfeledett erődök Podgorica környékén

medun_regikepen.jpg

Közép-Montenegró sok titkot rejt. Nemcsak elhagyott templomokat, titokzatos temetőket, régi kutakat, régészeti lelőhelyeket …. hanem erődítményeket is, amelyek közül néhány teljesen elpusztult, ugyanakkor az ország ezen részének gazdag történelmi és kulturális hátterét mutatja. Medun erődje és Meteon római romjai, és a török erődök, a Ribnica erőd, Red Rock erőd Velje Brdo-nál, Spuž erőd, Gradina Martinićka erődítménye, megannyi titok.

A következőkben 5 erődítményről lesz szó Podgorica környékéről. Igaz, hogy a legtöbb ilyen erődítmény már csak romjaiban található, de némi képzelőerővel sokat mesélnek Montenegró viharos múltjáról. Némelyikük dombtetőre épült és csodálatos kilátást biztosít a környékre.

Íme az öt erőd egy térképen, mind közel van Podgoricához.
A képre kattintva kereshető Google térkép jön be ezekkel az erődökkel

erodok_egyterkepen.jpg

1) MEDUN ERŐD

Ez az érdekes történelmi falu Kučka Krajina dombjain, 12 km-re fekszik Podgoricától. Néhány évvel ezelőtt a 4-es sorszámú panoráma körút része lett, melyet Korita körnek neveznek. Egy illír törzs építette a kastélyt i.e. 4-3. évszázadban. A rómaiak elfoglalták a helyet i. e. 167-ben és elfogták az utolsó illíriai királyt Gentiust.

Pár évszázaddal később a kastélyt középkori erőddé alakították át. A romjai egy magányos sziklán állnak, a Marko Miljanov múzeum felett, mely házban a montenegrói hős és költő Marko Miljanov született.

A jelzőtáblákat követve autóval a múzeum parkolójában állhatunk meg. Egy meredek és keskeny ösvény vezet a domb tetején lévő erődhöz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező felvidékre és a Podgorica völgyére. További infók itt: http://montenegro-for.me/2014/06/medun-a-medieval-fortress-and-a-memorial-museum/

2) RIBNICA ERŐD

Podgorica központjában, a Morača és a Ribnica folyók összefolyásánál találhatók a Ribnica erőd romjai, melyet az oszmánok építettek a terület 1474-ben való meghódítása után. Azt mondják, hogy Ribnica települését a 12. században alapították, és Stefan Nemanja, a híres Nemanjić-dinasztia apja szülőhelye. Ezért Nemanjin Gradnak (Nemanja város) is nevezik.

ribnica-fortress-podgorica-1888.jpg

Egy régi fénykép mutatja, hogyan nézett ki az erődítmény 1888-ban. Manapság teljesen lepusztult, de szerencsére Podgorica fővárosa néhány rekonstrukciós munkát megkezdett vele kapcsolatban. A régi kőhíd körüli „lépcsők” (Sastavci) a folyók összefolyásánál népszerűek a fiatalok és idősek körében, mivel a meleg nyári hónapokban árnyékot és felfrissülést kínálnak.

tvrdjava-ribnica.jpg

3) RED ROCK ERŐD

A török ​​erődítmény részletes leírása nem létezik. A Velje Brdo hegységben elhelyezkedő Vörös Szikla Erőd csak az egyik erődítmény volt, ahonnan a törökök az oszmán megszállás alatt a montenegrói határt irányították. Valószínűleg a 18. század elején épült.

A vár a hátsó oldalról érhető el. Az autóval a Podgoricától északra fekvő Mareza kerületben parkolhatunk, de érdemes kérdezősködni, mivel nincsenek jelzőtáblák. A felfelé haladó séta a száraz karsztos környezetben körülbelül 40 percig tart.

Amikor belép az ember az ovális kapun keresztül és Podgorica felé fordul, úgy nyilvánvalóvá válik, hogy itt semmi sem történt azóta, mióta a törökök 1878-ban távoztak… A hely teljesen elhagyott, a falak összeomlanak, de egy őrtorony romjai, egy régi kút és egy nagy téglalap alakú épület maradványai azt mutatják, hogy milyen fontos is volt ez a török ​​erőd. Csak használni kell a fantáziát ... Egyébként a környező látvány csodálatos. 

További infók itt: 

 4) SPUŽ ERŐD

Spuž a Zeta folyónál található, 10 perc autóútra Podgoricától, a régi, Danilovgrad felé vezető úton. A várost a török ​​erőd maradványai uralják, amelyet egy kúpos dombon („glavica”) építettek a zöld Bjelopavlići-völgy közepén.

Hogyan juthatunk el oda? Kövesse az utat Spuž központjától Martinići irányába (a hídon való áthaladás után forduljon balra). Hamarosan vörös-fehér jelölést fog látni a jobb oldalon, egy magánház előtt.
 
Parkolja le autóját az út mentén, haladjon el a privát parkoló mellett, és kövesse az ösvényt felfelé (kb. 20 perc). A hegy 100 méter magas tetején, a Spužról és a környező hegyekről csodálatos kilátás nyílik.

Ez az 1704-ben épült erődítmény tökéletesen illeszkedik a meredek és sziklás hegy formájához. A nehezen elérhető főkapu - ovális alakú, hasonló a Velje Brdo-hoz - nagyon megnehezítette az ellenség támadását. Sajnos ezt az egyszer oly hatalmas erődítményt is az idő pusztítására hagyták…

További információk itt: http://montenegro-for.me/2015/03/the-forgotten-fortress-of-spuz/

spu_8.jpg

5) GRADINA MARTINIĆKA ERŐD

A Podgorica és Danilovgrad közötti út mentén található turistajelző táblák mutatják, merre kell menni, ha meg szeretnénk látogatni a Gradina Martinićka régi erődítményét. Sajnos, ha követjük a jeleket, s végre megérkezünk, ott leszünk a sehol. Jobb tehát, ha a Martinići-i szamárfarm felé mutató táblát követjük, amely eléggé közel fekszik a romos erődhöz.

Gradina Martinićka maradványai nagyon nehezen megközelíthetőek. A sűrű fűben és cserjéken átmenő keskeny ösvényen hamarosan a fennsík tetejére jutunk. Ne lepődjünk meg az ókori város hatalmas mérete miatt, amelyet a 8. század végén, 9. század elején építettek.

A falak - melyek ma már csak romok - korábban több, mint egy méter vastagok és 6-7 méter magasak voltak. Gradina Martinićka története, szerepe és funkciója rejtély marad. Valószínűleg ez volt a Doclea három nagyváros egyikének, Lontodokla néven, amelyet a 10. században elpusztítottak. De a többi rejtély marad. Kik voltak a lakosok? Mikor jött létre? És miért pusztították el?

A múlt század nyolcvanas éveiben sok régészeti tárgyat mentettek ki innen a Danilovgradi Múzeumba. Más emléktárgyak eltűntek, és egyes esetekben a falusiak az évszázados falak köveit házak és falak építéséhez használták fel (mint ahogy ez szinte szokás Montenegróban). De Gradina Martinićka még mindig létezik, magányos és elfeledett, szinte láthatatlan…

További információk: http://montenegro-for.me/2015/04/the-hidden-secret-of-gradina-martinici/

gradina-martinici1-1024x685.jpg

 

Technikai információk:

  • Akadálymentes: nem
  • Ingyenesen, közterületen látogatható romok
  • Kellő óvatosságot igényel, nehezített terepek, nem könnyen megközelíthető helyek
  • Podgorica közeli látnivalók
  • GPS koordináták
    • Medun erőd: 42.470413  19.366070
    • Ribnica erőd: 42.438722 19.258831
    • Red Rock erőd: 42.46217, 19.20213
    • Velje Brdo erőd: 42.482244  19.231453
    • Spuž erőd: 42.514210  19.197298
    • Gradina Martinićka erőd:  42.545994  19.198427
  • További erődök Podgorica környékén:
    • Utvrđenje Oblun: 42.34046, 19.18272
    • tvrđava Dečić: 42.37297, 19.35009
    • Tvrđava na Vranjskoj gori 42.33349, 19.29182
    • Tvrđava Planinica 42.4033, 19.34173
    • Hum Tuški 42.31502, 19.34469