Élmények az Ifjúsági Napról

Dan mladosti

felvonulas2.jpg

A május 25-én megtartott Ifjúsági Nap délutánján a maturáló fiatalok ünnepi, estélyi ruhában vonultak fel Tivat utcáin, ahol sok rokon, ismerős, barát és érdeklődő nézte, kísérte az ünnepi sereget. Barátságos futballmérkőzést is láttunk, este pedig sok gyermek és fiatal gyülekezett a Rive Pine-n, a jugoszláv konzulátus épülete előtt.

Először bús, édes jugoszláv dalokat hallhattunk a régi időkből, aztán a DNK duó adott elő unplugged mai zeneszámokat. Hallgattam a bús jugoszláv dalokat, és szinte én is átéreztem a korábban megélt sebeik fájdalmait.Természetesen elhangzott az ikonikus korábbi himnusz is, melyet a közönség lelkesen tapsolt meg a végén. 

Az est fénypontja volt, mikor egy alig három-négy éves kisgyermek átadta a stafétabotot a rendezőknek, és lelkesen válaszolt azokra a kérdésekre, amiket a mai nap kapcsán feltettek neki. Megkérdezték, kinek a születésnapját ünnepeljük a mai napon, vagy például azt, hogy a mai Podgoricát hogyan hívták régen, Tito tiszteletére. 

Utána folytatódott a DNK koncertje. Nem maradtunk végig, DJ Erection Man (...) előadását már nem vágytuk olyan lelkesen meghallgatni.