Az ország, ahol nemcsak a hegyek, de az emberek is az égig érnek

magas1.jpg

Apukám megmondta ... Amióta Montenegróba járunk, édesapám minden évben többször is felemlegeti, hogy amikor 1977-ben az akkori Jugoszláviában, a mai Montenegróban, Budvában nyaraltak, minden felnőtt férfi és a legtöbb nő is nagyon magas volt, szinte óriásiak a magyarországi emberek átlag magasságához képest.

Sőt arra is emlékszik, hogy korábban a Vatikánban az itteni területről fogadták fel legszívesebben a pápai svájci gárda tagjait, mivel magasságuk révén egyébként is nagyon elegáns kinézetűnek, valamint erősnek és küzdőszelleműnek tartották a crnagorácokat. Legalábbis a 19. század óta a Dinári-Alpok az „óriások hegyei” hírében állt. A legújabb, 2022-es regionális testmagasság átfogó tanulmány megmutatja, miért – és további növekedést is jósol.

apu1.jpg

A családi fotóalbumból került elő

Sokszor csak megmosolyogtam édesapámnak az "óriási magasággal" kapcsolatos e kijelentését, hiszen saját empirikus tapasztalataim 2014 óta ezt nem támasztják alá, nem láttam nagyon magas embereket, nem tartom jellemzőnek, hogy tényleg kiemelkedő magasságúak lennének a mai adriai partszakaszon élő montenegrói emberek. De valóban, hozzá kell tenni, hogy nem találkoztam hegyekben élő montenegróiakkal.

apu2.jpg

A családi fotóalbumból került elő

A minap olyan cikk jött velem szembe, hogy valójában hinnem kell édesapámnak. A felmérés szerint jelenleg a 18 éves montenegrói férfiak a világ legmagasabbjai 182,9 cm-rel, fél centiméterrel meghaladva a holland fiatalokat.

magas_terkep.jpg

A kutatás alapján elkészített "magasság" térkép

Ahogy jobban utánanéztem, a hegylakók kivételes termete már a 19. század vége óta lenyűgözi az antropológusokat. A Biology nemrég megjelent cikkében „ Az óriások hegyeinek feltérképezése” címmel a brünni Masaryk Egyetem (Csehország) és a niksicsi Montenegrói Egyetem kutatói az eddigi legteljesebb képet mutatják be a volt Jugoszlávia és Albánia testmagasság-különbségeiről.

A mostani eredmények ellenére elmondható, hogy a montenegróiak nem tűnnek ki szomszédaik közül. A 18 éves átlag férfi Dalmáciából, Horvátország déli régiójából 183,7 cm magas. Hercegovinában átlagosan 183,4 cm. A Dalmáciát Dél-Hercegovinán keresztül Montenegró középső részével összekötő kis, összefüggő övben az átlagos magasság még 184 cm (6,04 láb) felett is van. Részben ez a tény megmagyarázza azt is, miért van annyi szerb, bosnyák és montenegrói center az NBA-ben. 

magas4.jpg

Az erős regionális, sőt helyi különbségek mintázata már az osztrák-magyar monarchia-beli hadsereg adminisztrátorai számára is nyilvánvaló volt, akik speciális adatként feljegyezték az újoncok magasságát is. A történelmi tények szerint az első világháború után a Durmitor-hegységben (Montenegró északnyugati részén) a 18 és 40 év közötti férfiak átlagmagassága 176,7 cm-es (5,80 láb) volt, amely magasságot Észak- és Nyugat-Európa iparosodott nemzetei csak az 1950-es, 60-as években érték el. Egyes adatok szerint a montenegrói férfiak átlagmagassága 1973-ban, a katonai sorozáskor 187 cm volt.

magas2.jpg

Több tudós is próbálta feltárni az okát ennek a rendkívüli antropológiai ténynek. Egyes vélemények szerint az ásványok lehetnek a felelősek, ezt képviselte például Carleton Coons, a harvardi antropológus az 1920-as években. Megállapította, hogy a régió magasabb emberei mészkő alapkőzeten, míg az alacsonyabb albánok homokkövön éltek. A legújabb adatok szerint azonban inkább az étrend és a genetika a valószínűbb okok.

magas6.jpg

A magasság genetikai adottság is, nagy arányban örökölhető és nagyon érzékeny a környezeti hatásokra. Ez utóbbi példájaként vehetjük figyelembe például az ipari forradalom hatását. Számos – jó és rossz – következménye között szerepelt a táplálkozási helyzet általános javulása Európa-szerte. Ennek eredményeként a 19. század vége óta számos európai országban az átlagos magasság 10-17 cm-rel (0,33-0,55 lábbal) nőtt.

A vallási közösségek közötti táplálkozási különbségek is hatást gyakorolhatnak a magasságra. A sertéshús fő fehérjeforrás, de fogyasztását a muszlim hagyomány szerint halalnak (tilosnak) tekintik. A vegyes étkezésűek kapcsán alacsonyabb termet tapasztalható.

magas3.jpg

A kutatók előrejelzése szerint megfelelő táplálkozással a fiatalok hamarosan elérhetik a 190 cm körüli átlagos magasságot. A fővárosban, Podgoricában az 1960-as években született fiatalok mérési eredményei alapján a montenegrói férfiak magassága évtizedenként 1,7 cm-rel nőtt.

Technikai adatok:

  • forrásanyagok: 
    • kutatás forrása: “Mapping the Mountains of Giants: Anthropometric Data from the Western Balkans Reveal a Nucleus of Extraordinary Physical Stature in Europe”, by Pavel Grasgruber e.a. In Biology 2022, 11, 786 – CC BY 4.0)
    • cikk forrása: https://bigthink.com/strange-maps/not-dutch-montenegro-tallest-people
    • a teljes tanulmány: https://www.mdpi.com/2079-7737/11/5/786/htm