Egy történelmi filmcsemege: A hamis cár

mali-stjepan5.jpg

Egy történelmi filmcsemegével készültem nektek, melynek címe: Lažni car (1955) Lovćen film / A hamis cár. Megnézhető a teljes film az alábbiakban, sajnos feliratot nem találtam hozzá. Ez volt az első Montenegróban készült, montenegrói játékfilm, 1955-ben készült, Lovćen film. Arról a Šćepan Mali-ról szól, akit kalandorkirályként is emlegetnek, s aki Montenegró első és utolsó "cárja" volt, valamint aki az első népszámlálást rendelte el Montenegró területén.

A hamis cár egy történelmi film, a montenegróiak függetlenségért folytatott harcáról szól. Rendezője Velimir Stojanovic volt.

A Hamis cár a 18. század végi történelmi események nagy sikerű filmábrázolása, a kis montenegrói államban, ahol Šćepan Mali 1766-ban tűnt fel - III. Péter orosz cárként, akit azonban a történelmi tények szerint 1762-ben, a felesége II. Katalin vezette udvari összeesküvés során buktattak meg és öltek meg.

mali-stjepan2.jpg

A montenegrói templomokban és kolostorokban gyakran voltak festmények a meggyilkolt orosz cár képével, és Šćepan rendkívül hasonlított rá. Hogy Šćepan valóban orosz cár volt-e, vagy csaló, az egy olyan kérdés, amely körül a montenegróiak még ma is két táborra oszlanak...

A Hamis cár című film Šćepan Mali montenegrói megjelenésétől egészen erőszakos haláláig írja le az eseményeket.

A 86 perces eredeti film, eredeti hanggal, sajnos felirat nélkül, megnézhető itt az alábbiakban:

------------------------------------------

III. Péter orosz cárról: Az orosz III. Péter 1762. január 5. és július 9. között rövid ideig uralkodott az Orosz Birodalomban, és röviddel a trónról való lemondását követően halt meg, valószínűleg felesége és utódja, Nagy Katalin összeesküvése következtében. Ezt követően évekig terjedtek a pletykák Oroszországban és másutt, hogy a cár nem halt meg, és száműzetésbe szökött. Ezek a pletykák oda vezettek, hogy számos ember vallotta magát Péternek, mint például Jemeljan Pugacsov atamán, aki az 1770-es évek közepén egy balszerencsés lázadást vezetett, hogy megbuktassa Katalint és megszerezze a hatalmat.

------------------------------------------

A film megértéséhez tudni kell, hogy Száva püspök uralkodása idején 1766-ban bukkant fel egy Mali (Kis) Stjepannak nevezett kalandor Montenegróban. Sem valódi neve, sem életkora, sem származása nem ismert. Ő magát hol szerbnek, hol dalmátnak mondta, de az orosz nagykövetnek például görögként mutatkozott be (bár görögül egy szót sem tudott).

Akárhonnan is érkezett, 1766-ban bukkant fel Budva mellett, hogy egy jómódú gazdához szegődjön szolgának. Furcsa szerzetnek tartották, aki ért a gyógyfüvekhez, beszélgetések során pedig a montenegróiak egyesítésének szükségességéről beszélt.

mali-stjepan3.jpg

Šćepan Mali, ahogyan őt Stefano Zannowich 1784-es életrajzában ábrázolja

Šćepan Mali 1767 és 1773 között uralkodott Montenegróban, a korábban már halottnak hitt III. Péter orosz cárként sejtette magát. Nagy vívmányként számolható el részére, hogy megerősítette a központi kormányt, elnyomva a törzsi viszályokat. Sikeresen harcolt Törökország ellen. Egy görög szolgája ölte meg, akit a törökök vesztegettek meg.

mali-stjepan4.jpg

A Donji Brčel-i Monastery, ahol Šćepan-t meggyilkolták 1773-ban

Valójában tehát 1766-ban érkezett Montenegróba, először Maine-be. Gyógynövénytudós volt, népgyógyásznak tartották. Hamarosan híre ment, hogy ő III. Péter orosz cár, aki a montenegróiak közé lelt menedékre. Hogy Šćepan volt-e az igazi neve, nem tudni, mint ahogy azt sem, miért került hozzá a Mali jelző (talán a termete miatt). Az sem világos, hogy ki indította el azt a pletykát, hogy Šćepan III. Péter volt, és miért. Maga Šćepan hivatalosan soha nem vallotta magát III. Péternek, de nem is tagadta, a későbbiekben azt sejttette, hogy ő az. Voltak törekvések arra, hogy bebizonyítsák nem ő az, ugyanakkor ennek ellenére a nép elfogadta, és elismerte uralkodóként.

mali-stjepan.jpg

1771-ben megalakította az első állandó bíróságot, amely 12 klán időseiből állt. Megalakította az első állandó fegyveres különítményt (testőrséget), bevezette a halálbüntetést. Elkezdett utakat építeni, megszámlálni a lakosságot és nyilvántartásba venni az ingatlanokat.

Az ő reformjainak és alapozásának is köszönhető, hogy halála után Petar I. Petrović Njegoš püspök (uralkodott 1781-1830) folytathatta az ország megerősítését. Megszilárdította a központi kormányt és sikeres hadviselés révén jelentős regionális hatalommá emelte az akkori Montenegrót.

Paradox módon eszményi uralkodóként és csalóként is emlékeznek rá. Számos történet és életrajz született róla, két színházi darab és két játékfilm mellett. Az 1955-ben bemutatott, Šćepan életén alapuló Lažni car ("A hamis cár") című film jelentősége tehát, hogy ez volt az első montenegrói játékfilm.

Technikai információk: