Dabinović palota, a Kakastorony

kokotova_kula.jpg

A 18. század közepén épült Dabinović-palota, más néven "Kakastorony", amely Dobrota egyik legszebb barokk palotája. A Dabinovićokat Dobrota egyik legjelentősebb családjaként tartják számon. A palota mai omladozó állapotában is jelentőségteljesen sugározza egykori szépségét, jelentőségét. Ha elmegyünk mellette, legalább tudjunk egy pár információt a történetéről.

fotografija-1979.jpg

Az 1979-es földrengés előtti fotó

Írásos dokumentumok szerint a család a XVI. században még Ljután élt. A 17. században Dobrotán már egy ingatlant birtokoltak, míg a 18. század elején már nagy vagyont halmoztak fel. A dobrotai Ivanović és Tripković családdal együtt a Dabinović család pénzt gyűjtött a montenegrói "vladika" (herceg – püspök), Danilo Petrović váltságdíjának kifizetésére, miután a vladika török ​​fogságba esett. A család pénzt adott kölcsön Senjavin orosz admirálisnak is, amikor az orosz flotta 1806-ban Boka Kotorskaban tartózkodott.

A Google térképén körbenézhető a helyszín

Đuro Dabinović (1661-1731) a család első közismert tagjai közé tartozott. Neki volt Kakas a beceneve. Ezáltal őt és fiait a „Kakastorony” kereskedőiként ismerték és emlegették. Úgy tartják, hogy Đuro Dabinović építtette a palotát, amikor kereskedői tevékenységének csúcsán járt. 

dabinovi_palace9.jpg

Dobrota település 1717-ben a tengerészek erőfeszítéseinek köszönhetően tengeri közösségi állapotot nyert el. Đuro volt az egyik e gondolat leglelkesebb szószólói között.

Feljegyzések szerint a 18. és 19. században mintegy 100 tengerész került ki a családból, ebből 55 kapitány volt.

dabinovi_palace4.jpg

A híres montenegrói hős, Rovina-i Nikac (Tomanović) a „Kakastoronyban” szállt meg, miközben a törökökkel vívott csatákban szerzett sérüléseiből épült fel.

A montenegrói herceg-püspök és költő, Petar II Petrović Njegoš egyik versében a Kakastoronyra hivatkozik: 

vers2.jpg

Annak tudatában, hogy Dobrotának kiterjedt politikai, kereskedelmi, művészeti és egyéb kapcsolatai voltak Velencével, lehetséges, hogy a palotatervet egy velencei építész tervezte, akinek a neve már feledésbe merült. Tudomásunk szerint ez az egyetlen olyan palota Boka Kotorskában, amely famakett alapján készült, s amely sajnos elveszett.

dabinovi_palace5.jpg

A palota közvetlenül a vízparton épült, első udvarrész nélkül. Mögötte teraszos kert húzódott. A 20. század elején megépült parti út megszakította a kapcsolatot a palota és a tenger között, így a palota elvált a "pontától" és a "mandraćtól" (rakpart és hajókikötő). A palota finoman faragott kőből épült. Háromemeletes épület, barokk belvedere-végződéssel (belvedere = kilátó, olyan hely, ahonnan szép kilátás nyílik, olasz, magaslaton épült palota).

dabinovi_palace0.jpg

A homlokzatot az első emeleten barokk stílusban kialakított, középen elhelyezett, balusztrádos erkély (A balusztrád (mellvéd) eredetileg könyökmagasságig emelkedő, többnyire áttört kő-, vas- vagy fakorlát, ami a leeséstől óv. Teraszokon, erkélyeken, lépcsőknél és a főpárkányok fölött az attika díszítésére alkalmazzák. Magassága többnyire 85–125 cm. ) díszíti.

dabinovi_palace2.jpg

A belső tér három részre oszlik. A lépcsőház a központi részen található. Az első emeleten található egy központi szalon, amelyből négy szoba nyílik. Az 1979-es földrengésben a palota súlyosan megsérült, jelenleg is romos állapotban van. 

dabinovi_palace6.jpg

Bár a "Kakastorony" meglehetősen kicsi az öböl többi barokk palotájához képest, az egyik legszebb, és feltételezhető, hogy mintául szolgált néhány későbbi építésű barokk palotához.

dabinovi_palace.jpg

------------------------------------------------------------------

További, a kotori öböl-beli palotákkal kapcsolatos írásaink itt találhatók:
https://ilovemontenegro.blog.hu/tags/palota

------------------------------------------------------------------

Technikai információk: