Via Ferrata Montenegróban

via_ferrata-durmitor1.jpg

A Zabljak melletti via ferrata egyike annak a kettőnek, ami Montenegróban található. A via ferrata izgalmasabb, mint a túrázás és sokkal könnyebb, mint a sziklamászás. Hegyvidéki tájával Montenegró (ami Fekete-hegyet jelent) ideális hely a via ferratához. Ez az egész éves kalandsport olyan egyszerű, hogy szinte bárki meg tudja csinálni. Nincs szükség speciális felszerelésre vagy tapasztalatra sem; minden felszerelés és segítség biztosított.

Akár járt már a via ferratán, akár most először, a montenegrói via ferrata emlékezetes módja annak, hogy Montenegró legszebb tájait egy szórakoztató, családbarát tevékenységgel ötvözze.

Mi is az a via ferrata?

Hacsak valaki nem az Alpokban él, jó eséllyel még soha nem hallott a via ferratáról, magyarul "vasalt utak". Bevallom, eddig még én sem hallottam a kifejezést, bár a sportot - mint utólag kiderült - már láttam. A Via Ferrata olaszul vasutat jelent, és a 19. századra vezethető vissza. Hagyományosan a via ferrata az Alpok falvainak összekötési módja volt, és a Dolomitokban általában csapatok mozgatására használták az I. világháború idején. Azóta kalandsportként vált népszerűvé, és mára több mint 1000 via ferrata található Európában.

via_ferrata-durmitor2.jpg

A via ferrata valójában egy hegyre felvezető ösvény, amelyet egy acélkábel jelöl, és két hevederrel csatlakozik hozzá. A kábel rövid szakaszokra van osztva, és ahogy az ember halad az ösvényen, a biztosító rögzítőket minden új szakaszra át kell csatolni. Mindig legalább egy "póráz" van rögzítve a kábelre, így nem lehetséges leesni.

Felfelé haladva használni kell a természetes láb- és kézkapaszkodókat, de helyenként lépcsők és hidak is találhatók, amelyek megkönnyítik a mászást. Egyes helyeken van egyszerű lehetőség is és egy nehezebb útvonal is. Általában a via ferratán másznak fel a hegy tetejére, majd egy másik ösvényen visszafelé sétával lehet elérni a kiindulási pontot.

Hol található via ferrata Montenegróban?

Montenegróban két via ferrata van. Az egyik a lenyűgöző és drámai Durmitor Nemzeti Parkban, Zabljaknál található. A másik az UNESCO Világörökség részét képező Kotorban van. Mindkét helynél lélegzetelállító kilátásban gyönyörködhetünk!

Via ferrata Durmitor

A Durmitor Nemzeti Parkban található via ferrata az Uvita Greda felé visz fel, amely a Durmitor Ring egyik legszebb részén fekszik, mindössze 20 percnyi autóútra Žabljaktól.

via_ferrata-durmitor3.jpg

A táj egyenesen csodálatos, és egyre jobb, minél magasabbra mászunk. A Durmitor csúcsai vesznek körül, amelyek közül 48 2000 méternél magasabb. Birkák legelésznek a karámokon belül, a pásztorok pedig hagyományos dalokat énekelnek, miközben vigyáznak rájuk. A kanyargós út és a geodaszínű öntözőnyílás az egyetlen, ami megtöri a zöld tengert.

via-ferrata-kotor3.jpg

Via ferrata Kotor

A kotori via ferrata felvisz a Szent János-hegyre, amely közvetlenül az óváros mögött található. Innen fantasztikus kilátás nyílik az óvárosra, az erődfalakra, a Škurda-folyóra, a Kotori-öbölre és az öböl másik oldalán lévő Vrmac-hátságra.

via-ferrata-kotor.jpg

Az óvárosból könnyedén el lehet sétálni a kotori via ferratáig, és mivel csak körülbelül másfél órát vesz igénybe, akkor is beleférhet az időbe, ha csak rövid ideig tartózkodunk Kotorban.

A ferrata 200 m hosszú és 150 m magas, közepesen nehéztől nehézig (B/C) osztályozva. A ferratán két fotózásra és pihenésre használható pad található, ahonnan kilátás nyílik Kotori egész óvárosára, a Kotori-öbölre, a kotori kikötőre, valamint a régi útra Cetinje felé.

A Kamelija bevásárlóközpont mellett haladó utca a Via Ferrata kiindulópontjához vezet.

via-ferrata-kotor1.jpg

Mikor és kinek érdemes ezt a programot választani?

Montenegróban egész évben megtehető a via ferrata, de az időjárás-jelentés ellenőrzése elengedhetetlen a megfelelő ruházathoz. A Durmitor Nemzeti Parkban található helyszín 2000 méteres tengerszint feletti magasságban van, és 2200 méter magasra kell felmászni, tehát sokkal hűvösebb lehet odafent, mint a parton. Júliusban míg  a tengerparton 30 °C volt, a Durmitorban  17 °C.

Télen a durmitori via ferratát hó borítja. Meg lehet csinálni hóban is, attól függően, hogy milyen sok a hó, de ha először próbálkozik vele az ember, akkor a via ferrata Kotor téli időszakban jobb választás lenne, mivel Kotorban ritkán esik a hó. Ha nyári napokon venné igénybe a kotori via ferratát, akkor viszont a legjobb, ha reggel vagy este indul, amikor hűvösebb van.

via-ferrata-kotor2.jpg

Ellentétben a sziklamászással vagy a hegymászással, amelyekhez több éves tapasztalat szükséges, szinte bárki meg tudja csinálni a via ferratát. A rendszer olyan egyszerű, hogy még hat éven aluli gyerekek is meg tudják csinálni, így családok számára is szórakoztató szabadtéri tevékenység lehet. 

Technikai részletek: