Mira Furlan emlékére

A bűn szépsége című film

lepoka3.jpg

65 évesen elhunyt Mira Furlan, az egyik legkedveltebb jugoszláv színésznő és énekesnő.  A bűn szépsége című, 1986-ban a főszereplésével, Montenegróban készült mű valóságos kultuszfilmmé nőtte ki magát nemcsak az egykori Jugoszláviában, hanem az egész szocialista régióban.

18korhatar_kicsi.jpgA film megnézhető kattintás után, gyerekeknek nem ajánlott a szexualitást bemutató tartalma miatt, illetve nem árt felkészülni arra, hogy művészfilmről van szó.

uzenete.jpgforrás: https://twitter.com/furlanmira

A horvát színésznő hazájában kezdte a pályáját 1976-ban, de tizenöt évvel később, a délszláv háború elől az Egyesült Államokba menekült, ahol 1993-ban meg is kapta az első nemzetközi szerepét: a Babylon 5-ban játszotta Delenn nagykövetet, több mint száz epizódon keresztül. 2002-ben visszatért Horvátországba, de továbbra is kapott amerikai munkákat is, a hazánkban is játszott Lost című sorozatban például ő volt Danielle Rousseau.

mira_furlan_lost.jpg

Hosszabban láthattuk még az Egy csipetnyi bűvölet-ben és a Space Command-ben, miközben például az NCIS-ben vagy az Esküdt ellenségek: Los Angeles-ben is vendégszerepelt.

A bűn szépsége című film

Eredeti címe: Lepota poroka (The Beauty of Sin)

lepoka2.jpg

 

Ez a mű valóságos kultuszfilmmé nőtte ki magát nemcsak Jugoszláviában, hanem az egész szocialista régióban. Ebben a filmben Furlan egy frissen házasodott nőt alakít, aki Montenegróban a hegyekből a tengerpartra költözik, mert csak ott kapnak munkát. A nő munkahelye ugyanakkor egyáltalán nem mindennapi. Egy nudista strandon fog dolgozni, ahol aztán megismerkedik egy német házaspárral, akik aztán őt is bevonják a szexuális játékaikba. A bűn szépsége valóságos forradalmat indított el a jugoszláv filmművészetben, amely innentől sokkal szabadabban mutatta be a meztelenséget és a szexualitást.

44838_91.jpg

A házasságtörést Montenegro hegyei között olykor még a legutóbbi időkben is halállal büntetik: a férj rituális aktussal megöli vétkező feleségét. Filmünk hősei új házasságlevelük birtokában elhagyják szülőfalujukat, s a jobb megélhetés reményében a tengerpartra utaznak. A feleség egy nudista strandon kap munkát, a férj alkalmi lehetőségekhez jut csupán. Látszólag minden rendben van, a megspórolt pénz szépen gyarapszik…

A film elemzéséről bővebben itt olvashatunk: https://moszkvater.com/a-fekete-hegyek-lelke/

A film megnézhető magyar szinkronnal az alábbiakban:

 Technikai Adatok: