A Jadran vitorláshajó egy fotós szemén keresztül és gondolatai tükrében

galvanek14.jpgA "Brand New Tivat" projekt keretében készült alábbi, legújabb rövidfilm dr. Stevan Kordić - matematikus és fotós - látószögén, lencséin keresztül mutatja be a Jadran iskolahajóval kapcsolatos gondolatait. Ha Montenegróban, Tivatban járunk, ne hagyjuk ki az egyik fő látványosságot, a Jadran megtekintését.

A "Jadran" iskolahajót 1931 és 1933 között - önkéntes adományokból - építették az Adriai Partiőrség javaslatára (Jadranska straza) a németországi Hamburgban, a "HC Stülcken & Sohn" hajógyárban a Jugoszláv Királyság haditengerészetének.

galvanek15.jpgfotó: Galvanek László

A hajót Josip-Jozo Škarica jugoszláv hajóépítő mérnök tervezte, amelyet először 1931. június 25-én bocsátottak vízre, és 1933. június 27-én fejezték be. Amikor elkészült, átadták a Jugoszláv Királyi Haditengerészetnek.

jadran_1933.jpgfotó forrása: https://dd-sha2.blogspot.com/2017/07/blog-post.html

A "Jadran" 1933. július 16-án hajózott Tivatba (ld. az előző fotó), és 1933. augusztus 19-én, Splitben tartott ünnepségen adták át a Királyi Haditengerészetnek, így hagyományosan ezen a napon ünneplik meg évente a "születésnapját".

stevan_kordic.jpgdr. Stevan Kordić díjnyertes fotója a Jadranról

Az SB "Jadran" egy háromárbocos, barkantin típusú vitorlás hajó, amelyet kifejezetten fiatal tengerészek kiképzésére terveztek és építettek.

galvanek12.jpgfőkép és ezen fotó: Galvanek László

1941-1943 között olasz fennhatóság alatt Marco Polo volt a vitorlás neve. A háború után Velence egyik lagúnájában találtak rá, teljesen lepusztult kifosztott állapotban. Sorsára hagyták, egy darabig hídként használták Velence egyik csatornáján.

jadran_1941.jpgfotó forrása: Bundesarchiv, készült: 1941

2013-2017 között a Jadran felújítása miatt nem volt Tivatban látható, mivel a bijelai hajójavító üzemben tartózkodott. Az alábbi kép 2013-ban készült, Dmitriy Shalaev fotója.

shalaev.jpg

A Jadran további sorsáról még ma is vita van Montenegró és Horvátország között.

Technikai információk: