Amfilohije Radović, Montenegró metropolitája emlékére

amfilohije_radovic.jpg

Amfilohije Radović (Амфилохије Радовић, született Risto Radović, Ристо Радовић, 1938. január 7. Donja Moraca, Kolasin közelében) szerb ortodox püspök,  montenegró–tengermenti metropolita*,  teológus, egyetemi tanár, szerző és fordító, a Szerb Egyház egyik legbefolyásosabb vezetője, október 30-án távozott örökre. A koronavírus újabb áldozataként. Hatalmas jelentősége volt a szerb ortodox egyház megerősítésében.

Vezetése alatt a Szerb Ortodox Egyház több mint 569 templomát és kolostorát építették fel, illetve rekonstruálták. Neves teológus és szerző, bibliográfiája több mint 1000 egységből áll, és válogatott munkái 36 kötetben jelentek meg. Cetinjében az Amfilohije új teológiai iskolát, egy Svetigora néven ismert kiadót és egy Radio Svetagora nevű rádiót alapított. Amfilohije a montenegrói identitás- és szuverenitási kérdésekről folytatott viták kiemelkedő közreműködője volt.

13.jpg

Amfilohije Radović Montenegró területén született. A Szent Száva Szemináriumban tanult, és a belgrádi Teológiai Karon végzett 1962-ben. További tanulmányok után Görögországba költözött, ahol hét évig élt, és szerzetesi fogadalmat tett (szerzetesi neveként vette fel az Amfilohije nevet). Athénban teológiai doktorátust szerzett. Egy évet az Athosz-hegyen töltött, majd Párizsban, később Belgrádban oktatott.

1980-ban bánsági püspökké nevezték ki, mely tisztséget 1990-ig töltötte be. 1990-ben jelölt volt a Szerb ortodox egyház pátriárkai tisztségére, de kevés szavazatot kapott. Ugyanezen év decemberében az idős Danilo Dajković visszavonulásával megüresedett a montenegró–tengermelléki metropolitai szék, és Amfilohijét választották utódjául.

12.jpg

Az egyik templom, melynek rekonstrukcióját az ő felkérésére végezték el a Bar-i Crkva Svetog Ilije templom. A fotó 2015-ben készült, a templom átadásakor. A fotón a templom felújítását anyagilag támogató Milo Dragovich látható a feleségével bal oldalon, majd Metropolitan Amphilohius, és a templom ikonfestési munkálatait vezető ikonfestő, Margarita Tatieva. Montenegro Amphilochius metropolitan-ja kiemelkedően értékelte a templom festményeit és elismerő oklevéllel jutalmazta Tatievat. Erről a munkálatról és a festőről egy másik blogbejegyzésemben fogok írni.

A Szent Illés templom felújítása kapcsán az alábbi videót készítettem, fogadjátok szeretettel:

Montenegróban az Amfilohije-t a 2006-os függetlenedéskor úgy tekintették, mint a montenegrói szerbek érdekeinek legnagyobb artikulátorát, befolyásosabbnak, mint a politikusokat. 2013 folyamán Amfilohije megkísérelte Petar II Petrović-Njegoš szentté nyilvánítási folyamatának megkezdését.

2019 decemberének végétől az újonnan kihirdetett montenegrói vallási közösségekről szóló törvény nyomán (mely de jure átruházta a montenegrói szerb ortodox egyház egyházi épületeinek és birtokainak tulajdonjogát a montenegrói államra) számos tüntetés szerveződött, amelyet Amfilohije vezetett több montenegrói településen is. Idővel Montenegró lakosságának jelentős része utcára lépett, és szembeszállt a törvénnyel. Február folyamán egyedül Podgoricában több mint 50, vagy akár 60 000 résztvevőt értek el a békés nyilvános összejövetelek, és ezeket az eseményeket egyre inkább Montenegró történelmének leghangsúlyosabb nyilvános összejöveteleinek nevezik. 2020 szeptemberében az ő hatására is sikerült az ellenzéki párt hatalomra kerülésével a vitatott törvényt visszavonatni.

amfilohije_radovic1.JPG

2020. október 7-én pozitív koronavírus tesztet követően 20-án már negatív teszttel rendelkezett, azonban október 29-én légszomjra panaszkodott, tüdőgyulladásos szövődmények miatt állapota olyan súlyosra fordult, hogy 30-án elhunyt Podgoricán. Amfilohije metropolitát saját kérésére a podgoricai Krisztus Feltámadás-székesegyház kriptájában ravatalozták fel és temetik el. 

Technikai információk: