Gornja Lastva, a kihagyhatatlan szellemfalu

blog_elsokep.jpg

Gornja Lastva, a már szellemfalu, évszázadok óta büszkén áll a Tivat feletti Vrmac hegyen. Minden évben, amikor Montenegróban járunk, kihagyhatatlan program, hogy oda elzarándokoljunk. Gyalog nagyon jó túra, de kocsival is könnyedén megközelíthető Donja Lastva felől, ahol maga az út is szép tájat, gyönyörű kilátást jelent. Geológia iránt érdeklődőknek is szép élményt nyújthatnak a sziklafalak, de maga a szellemfalu aurája az, ami igazán megfogja az embert. Mindig elképzelem, milyen lehetett itt élni, olajat sajtolni, templomba járni, és naponta lemenni gyalog a tengerszintig a városba.

img_20170908_115025.jpgKilátás az ódon faluból a modern Porto Montenegróra

Naponta több tucat turista látogatja meg a kihalt falut, elsősorban külföldről, ma a Kotori-öböl Tivat közeli egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. Gornja Lastva felé a leglátványosabb túra tavasszal és ősszel tehető, amikor szépségét a színes kertek és a díszes kőhatárok is kiemelik, és mindezek mellett élvezhető a Kotori-öböl isteni kilátása. A falu 300 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, a településről az ókor óta vannak írásos emlékek. Ma a település legjobban megőrzött és legszembetűnőbb házai elsősorban a 19. századból származnak.

Az alábbi, általunk készített videó megmutatja a házak belsejét, valamint Gornja Lastva nagy részét

Én először csak érdeklődve szemléltem Donja Lastva főutcáján a táblát, mely Gornja Lastva-t látványosságként jelölte, merre kell menni. Egy interneten található leírásban azt olvastam, hogy azért is hívják szellemfalunak, mivel a lakók úgy tűntek el a helyről, hogy sok házban még megtalálhatóak személyes holmijaik, ruhájuk, napi eszközeik, mint pl. fésű, borotválkozó tükör, megannyi más.

Nem akartam először elhinni, hogy tényleg ilyen, de a csatolt videóból is látszik, hogy valóban olyan, mintha bármelyik pillanatban beléphetne a ház korábbi lakója, hogy megkérdezze, mit keresünk ott. Ugyanakkor kedves olvasó, ha arra "vetemednél", hogy körbenéznél az elhagyott házakban, arra vigyázz, hogy az épületek belülről romosak, leszakadhat a fapadló, vagy akár az emeleti lépcső, tényleg nagyon veszélyes.

zsido_emlekhely.jpg

Az egyik Gornja Lastva-i kirándulásunkon, a kihalt faluba vezető úton láttuk és fotóztuk a fenti képen látható emlékhelyet. A héber betűk (amiket nem szabad összeolvasni) jod, hé, vav, hé, azaz JHVH*, amit Ádonáj-nak, azaz Örökkévalónak szoktak említeni. Van néhány kő is letéve a zsidó szokás szerint. Kuriózumnak számít ez az emlékhely, hiszen közismert, hogy a montenegrói emberek 72%-a ortodox vallású, 18%-a muszlim, 3,44% római katolikus, és 1%-a ateista, a zsidó hitvallásúak nagyságrendje százalékosan szinte nem is mérhető. Erről bővebben itt >>> https://ilovemontenegro.blog.hu/2019/07/30/zsido_hitelet

img_20170908_114729.jpg

Gornja Lastva falucskája a Vrmac napos lejtőjén fekszik, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Tivatra és a kotori öbölre, különleges varázsának talán ez az egyik titka. Az ókori faluban sétálva érezhető a múlt idők lehellete. Kőutak és kőházak, színes kertek, régiségek és gyógynövények csak egy része annak, ami látható ebben a kis nyugalmas paradicsomban.

Az utóbbi években egy projekt keretében a Vrmac lejtőin fekvő falvak turizmusának fejlesztése körében Gornja Lastva is kiemelt szerepet kapott. A régi vidéki utak megtisztításával és rendezésével biztonságosan sétálhatunk az érintetlen természetben is, amely a világ minden tájáról vonzza a kalandorokat.

img_20170908_124433.jpg

Amikor az ősz színekkel festi meg a környéket, akkor gránátalmát, mandarint, kivit, citromot rejthetnek a környező fák, bokrok, és a kőutak fölött lebegő virágillat miatt úgy érezheti magát, mintha a paradicsomban sétálna.

67468089_10220270728907921_7315838255948103680_n.jpg

A domb tetején található a Szent Mária-templom, amelyet immár 610 éve, 1410-ben építettek, ahol többek között számos műalkotás látható, amelyek különleges értéket képviselnek és melyeket évszázadok óta gondosan őriznek, mint például barokk oltára. A mai állapotnál kisebb templomot a 14. században építették fel, majd a 16. században bővítettek hozzá a jelenlegi méretének megfelelően.

Az alábbi képen körbenézhet a templomban:

 

templom1.jpg

Színes márványból készült a barokk oltára, amelyet a Gospe od Škrpjela (Our Lady of Rocks) perasti templomának díszítésére is használtak. Perastól vásárolták meg a 18. században. A perasti lakosok Szűzanya kis Jézussal szobrot ajándékoztak Gornja Lastva számára, amely nagyon hasonló ahhoz, mint ami a Škrpjela-i Szűzanya templomban található.

templom3.jpg

templom4.jpgA főoltáron egy rendkívül szép oltárkép látható, amely a Szűz születéséről készült festmény, és amelyről úgy gondolják, hogy a velencei festő, Andrea Trevisano alkotása.

Ennél régebbi a Lovrat Miasszonyunk oltárképe, és az ezüstből készült oldaloltárán van egy nagyon szép és értékes római stílusú kereszt. A templom belsejét gyönyörű és értékes templomtárgyak, oltár szobrok, ezüst keresztek díszítik.

olajbogyomalom.jpg

malom2.jpg

malom3.jpg

A templom mögött egy régi, 19. századi olajbogyó malom található, és érdekessége, hogy a malom emberi erővel működik, tehát ma is lehet olajbogyót őrölni, ugyanúgy, mint a régi Bokelji lakók 200 évvel ezelőtt.

olajtarolo.jpg

olajtarolo2.jpg

A régi malom mellett a látogatókat különösen érdekli a szinte minden kertet díszítő tároló mely olyasmi, mint egy téglalap alakú kályha, amelyben az olajbogyó olaját tartották, és különlegességként említhetők a kőasztalok, és kőpadok, melyek egy darabból készültek. Annak ellenére, hogy több mint fél évszázadosak, még mindig ellenállnak az idő rombolásának.

img_20170908_124523.jpg

A helyiek szerint a huszadik század elején ebben az ősi faluban több mint 500 lakos és több mint száz háztartás volt. A faluban hét olajbogyó és egy 12 cséplőszintű gabonamalom volt, 1845-től működött egy iskola, 24 kút, 5 vízgyűjtő, egy tamburazenekar, és a környező lejtőket szőlők és olajfaligetek díszítették. Szarvasmarhát tenyésztettek, földet műveltek. Lakosai közül sokan kőműves mesterek, kézművesek voltak, vagy tengerészek.

A lastvai embereket széles körben ismerték kiváló kézművesekként, szívélyes házigazdaként és valódi Bokelji emberekként. Mindig nagy figyelmet fordítottak a hagyomány megőrzésére, így ma is büszkélkedhetnek számos rendezvénnyel, amelyet Gornja Lastva-ban tartanak.

Az egyik a „Lastovo Fest”, amelyet általában augusztus első szombatján (2019-ben július 30-án) negyven éve tartanak, ahol a látogatók megtekinthetik a Bokai Haditengerészet híres kolo táncát, élvezhetik a Tivati Zeneoktatási Társaság sétánykoncertjét, és olyan kiállítást tekinthetnek meg, amelyek Gornja Lastva gazdag múltját tanúsítják.

img_20170908_124147.jpg

A második világháborúig saját önkormányzati igazgatása volt. A második világháború után, a szélesebb körű gazdasági és politikai tendenciákat követve, Gornja Lastva a népesség folyamatos csökkenését mutatta. Az idő múlásával a házakat elhagyták, melyeket az idő vasfoga megkóstolt, azonban van olyan ház, melyet részben vagy egészben felújítottak, sőt új ház is épült.

A legtöbb helyi, aki Gornja Lastvaból származott, a modern időkben elhagyva a falut, a tenger mellett telepedett le, többnyire Donja Lastvában és Tivatban. A felgyorsult életmód ellenére a falut, ahonnan származtak, nem felejtettek el, és Gornja Lastva gazdag kulturális múltja továbbra is érezteti erejét.
 
A hagyományos értékek és életmód megőrzése, valamint a kulturális örökség védelme és helyreállítása céljából Gornja Lastva lakosait 1975-ben a Gornja Lastva Baráti Egyesületbe szervezték, amelyet 1991-ben átneveztek a Napredak Kulturális Örökség Egyesületére. A „Napredak” egy nem kormányzati szervezet, amelyet a kulturális identitás megőrzése és javítása, valamint a hagyományos szokások és építészeti örökség megőrzése céljából alapítottak.

Ha Tivat közelében jár a kedves olvasó, érdemes egy-két órát rászánnia a túrára, vagy a falu kocsival való megközelítésére, amely minden egyes kövében a múlt történeteit rejti.

Technikai információk: