A Skaljari temető kincsei

2.jpg

Akárhányszor Montenegróban járunk, nekem látnom kell. Energetikája vonz engem. Gyönyörű szép temető, műemlékszerű sírkövekkel. Ugyanakkor évről-évre észrevehető változáson megy át, sajnos a régi sírok, síremlékek elbontásra kerülnek, ami fájdalmas sebeket ejt ezen az évszázados temetőn. Szeretem megörökíteni azon emlékhelyeket, melyek megannyi sorsot ölelnek fel, sok szép, ugyanakkor keserves emléket is őrizve a sírokban. Nekem kincs valamennyi sírhely, egy-egy műemlék. Az egyik síron ez a felirat áll: "Heroes mortui non moriuntur", vagyis "A halott hősök nem halnak meg." Emlékezzünk rájuk egy perc erejéig.

A Kotorhoz tartozó Škaljari katolikus és ortodox városi temetőt, részben zsidóként, a 19. század első felében vallási temetőként alapították, miután az osztrák, majd az osztrák-magyar hatóságok betiltották a templomok körüli temetkezést, így itt temették el a halottakat a kotori városi gyülekezetekből és környékéről.

20.jpg

A temető csodálatos, 1872-ben telepített ciprusokkal rendelkezik, jelentős kulturális és történelmi emlékmű, amely nagy jelentőséggel bír Kotor múltjának megértésében és azon túl.

26.jpg

A Szent Mihály temetőt 1826-ban kezdték használni a Kotori székesegyház földjén, és 1832-ben kezdték meg a jelentősebb munkálatokat. 1872-ben ünnepélyesen megáldotta Jurje Markić kotori püspök, amikor a Szent Mihovila templomot felszentelték.

6.jpg

1973-ig a temetőt a katolikus és az ortodox egyház kezelte együttesen, ekkor azonban a helyi közigazgatás átvette tőlük, és az új kataszter megteremtése után a temetőben lévő földterületeket és templomokat jogellenesen elvették és államosítás nélkül átadták az önkormányzatnak.

30.jpg

Ezt követően sajnos a temetőben lévő, régi, műemléki jellegű sírokat elkezdték felszámolni, mellyel szemben jelentős ellenkezés van a régi értékek kedvelői között. Zsidó sírokat ugyanis nem lenne szabad sohasem felszámolni, ennek ellenére azok is folyamatosan tűnnek el a temetőből.

52.jpg

Érdekességként megemlíthető, hogy van olyan sírkő, amire halálfejet is faragtak. Ez akkoriban azt jelezte, hogy az elhunyt valamilyen fertőző betegségben távozott el, így a sír megbolygatása, kihantolása nem javasolt.

61.jpg

A temetőben sok katonai halott, valamint tengerész végső nyughelye is található, sőt egy érdekes síremlék valamiféle középkori katonai védőöltözetre is utal, ami egyedülálló a térségben.

10.jpg

Egy régi katonai sír, Johann Mallovic 1819-ben született és 1883-ban halt meg:

34.jpg

A főképen szereplő, Marovic család kriptája igazán egyedülálló a temetőben, a bejáratnál négy kariatida tartja a tetőt, mely megvallom őszintén, kedvenc műemlékem a temetőben.

18_ezutan.jpg

A kariatida oszlop helyett alkalmazott nőalak, erkély- vagy párkányhordozó az ókori görög építészetben. A kripta három oldala domborművekkel díszített, belül pedig egy kis kápolna van, festett üvegablakkal.

11.jpg

16.jpg

További fotókért kattints az alábbi fotóra a galéria megnyitásához:

Technikai információk: