A Kovači temető kariatidái mosollyal várnak

1.jpg

A Groblje Kovači, vagyis a Kovači temető egy dombon fekszik Kovači falu felett, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Doli-hegyre. A templomnak hosszúkás alapja van, amelyen kupola emelkedik. Körülötte van egy temető, az egész komplexumot pedig kőkerítés veszi körül. Az ott lévő legnagyobb kripta ajtajában négy kariatida üdvözölt mosollyal várja a látogatókat.

A templomról Mladen Crnogorčević, a "Grbljai templomok" című könyv szerzője a következőket említette:
"Közepes méretű, kerek kupolájával, belsejében létrákkal díszítve, az ikonosztáz 1834-ben készült."

templombelso1_1.JPG

Nincsenek adatok a templom építésének dátumáról, azonban figyelembe véve az ikonosztáz készítésének idejére vonatkozó adatokat, feltételezhető, hogy a templom 1834 körül épült vagy akkor újították fel.

templombelso1_balfalon.JPG

templombelso1_balfalon1.JPG

A templom különlegessége az értékes és gazdag liturgikus könyvek gyűjteménye, amelyek között az aranyozott kötésben lévő 1744-es evangélium Oroszország ajándéka volt. A templomban őrzik az Istenszülő Krisztussal ikont, amelyen ez a dedikálás áll: "Niko Peranović kegyajándéka Jeruzsálemből 1899-ben."

5.jpg

A kripta ajtaját négy kariatida-szerű női szoboralak őrzi. (A kariatida (karyatida) oszlop helyett alkalmazott nőalak, erkély- vagy párkányhordozó az ókori görög építészetben. Az ókorban leginkább az ión oszlop helyettesítette, legszebb antik példája az athéni Erekhtheion oszlopcsarnoka. Előzménye a kanaphoré, ami fején kosarat vagy vázát tartó női alak ábrázolása az ókori görög szobrászatban.) Montenegróban a helyi népviseletet hordó női figurák szokásos díszítő elemei a panteoloknak, ld. pl. Kotorban, Sklajari temetőben a nagy krpitát, vagy a Njegusi Mauzóleum bejáratát is női szobrok őrzik.

5_6.jpg

A Bokai Kotorska-Dubrovnik-Spič egyházmegye szkematikájában néhány, a templomnak felajánlott ajándék fel van tüntetve:
1885 - Mare Ćoso Kubasból, egy ezüst gyertya f. 55
1896 - Marko Đurić, aranyszövetű borító a Szent asztalon és három borító

7_2.jpg

A templomot a nagy 1979-es földrengés erősen megrongálta. A felújítás 1988-ban kezdődött és 1991-ben fejeződött be, amikor is újra felszentelték. A templom feletti hely területrendezése során számos francia katona sírját találták meg.

3_1.jpg

A Szent Mihály arkangyal templom ünneplésének napján kívül szent liturgiát ebben a templomban az év folyamán többször is és rendszeresen tartanak: az Úr bemutatásán (február 15), Szent Tamás vasárnap (az első vasárnap Húsvét után) és a Szentháromság harmadik napján.

Technikai információk:

  • Groblje Kovači / A Kovači temető
  • Crkva Sveti Arhangela Mihaila / Szent Mihály arkangyal temploma
  • Donjogrbaljski put Kovači, Grabaljsko polje, Montenegro
  • GPS: 42.3116185, 18.7690993
  • Google térképlink: https://goo.gl/maps/pcUktH8fnt6N9MXx8
  • Szabadon megközelíthető közterület