Skanderbeg gőzhajó a Shkodra tóban

6.jpg

A Skanderbeg gőzhajót áruk és utasok szállítására használták, főleg a Shkodra-tó montenegrói részén a 20. század első felében. Dinko Franetović szerint a Skanderbeg 1916-ban készült el. Számomra ismét egy talány, hogy valójában hol van jelenleg a hajóroncs. Egyes hírek szerint az albániai Shkodër mellett tűnt fel 2017-ben, ugyanakkor a montenegrói hírforrások szerint a Rijeka Crnojevića torkolatánál, a Karuc öbölben süllyedt el 1942-ben. A Shkodra tó két szélső túlfele, számomra feloldhatatlan talány jelenleg.

1.jpg

A Skanderbeg első tulajdonosa Lloyd irodája volt Triesztben (akkoriban az Osztrák-Magyar Monarchia területén). Trieszt 1382-től 1867-ig a Habsburg Birodalom, majd 1918-ig az Osztrák–Magyar Monarchia része volt, a birodalom legfontosabb hajózási és hadikikötőjeként, egyben székhelye az Osztrák Tengermellék tartománynak.

A város a Saint-germaini békeszerződéssel került 1918-ban Olaszországhoz. Amikor Olaszország átvette az irányítást Trieszt felett, a Skanderbeg feletti tulajdonjogot a Triesztben lévő Lloyd Triestinora ruházták át.

5.jpg

1924-ben a jugoszláv Jadransko-Skadarska Plovidba hajózási társaság (amelyet 1920-ban a szerb-albán bank alapított Cetinjében) vásárolta meg a Skanderbeget, hogy áruk és utasok szállítására használják a Shkodra-tónál. Útvonala Rijeka Crnojevića és Shkodra között volt, 1924-1942-ben. 

2.jpg

1941 áprilisában, miután a tengelyhatalmak elfoglalták Jugoszláviát a második világháború alatt, az olaszok, a Shkodra-tón lévő összes hajóval együtt elkobozták a Skanderbeget is.

7.jpg

1942. február 12-én Skanderbeget elfogták és elsüllyesztették a jugoszláv partizánok (a Lovćeni kirendeltség "Carev Laz" zászlóalja és a "július 13-i" zászlóalj része) a Rijeka Crnojevića torkolatánál, a Karuc öbölben.

A partizánok 3 olasz katonát öltek meg a fedélzeten, és a maradék 9-et foglyul ejtették. A fogságból tizenöt foglyot is szabadon engedtek, akiket a Skanderbeg szállított. Egy rabot öltek meg a támadás során. A hajót úgy lékelték meg, hogy annak fizikai sérülése egyébként nem volt, csak azért, hogy elsüllyesszék.

A roncs jó állapotban van, 11 méterre (36 láb) a víz felszíne alatt és alacsony vízszint mellett jól látható.

2017 szeptemberében jelent meg a hír az albán (és később az osztrák) sajtóban, hogy az alacsony vízállás miatt szárazra került az elveszettnek hitt Skanderbeg nevű lapátkerekes gőzhajó az albániai Shkodër mellett.

8most.jpg

A hajó relatíve jó állapotban van, habár a felépítménye mára már teljesen eltűnt. A helyi hatóságok most a roncs szárazra hozását, és konzerválását fontolgatják, mivel szerintük az sokat segítene a környék turisztikájának felfuttatásában.

A roncs egyes információk szerint 700 méterre van Karučtól a "Crna Glavica" nevű domb mellett és Dramoč szigete közelében.

Technikai információk:

A lapátkerekes gőzöshajó Skanderbeg hossza 21,10 m (69,2 láb). A gerendája 5,20 m (17,1 ft), magassága 1,30 m (4 ft 3 in) volt. A Skanderbeg 6 fős személyzettel rendelkezett.