A Herceg Noviban található épület makett titka

Kápolna a Lovćen tetején

angelika_gaal_makett.jpg

Herceg Noviban sokan jártunk már. És sokan találkoztunk a lépcsőn található helyes makettel, amit nem tudtunk hova tenni. Szinte mindenki lefotózza, de a legtöbben nem tudják, mit ábrázol. Nem is olyan nagy talány, a montenegrói nép egy klasszikus szimbóluma ez, a II. Petar Petrović-Njegoš által építtetett kápolna kicsinyített mása ez, mely a Lovćen tetején épült, s melynek helyén ma a Njegoš mauzóleum található.

A Lovcen hegy legfontosabb látnivalója manapság a Jezerski hegy tetején (1657 m) fekvő Njegos mauzóleum. A misztikus kinézetű építmény különös történettel rendelkezik. II. Petar Petrović-Njegoš nevéhez fűződik, aki 1813 és 1851 között élt (37 évesen halt meg). Ő volt a leghíresebb montenegrói költő, filozófus, Montenegró püspöke.

hercegnovi.jpg

Sokaknak ismerős lehet ez a kis makett Herceg Noviban,
mely az eredeti kápolnát formázza meg
fotó  készítője: Dragana Popovič

Még életében egy kis kápolnát építtetett a Jezerski hegy tetejére (1845 ill. 1846) nagybátyja I. Petar Petrović-Njegoš emlékére. Kívánsága az volt, hogy a saját kápolnájába temessék el. Közvetlenül halála előtt II. Petar bejelentette szándékát a montenegrói nép számára, hogy abban a templomban kell eltemetni őt, ahonnan az összes szerb föld látható, de hangsúlyozta, hogy ha elutasítják az utolsó kívánságát, meg fogja átkozni őket.

II. Petar 1851 októberében halt meg és először a Cetinje kolostorban temették el, mert attól tartottak, hogy a törökök lefejezhetik a testét. Maradványait ezért csak 1855. augusztusában helyezték el a Lovćen tetején.

1.jpgAz eredeti kápolna fotója 1893-ból

Ez így is volt addig, míg az Osztrák-Magyar Monarchia 1916-ban meg nem támadta Montenegrót. A kápolna mellé egy hadibázist épített a montenegrói hadsereg, ezt azonban az Osztrák-Magyar Monarchia 1916 augusztusában kilőtte, így Njegoš megmaradt földi maradványait ismét átszállították a Cetinje kolostorba.

A kápolna romjai, 1924. július 19.

II. Petar kápolnáját 1925 szeptemberében újjáépíttette Aleksandar Karadjordjevic király.

4.jpg

 A felvonulás résztvevői, akik a Njegos koporsót
viszik a Lovcen-hegy csúcsa felé

5.jpg

Az újjáépített kápolnában való temetés után. 1925. szeptember 21.1937.jpg

A jugoszláv kommunisták második világháborúban elért győzelme után, és az 1945-ben hirdetett montenegrói nemzet politikai kinyilatkoztatását követően fő politikája a montenegrói dicső szerb múlttal való összecsapás volt.

12.jpg

Támadás a kápolnával szemben

Ezért II. Petar 1925-ben újjáépített kápolnáját ismét földig rombolták. 1974-ben a mai Njegoš Mausoleum néven szereplő épülettel helyettesítették, s hozták ide vissza Njegoš földi maradványait.

A mai Njegoš mauzóleumot - a köznyelvben Lovćen mauzóleumnak is nevezik - Montenegró legszebb látnivalói között tartják számon.

A Njegos mauzóleum mostani épületéről egy másik blogbejegyzésben olvashatnak az érdeklődők. 

Technikai információk: