Cockta, retró íz, modern köntösben

cockta-free-pointbleu-design-web-3.jpg

A balkán dr. Pepper-je a Cockta. A Cockta a volt Jugoszlávia legnépszerűbb alkoholmentes üdítőitala, amellyel a fiatalok sok generációja nőtt fel. A Cockta nem tartalmaz koffeint és ortofoszforsavat. 1952-ben hozták létre, amikor a feltaláló, Emerik Zelinka összekevert gránátalma gyümölcsöt, C-vitamint, különféle gyógynövényeket és karamellizált cukrot, és ezáltal új koktélt készített - ez a név eredete. Kedves Olvasó, te már ittál Cocktát Montenegróban?

1952-ben Sergej Pavlin, aki akkoriban fiatal építészhallgató volt, elkészítette az első palackot és címkét a Yugo Cockta számára, amelyet Cockta Cockta néven hirdetnek meg.

2_1.jpg

A Cocktát 1953-ban mutatták be a nyilvánosságnak Planicában, és az első évben körülbelül egymillió liter üdítőt gyártottak. Létezésének első 14 évében a Cockta értékesítése évente 25% -kal növekedett. Az 1980-as évek elején a Cockta rekordkibocsátást ért el, évi 37 millió literrel.

cockta_pointbleu-design_web_04.jpg

A Cockta különleges ízének titka a tizenegy gyógynövény egyedi keverékében rejlik, amelyben a gránátalma különleges aromát ad, míg elsöprő frissessége a citrom- és a narancsaromákból származik.

cockta_vegyes.jpg

A klasszikus ízen kívül a Cockta hat különböző ízesítésben is kapható: Cockta Lime + gyömbér, Cockta Mandarine, Cockta Easy, Cockta Rossa, Cockta Chinotto és Cockta Black tonik. A Cockta megtalálható Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Makedónia, Montenegró, Szerbia és Szlovénia piacán, ez utolsó egyben gyártási helye is. 

rossa.jpg

2022. májusában piacra dobták a Cockta szőke változatát, vagyis a Cockta Blondie-t. Az idei montenegrói nyaralásunk egyik kedves hozama, hogy megismerhettem idén ezt a változatot. Míg a Cockta original egyáltalán nem jött be nekem, addig a Cockta Blondie igazán meglepett engem és nagyon ízlett. 

cockta_blondie.jpg

Technikai információk:

Forrásanyagok: